Frans Blok / Shutterstock.com

Analyse Boer&Bunder

Tulp krijgt vaste plek bij akkerbouwer

14 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De teelt van tulpenbollen in Nederland groeide in 6 jaar tijd met bijna een kwart. Tegelijkertijd kromp het totale areaal bloembollen. Vooral in Flevoland en Noord-Holland is de tulp enorm gegroeid. Welke gewassen worden in het bouwplan verdrongen door deze teelt?

Pas vanaf 2015 wordt de teelt van tulpenbollen apart bijgehouden in de Gecombineerde Opgave. Sinds die tijd is de teelt ervan met 2.800 hectare toegenomen tot 14.900 hectare. Goed voor bijna 25% groei. De tulp is daarmee verreweg de grootste bloembollenteelt. Op plek 2 komt de teelt van lelies, die dit jaar 5.270 hectare innemen. Dit is een krimp van 20% sinds 2017.

Blijvende groei
Bollenprovincie Noord-Holland omvat nog steeds de meeste hectares tulpenbollen. Het gaat om 6.900 hectare. Flevoland volgt dit jaar met 5.200 hectare. Op nummer 3 staat Zuid-Holland met 1.624 hectare. Het is voor de eerste keer dat het areaal in Flevoland de 5.000 hectare doorbreekt. De teelt is dit jaar namelijk met 6,4% gegroeid (+315 hectare). Geen enkele teelt wist zoveel te groeien in een jaar tijd. Ook in Noord-Holland nam de teelt nog toe, ondanks het forse aandeel bloembollen (4.730 hectare). In 6 jaar tijd nam de tulpenteelt met 13% toe. Dit jaar is dat 1,7%.

In Zuid-Holland nam de teelt over 6 jaar met 33% toe. Die groei komt deels uit het bollengebied rond Hillegom en deels van Goeree-Overflakkee. Voorne-Putten en de Hoeksche Waard zijn nieuwe teeltgebieden voor de tulp die we in de lijst tegenkomen.

Terug naar Flevoland, waar de gemeentes Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Lelystad verantwoordelijk zijn voor bijna alle tulpenbollen. Hier is forse uitbreiding van het areaal merkbaar. In de gemeente Dronten steeg de teelt met 66% over 6 jaar. Goed voor 532 hectare. Zelfs de Noordoostpolder wist nog met 23% te groeien in die periode. In Zeewolde is de groei 26% en in Lelystad 16%. Dat zijn forse uitbreidingen. Toch laten ook sommige Noord-Hollandse provincies nog behoorlijke groei zien. In Hollands Kroon 18% bijvoorbeeld. Meestal gaat het echter om enkele procenten.

Minder granen
Waar komt de ruimte vandaan voor al die tulpen? Een gemiddeld bouwplan in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland omvatte in 2015 30% granen, 25% aardappelen, 17% uien, 15% suikerbieten en een paar procent peen. In Oostelijk Flevoland werd gemiddeld 4,6% van het bouwplan door tulpen ingenomen. In Zuidelijk Flevoland was dat 8,4%. Hier zien we de verschuiving anno 2020. Deze percentages namen toe tot 7,6% en 11%. Opvallend is dat alle gewassen in 6 jaar stabiel blijven, afgezien van graan. Het aandeel kromp tot een kwart, ten koste van de bollenteelt.

De teelt van bloembollen zit al 15 jaar in de lift in Drenthe. De teelt van tulpen is er met 364 hectare niet enorm groot. Zeker niet in vergelijking met lelies, die 1.316 hectare van de provincie beslaan. Desondanks groeide de tulpenteelt in 6 jaar met 38%. De teelt van lelies kromp juist met 9,5%. Veel meer dan bij tulpen is zichtbaar dat lelies lichte zanderige gronden zoekt. Hier zijn percelen geclusterd, waar tulpen juist steeds meer op zwaardere gronden worden geteeld dankzij het nettensysteem. Na Drenthe teelt Noord-Holland de meeste lelies, gevolgd door Limburg.

Vaste plek bij akkerbouwer
Tulpen en lelies zijn verreweg de grootste bloembolteelten, die op een akkerbouwmatige schaalgrootte worden verbouwd. Alleen de narcis en hyacint komen boven de 1.000 hectare uit qua landelijke oppervlakte. De gladiool komt daar met 811 hectare onder. Voor akkerbouwers in Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Drenthe is de teelt van tulpen een welkome afwisseling in het bouwplan, waarvoor een deel van de tarweteelt wordt weggenomen. Veehouderijbedrijven verhuren ook land voor de bollenteelt, maar trends in de oppervlakte gras- en maïsland zijn moeilijk te ontdekken.

Als abonnee van Boerenbusiness kunt u gebruik maken van de speciale kortingsactie voor Boer&Bunder. U ontvangt 10% korting op de abonnementsprijs van Boer&Bunder. Klik hier voor meer informatie.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
kikker 14 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10888773/tulp-krijgt-vaste-plek-bij-akkerbouwer]Tulp krijgt vaste plek bij akkerbouwer[/url]
nou mooi en dat extra middelgebruik voor deze sierteelt komt mooi bij het gebruik van de akkerbouw op.
akkerbloembol 14 Augustus 2020
Beste kikker,
verklaar u nader. Ik zou niet te hard roepen dat de sierteelt meer kg actieve stof spuit dan akkerbouw tegenwoordig.

Of bent u Team D. Samson
akkerbloembol 14 Augustus 2020
Beste kikker,
verklaar u nader. Ik zou niet te hard roepen dat de sierteelt meer kg actieve stof spuit dan akkerbouw tegenwoordig. Dat kon nog wel eens tegen gaan vallen namelijk.

Of bent u Team D. Samson
jk 14 Augustus 2020
dat ligt eraan welke teelten er met elkaar vergeleken worden, tulpen en aardappelen schelen wel maar niet zo veel, tarwe vs lelies is een factor 90-100...
Abonnee
kikker 14 Augustus 2020
schreef:
elke druppel middel op sierteelt is er 1 teveel.
Abonnee
rood en geel 14 Augustus 2020
Beste redactie, kunnen jullie ook je bronnen checken? de gecombineerde opgave voor tulpen wijkt behoorlijk af van die van de bloembollen keuringsdienst. even googelen en je kunt ze op zijn minst naast elkaar zetten. een artikel hoe het kan dat die cijfers afwijken heeft meer waarde dan dit stuk dat totaal niet overeenkomt met de de groei bij de BKD.
Abonnee
Niels van der Boom 17 Augustus 2020
Rood en Geel, bedankt voor de tip. Ik heb me dit vooraf niet gerealiseerd. Ik ken wel het verschil tussen de pootgoedcijfers van de NAK en Gecombineerde Opgave. Ik neem aan dat dit bij bloembollen net zo zit.
Abonnee
Jan kievit 19 Augustus 2020
Wordt er opgelet dat consumenten markt voor is om een kostprijs + telen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden