Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Grondbezitters: langjarig pachtcontract onhoudbaar

17 Juni 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

De Nederlandse grondbezitters luiden de noodklok over het huidige pachtstelsel. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) heeft becijferd dat de huidige pachtopbrengst in 56% van de door de fiscus gehanteerde landbouwgebieden lager is dan de vermogensbelasting. 

De FPG publiceerde gisteren (dinsdag 16 juni) eigen berekeningen op haar website die duidelijk moeten maken dat verpachten van grond op dit moment geen vetpot is. Daarbij heeft de overheid begin deze maand de pachtnormen voor het komend jaar in 12 van de 14 pachtprijsgebieden verlaagd. "Verpachters leveren hierdoor weer verder in", constateert de FPG.

Dalende prijs en hogere belasting
De verpachters noemen de situatie voor met name langjarig pachtcontracten "onhoudbaar", door de combinatie van steeds verder dalende pachtprijzen en belastingverzwaringen. Voor 37 van de 66 landbouwgebieden dat de box 3 heffing niet meer uit de bruto-pachtopbrengsten worden betaald, stelt FPG. 

Uitgaande van de nieuwe pachtnormen voor 2020 en de fiscale normwaarde van 2019 komen de grondbezitters voor bijvoorbeeld Haarlemmermeer uit op een negatief saldo van €369 per hectare en op Goeree Overflakkee €389 per hectare. "Het werkelijke directe rendement is nog verder negatief omdat in het overzicht geen rekening gehouden is met eigenaarslasten als waterschapslasten, beheerkosten, landinrichtings- of ruilverkavelingsrente en 1 maal per 30 jaar erfbelasting", benadrukt FPG.

Timing niet toevallig
"Gezien de ontwikkelingen is aan te nemen dat de grondprijzen voor de belastingdienst in 2020 stijgen, waardoor het percentage van 56% werkelijk hoger ligt", oordeelt de federatie. De timing van de oproep is niet toevallig. Vanmiddag (woensdag 16 juni) presenteert LTO Nederland haar nieuwe Pachtvisie. Zowel de pachters als de verpachters dringen er al enige tijd bij landbouwminister Carola Schouten op aan om het pachtstelsel te moderniseren, maar de bewindsvrouw ziet dit vooralsnog niet als prioriteit. 

FPG pleit voor een pachtstelsel met flexibele en reguliere pachtvormen, waarin sprake is van een fiscaal stimulerend beleid voor pacht en waarin pachters en verpachters onderling afspraken kunnen maken over prijs, pachtduur en bodemgebruik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
R. 17 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10887882/grondbezitters-langjarig-pachtcontract-onhoudbaar]Grondbezitters: langjarig pachtcontract onhoudbaar[/url]
Zoals altijd houdt de FPG geen rekening met de waardestijging van de grond door de jaren heen. Verpachters hebben op deze manier een zeer goed rendement behaald, beter als in vele andere sectoren. Ook de huidige crisis heeft geen invloed op de hoge prijzen van de landbouwgrond. Het is echter heel simpel: als iets om wat voor reden dan ook niet genoeg rendeert naar je zin, dan kun je het beter verkopen en in iets anders beleggen in plaats van trachten de pachters meer te laten betalen. Dat laatste gaat ook niet want de pachtprijzen zijn afhankelijk van de rendementen in de landbouw en die staan al jaren onder druk door regelgeving, klimaat, fakenews en marktdominantie van afnemers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden