Eigen foto

Gewastour Week 22

Poten eerder begonnen dan andere jaren

27 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour zijn afgelopen week druk bezig geweest met beregenen en bespuitingen. Op de meeste percelen staan de gewassen boven. Qua pootdatum is er dit jaar onderling weinig verschil, maar het loopt wel voor op andere jaren.

Dit jaar doen er weer 10 percelen met Innovator mee aan de Gewastour. Vorig jaar was de eerste teler op 6 april aan het poten en was de laatste teler op 29 april klaar. Dit jaar werd er iets eerder begonnen (4 april) en waren de telers veel eerder klaar (16 april).

  Pootdatum 2019 Pootdatum 2020
Noord 26 april 10 april
Middem 18-23 april 14-17 april
Zuid 6-29 april 4-16 april

Geen vorstschade
Op de 10 deelnemende percelen is dit jaar geen schade of problemen als gevolg van vorst ontstaan. Doordat Innovator geen vroeg ras is, waren de meeste aardappelen nog niet boven.  

Eind mei staan alle aardappelen op de percelen boven, de eerste indruk is dat de opkomst niet veel verschilt met andere jaren. De meeste aardappelen komen ongeveer met 4 weken boven. Op het perceel in Someren is 30 mm beregend nadat de aardappelen doorgekomen zijn zodat de aardappelen zijn voorzien van vocht bij de knolzetting. 
 

Het perceel in Ens in week 21 en week 22

Op het perceel in Middenmeer is dit jaar Niet-kerende grondbewerking (NKG) toegepast. De teler is hier erg tevreden mee aangezien hierdoor dit jaar meer vocht bewaard in de grond. Hierdoor kwam de aardappel in een vochtige rug te liggen. In Middenmeer is afgelopen weekend 4,5 mm neerslag gevallen. "Dat is erg weinig, wel even lekker fris voor de aardappelen, maar de neerslag is ook zo weer weg". Vertelt de teler aan Boerenbusiness.

 

Middenmeer week 22

Eerder poten dan andere jaren
De teler uit Fijnaart heeft dit jaar rond 14 april gepoot. "Vorig jaar was ik nog een van de eersten binnen de Gewastour en dit jaar niet. Dat komt waarschijnlijk door het voorjaar, doordat er geploegd kon worden en er eerder begonnen werd, denk ik dat er ook al eerder gepoot werd". Het perceel uit Fijnaart loopt van 25% naar 55% afslipbaarheid. Hierdoor zijn de aardappelen op de lichtere plekken al doorgebroken en komen de aardappelen op de zwaardere plekken nu net door.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden