Blijkt uit Horizon-rapport

Britse boeren blijven achter in productiviteit

4 Januari 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

Britse boeren worden, wat betreft productiviteit, overschaduwd door boeren uit Nederland en de Verenigde Staten (VS). Dat laat het AHDB weten in het nieuwste Horizon-rapport, gepubliceerd op woensdag 3 januari. 

Daarmee is verbetering van de productiviteit van de landbouwsector in Verenigd Koninkrijk (VK) uitgegroeid tot een van de grootste uitdagingen van deze tijd, zo laat het rapport weten. De sector moet productiever worden om competitief te blijven na de brexit en om de milieunormen te verhogen.

Productiviteitskloof
Uit het rapport blijkt dat landen als Nederland en de VS hun productiviteit 3 keer sneller verhogen dan het VK. De Britten lieten een jaarlijkse productiegroei zien van 0,9%, terwijl de andere 2 landen een groei van respectievelijk 3,5% en 3,2% lieten zien. Dit heeft geleid tot een productiekloof, met een waarde van meer dan £4,3 miljard tussen 2000 en 2013.

Nederland en VS ontwikkelen zich 3 keer zo snel

Twee factoren
Uit het Horizon-rapport blijkt dat er 2 factoren zijn die het VK tegenhouden in het verbeteren van de landbouwproductiviteit. De eerste reden is gerelateerd aan onderzoek naar dit onderwerp. De afgelopen jaren is er £490 miljoen besteed aan onderzoek naar het verbeteren van de productiviteit, maar deze resultaten lijken eerder uit de lucht gegrepen dan dat het om marktonderzoek gaat, zo staat in het rapport.

De tweede reden voor de achterstand van de Britse boeren heeft te maken met een gebrek aan vaardigheden. De Britse boeren en telers investeren te weinig in hun vaardigheden, in vergelijking tot andere landen (zoals de VS en Nederland).

Vijfpuntenplan
De AHDB heeft een vijfpuntenplan opgesteld. Volgens Tom Hind, Chief strategy officer bij AHDB, kan de productiviteit in het VK verhoogd worden als de industrie, de academische wereld en opleidingsverstrekkers hun krachten bundelen. "Het verhogen van de productiviteit is van cruciaal belang, omdat dit een belangrijke rol speelt in het concurrentievermogen van het land", aldus Hind.

Daarnaast moet men, volgens het rapport, de productiviteit verhogen, omdat deze belangrijk is bij het overwinnen van milieu-uitdagingen. "Productiviteit en de verantwoordelijkheid voor het milieu gaan hand in hand", beweert Hind. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om precisielandbouw en bodembeheer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 4 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10877106/britse-boeren-blijven-achter-in-productiviteit][/url]
Vast een rapport opgesteld door de profiterende industrieen, want de productie verhoging zal de boer alleen geld kosten, en voor het milieu desastreus uitwerken.
Abonnee
info 4 Januari 2018
Als zij achterlopen , gewoon zo laten , je moet een aap niet leren klimmen , even later schijt hij op jouw kop zie eens een oude boer . Dat betekend zorg eerst voor je eigen toko en bemoei je niet te veel met andermans zaken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden