Landelijke stijging matig

Grondhonger Oost-Nederland lastig te stillen

30 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In het tweede kwartaal van 2016 is de gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland licht gedaald. Vergeleken met vorig jaar ligt de prijs nog wel structureel op een hoger niveau. De vraag naar bouwland is stijgend. Die van grasland vlakt af.

Over het tweede kwartaal komt de gemiddelde grondprijs uit op 57.000 euro, zo heeft het Kadaster bekend gemaakt. Een waardedaling van één procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Ten opzichte van 2015 ligt de prijs nog wel drie procent hoger. Over de laatste vijf jaar is dat een vijfde hoger.

30

procent

steeg de bouwlandprijs in 5 jaar tijd

Voor bouwland werd gedurende de vorige drie maanden gemiddeld 66.500 euro per hectare betaald. Dat is licht bovengemiddeld. In 2012 was dat 51.000 euro. Bij grasland ligt dat lager. Daar ging de gemiddelde prijs van 43.600 naar 53.000 euro per hectare in het tweede kwartaal van 2016. Een plus van 16 procent, terwijl dat voor bouwland op 30 procent uitkomt.

Het volume verhandelde landbouwgrond in de eerste helft van dit jaar ligt drie procent onder het niveau van vorig jaar. In vergelijking met de eerste helft van 2014 is dat zelfs min tien procent. Het gaat in totaal om 17.400 hectare dat in zes maanden van eigenaar verwisselde. De grondmobiliteit komt daarmee uit op 0,95 procent, tegenover 1,06 procent in de twee voorgaande jaren.

Per landsdeel zijn in de eerste helft van 2016 weinig verschuivingen merkbaar. Landsdeel Zuid blijft de hoogste grondprijzen hanteren en doet dat sinds 2012. Gemiddeld twintig procent boven het landelijk gemiddelde. Regio Noord scoort gemiddeld een vijfde onder het gemiddelde.

Landsdeel Oost fluctueert het sterkste van de vier gebieden en noteert ook als enig een waardestijging in het tweede kwartaal. De andere regio’s dalen in waarde rond de twee tot drie procent. Het zuiden mag dan de hoogste prijs kennen, die in oost tonen de grootste stijging. In vijf jaar tijd dertien procent. De gemiddelde waarde scheelt nog slechts honderd euro. Het westen kent de grootste grondmobiliteit maar, hier is wel het minste verhandeld.


Bron: Kadaster/RVO/LEI Wageningen UR.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Piet 5 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10871313/Grondhonger-Oost-Nederland-lastig-te-stillen]Grondhonger Oost-Nederland lastig te stillen[/url]
In Vlaanderen rondom de waaslandhaven minimum 80000 euro tot max 150000. Niks mee te verdienen zo
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden