Gesponsord: accon■avm

Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf?

28 Juli 2017

Bij de aankoop of overdracht van een landbouwbedrijf moet met veel aspecten rekening worden gehouden. Eén van deze aspecten is btw. De btw-gevolgen bij de overdracht van een landbouwonderneming vormen een klein onderdeel van het proces, maar kunnen flinke en onbedoelde gevolgen hebben.

De overdracht van een bedrijf of van een zelfstandig onderdeel daarvan, aan iemand die het overgenomen bedrijf voortzet, is niet belast met btw. Op basis van artikel 37D Wet op de Omzetbelasting (OB), wordt voor de heffing van btw geen levering van goederen en/of diensten geacht plaats te vinden. Dit komt doordat slechts de persoon van de ondernemer wijzigt. De koper treedt in de plaats van de verkoper.

Artikel 37D luidt: "Bij overgang van het geheel of een gedeelte van een algemeenheid van goederen, al dan niet tegen vergoeding of in de vorm van een inbreng in een vennootschap, wordt geacht dat geen leveringen of diensten plaatsvinden en treedt, tenzij bij ministeriële regeling anders is bepaald, degene op wie de goederen overgaan in de plaats van de overdrager."

Koper treedt in de plaats van de verkoper

Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf
Bij de overdracht van een landbouwbedrijf treedt de koper in de plaats van de verkoper en zal de kopende landbouwer het belastingregime (normale btw-regeling of landbouwregeling) van de verkopende landbouwer moeten voortzetten, voor zover dit het overgenomen bedrijf betreft. Wat houdt dit in? Waar moet u aan denken en welke afwijkingen van de regel zijn er mogelijk? U leest het in de whitepaper Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf. Vraag de whitepaper kosteloos aan.

De juiste keuze
De aankoop of overdacht van een landbouwbedrijf kent diverse aandachtspunten op uiteenlopende gebieden, zo ook op het gebied van btw. De btw-adviseurs van acconâ– avm kunnen u terzijde staan bij de overdracht of overname en u ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes in uw bedrijfsspecifieke situatie.

Stel uw vraag via het adviesformulier en kom in contact met de btw-specialisten van acconâ– avm. 

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden