Agrifoto

Inside Mest

Gebruiksnormen spelen rol in resterend mestaanbod

14 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Op de mestmarkt blijft het voorlopig relatief rustig. Er is wel nog wat aanbod van zowel vleesvarkensdrijfmest als rundveedrijfmest over, wat te maken kan hebben met de nieuwe mestnormen. Enkele prijzen fluctueren licht maar over het algemeen tonen de prijzen stabilisering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resterende mestaanbod is grotendeels toe te schrijven aan de aanpassing van de regels voor het gebruik van mest in 2020. Zo zijn de fosfaatgebruiksnormen voor grond met hoge fosfaattoestand verlaagd tot 75 kilo (grasland) en 40 kilo (bouwland). De normen voor de klassen neutraal en laag verhoogd. Ook is er een nieuwe klasse (ruim) toegevoegd.

Door deze nieuwe indeling van de fosfaatklassen bij RVO kunnen bedrijven in een andere klasse terechtgekomen zijn hebben zij hierdoor andere fosfaatgebruiksnormen moeten aanpassen. Al met al heeft dit ervoor gezorgd dat er dit voorjaar minder mest kon worden uitgereden dan eerdere jaren. 

Wachten op vrijkomend bouwland
Om het mestaanbod nog wat te kunnen verminderen kan er nog mest op de gemaaide graspercelen uitgereden worden, dit zal echter slechts van minimale invloed zijn. Daarbij is er nog de onzekerheid omtrent derogatie waar nog altijd geen duidelijkheid over is. Het wachten is daarom op het moment dat er weer mest uitgereden kan worden op bouwland, zo geven handelaren aan. Dit duurt echter nog enkele maanden. 

De DCA-noteringen tonen over het algemeen stabiliserende prijzen. Het gemiddelde ophaalbedrag van vleesvarkensdrijfmest is stabiel in de regio midden maar zakt nog iets in de regio zuid. Voor de ophaalbedragen van rundveedrijfmest geldt dit precies andersom, in de regio zuid blijven de prijzen onveranderd maar in de regio midden nemen de prijzen nog licht toe.

Vleesvarkensdrijfmest
De gemiddelde prijs van vleesvarkensdrijfmest in de regio zuid zakt deze week terug tot €22,83. Deze afname heeft te maken met een prijszakking van 50 cent in Deurne. De prijs in Deurne noteert daarmee deze week op €23,50, nog steeds de hoogste prijs in de regio. Verder blijven de prijzen onveranderd en blijft Tilburg met €22 de laagste prijs hanteren binnen de regio

In de regio midden zijn alle prijzen deze week onveranderd gebleven. Dat bekent dat de gemiddelde prijs op €20 blijft. De koploper in de regio blijft Lichtenvoorde (€21) en de laagste prijs blijft in Markelo (€19).

Rundveedrijfmest
De gemiddelde prijzen van rundveedrijfmest blijven in regio zuid onveranderd. De gemiddelde prijs blijft daar €15,17. De hoogste prijs blijft op €15,50 noteren in Tilburg, in Deurne en Uden blijft de prijs onveranderd op €15.

In de regio midden zijn er wat lichte prijstoenames. De gemiddelde prijs neemt daar toe tot €13,50. De ophaalbedragen in Lichtenvoorde en Markelo nemen met 50 cent toe. Lichtenvoorde noteert hiermee op €14,50 en blijft koploper binnen de regio. De prijs in Markelo noteert op €13,50 en de prijs in Barneveld blijft onveranderd en noteert met €12,50 onderaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden