Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

'Maatwerk voor pachter bij betalen pachtprijs'

17 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

Verpachters moeten rekening houden met de financiële problemen waarin pachters kunnen verkeren als gevolg van de huidige coronacrisis. De Bond voor Landpachters (BLHB) roept verpachters dan ook op te overleggen met pachters en met hen een regeling te treffen mocht dat nodig zijn. Het kan hierbij gaan om uitstel van betaling of kwijtschelden van de pachtprijs.

Dit laat de BLHB vrijdag weten in een verklaring. De bond merkt dat de economische gevolgen voor de diverse agrarische sectoren en bedrijven al groot zijn door de coronacrisis. Vooral voor agrarische bedrijven in bijvoorbeeld de akkerbouw en veehouderij. "De liquiditeitspositie laat direct een verslechtering zien en natuurlijk neemt de rentabiliteit ook sterk af. Voor het individuele bedrijf is het van belang dat bij sterke afname van de opbrengsten diverse kostenposten worden aangepast."

Uitstel of kwijtschelden
Voor bedrijven met veel pacht is de pachtprijs een post die een groot aandeel van alle kosten betreft, licht de BLHB toe. De bond constateert echter dat de pachter vaak te laat bij de verpachter aanklopt om tot een regeling te komen. "We denken als BLHB dat voor elke pachter maatwerk nodig is. De verschillen zijn te groot om één maatregel voor te stellen. Mogelijke oplossingen zijn uitstel of een regeling voor de pachtprijsbetaling, geen pachtprijsverhogingen doorvoeren of zelfs (gedeeltelijk) kwijtschelden van de pachtprijs."

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en a.s.r., twee grote verpachters, hebben volgens de bond voorbereidingen hebben getroffen om met pachters te komen tot maatwerkoplossingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden