Shutterstock

Nieuws Melkconsumptie

Britten consumeren fors minder melk

13 Februari 2020 - Chanti Oussoren

Britse consumenten drinken slechts de helft van de hoeveelheid melk die ze in de jaren '70 consumeerden. De vloeibare melkconsumptie in Engeland is sinds 1974 met 50% gedaald. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van AHDB, dat zich inzet om de duurzaamheid van de Britse melkveehouderij te verbeteren.

Volgens de Defra Family Food Survey consumeerde het gemiddelde bevolkingshoofd in 1974 in totaal 140 liter per jaar. Dit is omgerekend ongeveer 2,7 liter per week. In 2018 was deze hoeveelheid gedaald tot 70 liter per jaar, dus ongeveer 1,4 liter per week.

Oorzaak daling
Het uitgevoerde onderzoek toonde aan dat de daling gekoppeld kan worden aan een verminderde consumptie van bijvoorbeeld thee, koffie en ontbijtgranen. De opkomst van plantaardige alternatieven lijkt die dalende trend bij koeienmelk te versterken. Die alternatieven waren eind vorig jaar goed voor 4,6% van de markt in volume.

De hoeveelheid Britse huishoudens die nog steeds melk kopen, is grotendeels onveranderd gebleven. Uit het onderzoek blijkt dat 98,5% nog steeds vloeibare melk koopt. De daling van de individuele consumptieniveaus werd gedeeltelijk gecompenseerd door de bevolkingsgroei. Hierdoor daalde het totale verkoopvolume van koemelk slechts 1,5% tussen 2015 en 2019.

Marketingcampagne
Op basis van het onderzoek heeft AHDB aangekondigd dat de digitale marketingcampagne binnenkort zal terugkeren voor nieuwe activiteiten. De campagne heeft als doel om de houding van jonge consumenten te veranderen, zodat zij meer geneigd zijn om zuivelproducten te blijven consumeren.

Rebecca Miah, hoofd van de zuivelmarketing bij AHDB: "Door ons te richten op toekomstige ouders beïnvloeden we de nieuwe generatie." Ook heeft AHDB verschillende activiteitenprogramma’s draaien om het imago van zuivelproducten met betrekking tot dierenwelzijn en milieu te verbeteren.

Nederlandse situatie
Ook in Nederland is de laatste jaren de consumptie van melk sterk afgenomen. Zo bedroeg in 2012 de totale melkconsumptie nog 1,13 miljard liter terwijl dit in 2018 is gedaald tot 975 miljoen liter. Verhoudingsgewijs drinken vrouwen minder melk dan mannen. Dat is gebleken uit de cijfers van het onderzoeksbureau RIVM. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden