President drukt wil door

Kazachen woedend om privatisering landbouwgrond

10 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Een van de speerpunten die president Nursultan Nazarbayev van Kazachstan hanteert is het privatiseren van landbouwgrond in de voormalig Sovjetstaat. Inwoners zien dat plan echter totaal niet zitten, waardoor ze massaal de straat op gaan. Dat meldt Reuters.

Niet alleen de Kazachen, maar ook binnen Nazarbayev’s parelement heerste onenigheid over de privatiseringsplannen. De minister van landbouw en economie – wiens ministeries samen achter uitwerking van de plannen zitten – moesten gedwongen opstappen omdat de president ze beschuldigt van het leveren van onvolledige informatie aan het volk.

25

jaar

mag een buitenlander straks grond pachten volgens de nieuwe wet

Onder de huidige regels is het voor buitenlanders mogelijk om maximaal 10 jaar lang grond te pachten in Kazachstan. Als het aan de president ligt wordt die termijn tot 25 jaar opgerekt. De hervorming is inmiddels uitgesteld als gevolg van grote tegenstand. Zo zijn een nieuwe ministerie van economie en landbouw aangesteld. Askar Myrzakhmetov, de kersverse landbouwminister, bekleedde die positie al eens eerder tussen 2005 en 2006.

Honderden inwoners van het Centraal-Aziatische land zijn inmiddels de straat opgegaan uit protest. Zij vrezen dat buitenlandse firma's grote hoeveelheden grond over willen nemen. Nazarbayev ziet de protesten vooral als een persoonlijke aanval, die hij zo snel mogelijk de kop in wil drukken.

80 procent van alle grond in het land wordt als agrarisch geclassificeerd. In totaal telt het 846.000 vierkante kilometer landbouwgrond, waarvan 205.000 vierkante kilometer akkerbouwgrond. Ter vergelijking: Heel Nederland telt 33.883 vierkante kilometer. De belangrijkste akkerbouwgewassen zijn tarwe, gerst, katoen en rijst. Tarwe is het belangrijkste exportproduct.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Kazachstan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 10 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10869644/Kazachen-woedend-om-privatisering-landbouwgrond]Kazachen woedend om privatisering landbouwgrond[/url]
80% van de oppervlakte zou landbouwgrond zijn. Als je alle omstandigheden (logistiek, neerslag, verzilting) meerekent, eerder 30%. Tenzij een tarweopbrengst (very low input) van 1200 kg/ha goed is, waarbij jaren van 700 kg/ha geen uitzondering zijn. En dat met een overheid (presisentsclan) die alles, incl rechtspraak, naar eigen hand zet. zoiets als de Turk in het kwadraaat.
Maar het is wel een mooi land.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden