Handhaving van openbare orde

Ook gemeenten gaan drones inzetten

2 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag heeft de Tweede Kamer een wetswijziging van Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, aangenomen voor het inzetten van drones door gemeenten. Deze mochten voorheen alleen met vaste camera’s mensen in de gaten houden. Daar gaat nu verandering in komen. De politie mag deze techniek al langer toepassen.

Met de wetswijziging wordt het mogelijk camera’s in te zetten voor zogenaamde "verplaatsende overlast". Dit zijn bijvoorbeeld demonstraties of hangjongeren. De oude wetgeving stond alleen het gebruik van vaste camera’s toe op een locatie die vooraf werd bepaald. Onder de wetgeving vallen niet alleen drones, maar ook helmen met een ingebouwde camera.

De nieuwe wet kent wel een aantal beperkingen. Zo mogen de mobiele camera’s alleen worden ingezet wanneer de openbare orde in gevaar is. Ze mogen wel preventief worden ingezet. Bovendien moet de gemeente vooraf aangeven dat mobiele camera’s worden gebruikt.  Volgens Opstelten zijn de regels voor mobiele camera’s strenger dan die van vaste exemplaren. Alle partijen, op de SP, GroenLinks en de PvdD na, hebben ingestemd met de wijziging.

Voor de Nederlandse politie was het al mogelijk drones in te zetten. Hiervoor is zelfs een aparte organisatie opgericht. Afgelopen jaar werden voornamelijk testvluchten gemaakt maar, inmiddels zijn enkele zaken succesvol opgelost met behulp van drones. De politie onderzoekt welk type UAV (Unmanned Aerial Vehicle) het wil aanschaffen en is bezig met de ‘pilotentraining’. Hiermee loopt de Nederlandse politie wereldwijd flink voorop. Strenge wetgeving in het buitenland verhindert vaak dat de politie daar met de techniek aan de slag kan. In ons land strijdt D66 voor duidelijke wetgeving rondom het gebruik van drones.

De wet, die recent is aangenomen, richt zicht expliciet op Nederlandse gemeenten. In de wijziging wordt de NVWA niet genoemd. Mocht ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  drones in gaan zetten dan heeft dit direct gevolgen voor boeren. Dit lijkt niet onwaarschijnlijk. Het inzetten van een drone is namelijk vele malen goedkoper en gemakkelijker dan het gebruik van helikopters en vliegtuigen, zoals dat nu gebeurt. Rijkswaterstaat en de brandweer maken al gebruik van deze techniek. Zij zijn echter verplicht particuliere bedrijven in te huren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden