Shutterstock

Achtergrond Grondmarkt

Waarom kopen Saoedi's grote landbouwbedrijven?

3 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

Boerenbusiness berichtte recent dat de Arabieren het grootste landbouwbedrijf van Europa hebben gekocht. Daarna volgden nog meer overnames van grote landbouwbedrijven. Waarom kopen de Saoedi's die grote bedrijven op?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december werd een van de grootste bedrijven in Oekraïne opgekocht door de Arabieren. Het gaat om Mriya Farming, dat een areaal van 150.000 hectare in bezit heeft. Daarnaast melden diverse insiders dat de Saoedi's binnenkort ook een zeer groot bedrijf in Australië op zullen kopen.

Waarom doen zij dit?
Dit opkopen heeft vooral te maken met het grote watertekort in Saoedi-Arabië. Waar het jaar 2018 voor ons zeer droog was, zou dat voor de Saoedi's een peulenschil zijn. National Geographic schrijft dat er eerder (voordat het aandeel intensieve landbouw toenam) nog voor 500 miljoen kubieke meter water onder de woestijn lag.

Echter, de afgelopen jaren is jaarlijks circa 25 miljoen kubieke meter naar de oppervlakte gepompt voor gebruik op landbouwbedrijven. Het probleem is dat dit niet gecompenseerd kan worden, omdat het in deze regio weinig tot zeer weinig regent. Verschillende experts verwachten dat ongeveer 80% van het 'fossiele water' nu al is verdwenen.

Enorm watergebruik
Het is niet verrassend dat het water in het land opraakt. In de reportage 'Aardappelen telen in de woestijn' is te zien en lezen hoe indrukwekkend het waterverbruik van de Saoedi's is. Al verandert er tegenwoordig veel, want ook de overheid heeft in de gaten dat het verbruik de spuigaten uitloopt. Daarom mag er steeds minder water onttrokken worden.

De verwachting is dat er over enkele jaren helemaal geen water meer mag worden opgepompt. Daarnaast mag er volgend jaar waarschijnlijk niet meer beregend worden. Ook heeft de overheid bepaald dat er sinds 2016 geen tarwe meer verbouwd mag worden. Hierdoor is Saoedi-Arabië uit de lijst met 's werelds grootste tarwe-exporteurs verdwenen.

Onafhankelijk van olie 
Echter, de Arabieren hebben ook voedsel nodig. Op korte termijn kunnen ze dit prima betalen met het geld dat ze ophalen met de olieverkoop, maar ook die voorraden raken langzamerhand op. Daarnaast betekent dit dat wanneer de olieprijs laag is, er niet voldoende is om te importeren. Het is nog maar de vraag hoe ze dat gaan oplossen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden