Bemiddelaar moet helpen

Van Dam wil pachtstelsel na de zomer aanpakken

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na het zomerreces wil staatssecretaris Martijn van Dam de hervorming van het pachtstelsel bij de hoorns pakken. Dat laat hij vandaag – 15 juli – in een brief aan de Tweede Kamer weten. Van Dam is van mening dat het geklapte akkoord toch nog tot een goed einde kan worden gebracht.

De staatssecretaris betreurt het dat nog geen slotakkoord is bereikt die door alle partijen wordt ondersteund. Toch wil hij het nog één keer proberen. Naar eigen zeggen is een pachtsysteem dat zich richt op een langdurige relatie tussen pachter en verpachter van cruciaal belang. Tegelijkertijd moeten er ook mogelijkheden zijn om flexibele kortdurende overeenkomsten te sluiten. Het slotakkoord dat er nu ligt is hiervoor een goede basis en richtinggevend, zo valt in de brief te lezen.

Een door Van Dam aangestelde bemiddelaar moet uitkomst bieden

Van Dam nodigt alle betrokken partijen uit om onder leiding van een bemiddelaar met elkaar verder te praten. De staatssecretaris gaat hiervoor zelf een bemiddelaar aanwijzen, in overleg met de betroken partijen. Na het zomerreces kan dan hopelijk tot een akkoord worden bereikt.


Op 20 april jl. heeft een overleg plaatsgevonden op vervolg van het Akkoord van Spelderholt. BLHB en NAJK konden niet akkoord gaan met de eisen die toen op tafel lagen. De andere betrokken organisaties; LTO Nederland, FPG, ASR, Vastgoed Vermogensbeheer, Natuurmonumenten en de 12 Landschappen zijn akkoord met de eindtekst.

BLHB en NAJK zijn het niet eens met de uitfaseringsregeling voor reguliere pacht en de wijze waarop nieuwe contracten tot stand komen. Zij menen dat het prijssysteem in verhouding moet staan tot verdiencapaciteit van de grond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden