Shutterstock

Nieuws Normen

Sector aan goede kant van fosfaat- en stikstofnorm

21 November 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De fosfaat- en stikstofproductie van de Nederlandse veestapel zat in het derde kwartaal van 2019 opnieuw onder de gestelde plafonds. Dat blijkt uit de brief die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) 21 november aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schouten baseert zich op de derde kwartaalrapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarin wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de meest recente gegevens en van de omvang van de rundveestapel op 1 oktober 2019.

Ruim onder fosfaatplafond
Uit nieuwe cijfers blijkt dat de fosfaat- en stikstofproductie bijna gelijk is aan het tweede kwartaal. De melkveehouderij blijft, met 75,8 miljoen kilo fosfaat, ruimschoots onder het plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat. De stikstofproductie vanuit de melkveehouderij daalde licht en komt uit op 279,9 miljoen kilo, wat net onder het plafond van 281,8 miljoen kilo is.

Het aantal melkkoeien is in het derde kwartaal van 2019 iets gedaald, ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het gaat om een daling van 6.000 melkkoeien tot 1.570.000 stuks. De gemiddelde melkproductie per koe ligt op 8.850 kilo melk per jaar.

Algemene beeld positief
Ook de varkenssector blijft onder de gestelde plafonds. Voor fosfaat is dit 39,7 miljoen kilo en voor stikstof 99,1 miljoen kilo. Deze sector komt in het derde kwartaal uit op respectievelijk 36,9 miljoen en 95 miljoen kilo. Een kanttekening bij de laatste cijfers is dat nog een aantal actuele gegevens ontbreken, waaronder de fosfor- en stikstofgehaltes van het ruwvoer. De definitieve cijfers kunnen daardoor iets afwijken. Het aantal vleesvarkens daalt licht: van 5.591.000 tot 5.560.000 stuks.

Het algehele beeld is positief. Alleen in de categorie 'overig' is wederom een stijging van zowel de fosfaat- als stikstofproductie te zien. Volgens de minister is dit voornamelijk te wijden aan meer vleeskalveren. "Maar, er is geen sprake van een dreigende overschrijding van het nationale plafond. Als die dreiging er wel is, zal ik bezien welke maatregelen nodig zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
profiteur 21 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10884764/sector-aan-goede-kant-van-fosfaat-en-stikstofnorm]Sector aan goede kant van fosfaat- en stikstofnorm[/url]
we moeten de veestapel verder inkrimpen, het is idioot dat er inkomsten in nederland komen uit de meest diervriendelijke veehouderij van de wereld, we, ik zal alles in het werk stellen om dit om zeep te helpen, geld is niet belangrijk, het komt uit de muur, en ik hoef er niks voor te doen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden