Shutterstock

Inside Grond

Bodem wordt belangrijker bij uitgifte van grond

17 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Duurzaam bodembeheer wordt in de provincie Noord-Brabant steeds belangrijker bij de uitgifte van grond, zo is donderdag 15 oktober duidelijk naar voren gekomen tijdens het webinar 'Van pachtgrond naar pRachtgrond'. Boeren die voldoen aan de voorwaarden kunnen als beloning een lagere pachtprijs tegemoetzien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de provincie Noord-Brabant is meer en meer aandacht voor duurzaam bodembeheer. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo is grond voor een organisatie als Brabant Water essentieel voor de drinkwatervoorziening, terwijl de gemeente Vught stelt dat duurzaam bodembeheer kan leiden tot hogere hectareopbrengsten. Daarnaast sluit het naadloos aan op de kringloopvisie van minister Schouten.

Dat de provincie de focus verlegt naar duurzaam bodembeheer, komt nu ook tot uiting in de gronduitgifte. "We kijken niet zozeer meer alleen naar degenen die de hoogste prijs wil neerleggen, maar ook steeds vaker naar de boer die de grond de langste toekomst kan geven", zo meldt Toine van de Ven van de gemeente Vught. Deze gemeente heeft het afgelopen jaar wijzigingen doorgezet in de pilot 'Duurzame Gronduitgifte' en tot nu toe lijkt het een succes te zijn. "We hadden verwacht dat de hogere eisen minder inschrijvingen zouden opleveren, maar dat is behoorlijk meegevallen."

Strenge voorwaarden
Dat er niet per se minder inschrijvingen zijn, komt volgens de sprekers vooral door het feit dat de pachtduur bij duurzame gronduitgifte langer is. "Duurzame gronduitgifte richt zich met name op een pachtduur van 3 tot 6 jaar, waardoor er ook echt ruimte en tijd is om investeringen in de grond te kunnen doen. In de toekomst kunnen we dit wellicht zelfs uitbreiden tot 10 jaar, maar daarvoor moeten de resultaten eerst geanalyseerd worden" zo licht Eric van Lockant van Brabant Water toe.

Deze nieuwe manier van gronduitgifte vergt wel flinke aanvullende eisen. Zo mag op deze gronden over het algemeen geen drijfmest uitgereden worden, worden akkerranden gestimuleerd, mogen er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en zijn bepaalde teelten zelfs helemaal verboden. "Wij staan bijvoorbeeld bollenteelt niet toe op onze gronden, omdat in die teelt veel bespuitingen worden uitgevoerd", aldus Van Lockant. Daarnaast staat het gemeenten vrij om aanvullende maatregelen te stellen. In de gemeente Vught is bijvoorbeeld deelname aan het weidevogelconvenant een vereiste. "Boeren moeten meewerken aan uitgesteld maaien en moeten hun gras laten liggen", licht Van de Ven toe.

Boeren belonen voor prestaties
"Maar duurzame gronduitgifte betekent niet louter hoge eisen stellen. De boeren worden ook beloond voor hun prestaties", aldus Frank Verhoeven van adviesbureau Boerenverstand. Een voorbeeld hiervan is de beloningstabel die Brabant Water heeft opgesteld. Boeren kunnen daar kiezen uit A-, B- of C-maatregelen en het toepassen van die maatregelen zorgt voor korting op de pachtprijs. "Hoe hoger de ambitie om de grond gezond te houden, hoe hoger de korting op de pachtprijs", zo meldt Lockant. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden