Eigen foto

Gewastour Week 36

Rooien uienpercelen staat op de planning

1 September 2020 - Kimberly Bakker

Een groot gedeelte van de uientelers van de Boerenbusiness Gewastour heeft het rooien inmiddels op de planning staan. Zo worden de uien op het perceel in Heijen deze week nog gerooid en hoopt de teler in Kortgene volgende week te kunnen starten. In Kimswerd zijn inmiddels de laatste ziektebespuitingen uitgevoerd.

Op het perceel in Heijen (Limburg) worden de uien nog deze week gerooid. "Ik ben benieuwd naar de resultaten, maar verwacht niet dat het zal meevallen. Ik denk dat we met 50 ton de handjes redelijk vol hebben", zo laat de teler desgevraagd weten. Ook in Kortgene (Zeeland) staat het rooien van de uien inmiddels op de planning. "Het grootste deel van het perceel is inmiddels afgestorven en ik hoop dat de laatste uien ook snel afrijpen." De teler hoopt volgende week te starten met rooien. Daarmee wordt eerder gerooid dan vorig jaar, want toen gingen de uien in week 39 van het land.

In Ysselsteyn (Limburg) zijn de uien zelfs al van het land. "Ik ben tevreden met de resultaten, al moeten we nog wachten op specifieke gewichten en overige gegevens. Ik verwacht zelf een opbrengst tussen een hoge 50 ton en een lage 60 ton. Daarbij hadden we weinig tot geen tarra. In onze ogen dus zeer mooie uien."

Laatste ziektebespuitingen
Op het perceel in Kimswerd (Friesland) is het rooien van de uien nog niet aan de orde. Er is afgelopen week MH gespoten en eind vorige week zijn ook de laatste ziektebespuitingen uitgevoerd. "De uien zijn groeizaam en het perceel is nog mooi groen. Ze zijn overigens al wel gestreken, maar nog te groen om te rooien. Ik laat ze daarom nog even zitten", zo licht de teler toe. Het rooien is daarmee overigens later dan vorig jaar. In dat jaar werden de uien in week 37 geoogst.

Op het uienperceel in Kimswerd is afgelopen week MH gespoten.

In Wezup (Drenthe) is de situatie bijna hetzelfde als in Kimswerd. Ook bij die teler is het uienperceel nog groen. "Er zijn inmiddels wel wat plekken die minder worden, maar het grootste gedeelte van het uienperceel staat er nog mooi bij. Daarom laat ik het ook nog even staan. Overigens moet ik wel zeggen dat het hier en daar wel wat smerig is van onkruid."

Wederom flink wat neerslag
Uit de gegevens van de weerpalen van Sencrop (die op elk perceel van de Gewastour geplaatst zijn) blijkt dat de percelen afgelopen week ook nog flink wat neerslag hebben gehad. Daarbij laat het perceel in Kimswerd de hoogste neerslaghoeveelheid zien: 53,3 millimeter. Op het uienperceel in Wezup is 38,4 millimeter gevallen. "Wij kunnen de haspels opruimen, er is  meer dan genoeg water." Voor overlast heeft het overigens niet gezorgd. "Ons perceel bevindt zich op zandgrond, dus over het algemeen komen we wel goed weg."

Op het uienperceel in Kortgene is over de afgelopen week nog iets meer dan 23 millimeter neerslag gevallen, maar volgens de teler zullen de uien daar niet veel meer aan hebben. "Voor de grond en aardappelen was het overigens wel even goed."

Percelen Neerslag 
Kimswerd (Friesland) 53,3 millimeter
Wezup (Drenthe) 38,4 millimeter
Tollebeek (Flevoland) 35,1 millimeter
Kortgene (Zeeland) 23,4 millimeter
Heijen (Limburg) 22,1 millimeter
Ysselsteyn (Limburg) 0 millimeter
   
Gemiddeld: 34,4 millimeter
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden