Corona houdt zuivelmarkten in bedwang

Shutterstock
Melk & Voer

Marktdossier Oktober 2020

Corona blijft de klok slaan op de zuivelmarkt. De lockdowns zijn een aanslag op de vraag.  Het sentiment is daarom zwak en er is weinig zicht op herstel. In dit marktdossier kunt u de belangrijkste artikelen van de afgelopen maand teruglezen. 

30 Oktober 2020

Nico Bouwman

Schouten moet doorkomen met kalvergatecompensatie

Inmiddels sleept het al een tijd voort: de zogenoemde kalvergate. Nu, ruim 2,5 jaar later, heeft minister Schouten nog altijd geen oplossing geboden voor de onterecht getroffen veehouders. Advocaat Nico Bouwman vindt daar wat van en deelt graag zijn ervaring. Een oproep aan minister Schouten.
30 Oktober 2020

Melkprijsvergelijking

Melkprijs RFC nog altijd in Europese middenmoot

Van alle verwerkers in de LTO-melkprijsvergelijking zijn het de Ierse verwerker Dairygold en de Britse verwerker Saputo die de show stelen met de prijswijziging over september. FrieslandCampina daarentegen moet opnieuw een plek inleveren in de vergelijking. 
30 Oktober 2020

Rente

Banken werken aan financieel kerstcadeau

Het economisch herstel dat in het derde kwartaal krachtig van de grond kwam, heeft door het tweede coronagolf en lockdown-achtige maatregelen in heel Europa de wind van voren gekregen. Dit zegt Christine Lagarde, president van de ECB. Volgens haar is de dienstensector overduidelijk aan het vertragen. En dat is een belangrijke opmerking. 
29 Oktober 2020

Zuivel

Corona lijkt zuivelmarkt naar beneden te trekken

Hoewel de tweede coronagolf zich al enige tijd in Nederland en de Europese Unie (EU) beweegt, hielden de noteringen op de zuivelmarkt aardig stand. Deze stabilisatie is voorbij, nu er flink druk is gekomen op de noteringen van met name kaas en melkpoeder. Dat lijkt een opmaat voor de komende weken.
28 Oktober 2020

Melk

Hoe vergaat het de zuivelsector in Oceanië?

Australië en Nieuw-Zeeland, de 2 grootste melkproducerende landen in Oceanië, produceren ondanks de coronacrisis meer melk. De zuivelexport behaalt ook fors hogere volumes dan vorig jaar en de melkprijzen doen het goed. Ziet de toekomst er even rooskleurig uit?
28 Oktober 2020

Melk

Melkaanvoer VK blijft achter op vorig jaar

De melkproductie in het Verenigd Koninkrijk weet de cijfers van 2019 dit jaar niet te evenaren. Ook in de maand augustus blijft de productie onder het niveau van het jaar ervoor. In Ierland is wel een stijgende lijn te zien. 
28 Oktober 2020

Handelspolitiek

India overweegt meer vrijhandel, zuivel fel tegen

India bekijkt of zij handelsovereenkomsten kan afsluiten met de Verenigde Staten, de Europese Unie en Australië. De Aziatische grootmacht overweegt de grenzen open te stellen voor meer Westerse producten, waaronder zuivel, door handelsproblemen met China. De machtige Indiase zuivelsector is fel tegen.
27 Oktober 2020

Melk

Poolse melkaanvoer trekt zich niks aan van corona

Poolse melkveehouders hebben over de maand augustus meer melk afgeleverd dan vorig jaar, een opvallende ontwikkeling in deze coronacrisis. In Duitsland zakt de melkaanvoer juist terug naar een lager niveau dan vorig jaar.
26 Oktober 2020

Melk

Arla doet weer schepje bovenop melkprijs

Arla komt in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker als eerste verwerker over de brug met een verhoging van het melkgeld voor november. De kale melkprijs wordt met bijna een euro per 100 kilo melk verhoogd ten opzichte van de prijs in oktober.
26 Oktober 2020

Melkprijs

FrieslandCampina houdt garantieprijs gelijk

FrieslandCampina verandert de garantieprijs over november niet. Het coöperatieve zuivelconcern verwacht dat de melkprijzen van de referentiebedrijven waarop de garantieprijs wordt gebaseerd, ook stabiel blijven. Wel daalt de biologische garantieprijs.
22 Oktober 2020

Melk

Zuivelmarkt bijna in een intelligente lockdown

Op de Nederlandse zuivelmarkt is het onzekerheid troef als gevolg van de tweede coronagolf, door sommigen al omgedoopt tot coronatsunami, in ons land. Dit heeft de handel deze periode in een soort intelligente lockdown gemanoeuvreerd.  Kopers plaatsen enkel de hoogstnoodzakelijke orders en verkopers dringen niet aan. Wat doen de DCA-zuivelnoteringen?
22 Oktober 2020

Melk

Waarom zuivelindustrie in Canada op de schop moet

Een groep agri-food onderzoekers aan de universiteiten van Dalhousie en Guelph trekt aan de bel. Als er nu geen 20-jaren plan voor de Canadese zuivelindustrie op tafel komt, dan trekt de industrie aan het kortste eind en verliest het minstens de helft van de melkveehouders het komende decennium.
21 Oktober 2020

Melk

Spanning loopt uit markt fosfaatrechten

De spanning is deze week verder uit de fosfaatrechtenmarkt gelopen. Na een korte opleving stond de prijs afgelopen week al onder druk, wat voor kopers een seintje was om het even rustig aan te kijken. Als zij al de financiële ruimte hebben om fosfaatrechten aan te schaffen. Wat doet de DCA-notering?
21 Oktober 2020

Zuivel Business

Volle melkpoeder trekt GDT op, maar wat doet China?

Hoewel de coronacrisis mondiaal veel uitdagingen met zich meebrengt, noteert de Global Dairy Trade (GDT) dinsdag een gemiddelde zuivelprijs die stijgt met 0,4%. Deze stijging vloeit vooral voort uit de handel in volle melkpoeder, die steunt op de vraag uit China. Maar voor hoe lang nog?
20 Oktober 2020

Melkaanvoer VS

Amerikaanse melkaanvoer ziet piek in zomermaanden

De Amerikaanse melkproductie laat over de maanden juni, juli en augustus een wisselend beeld zien. De coronacrisis hield de markt in eerste instantie in zijn greep, maar wordt overruled door de verandering in het melkgeld.
19 Oktober 2020

Kwartaalcijfers

Danone start reorganisatie na tegenvallend kwartaal

De Franse zuivelgigant Danone heeft een flinke reorganisatie aangekondigd naar aanleiding van de tegenvallende resultaten uit het derde kwartaal. Mede door de coronacrisis liep de omzet met bijna 10% terug.
16 Oktober 2020

Agribusiness

Sterkere eurokoers lijkt structureel te zijn

De euro is de afgelopen maande flink in waarde gestegen en blijft hangen rond $1,18. Met het oog op de aanhoudend lage Amerikaanse rentes lijkt de sterkere euro structureel te zijn. 
15 Oktober 2020

Theo Spierings

Hoe zuivelgoeroe Spierings wereldverbeteraar werd

Voor oud Fonterra-topman Theo Spierings (56) geeft de golfbaan geen voldoening. Sterker nog, hij bulkt nog van de ambities. Zijn nieuwe bedrijf The Purpose Factory richt zich op serieuze thema's in de wereld. Hongerbestrijding is een van zijn speerpunten. Wat zijn de plannen precies, hoe kijkt hij terug op zijn carrière bij Fonterra en wat vindt hij van de melkveehouderij in Nederland?
14 Oktober 2020

Melk

Semi-lockdown een koude douche voor zuivelmarkt

De aangescherpte coronamaatregelen, zijn een tegenvaller voor de Nederlandse zuivelmarkt. De timing is ongelukkig, nu de markt net wat vaster aanvoelt. De export van zuivel buiten Europa wordt daarom nog belangrijker. Al denken Amerika en Nieuw-Zeeland daar waarschijnlijk hetzelfde over.
13 Oktober 2020

Melk

Melkaanvoer herpakt zich voorzichtig na hittegolf

De Nederlandse melkaanvoer heeft zich enigszins hersteld na een flink stagnatie in augustus als gevolg van de hittegolf. Over de maand september ligt de productie weer marginaal boven het niveau van vorig jaar.
13 Oktober 2020

DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder overstijgt verwachtingen

Het rendement van Nederlandse melkveehouders overstijgt de verwachtingen uit de DCA Melkvee Index. Waar het herstel van vorige maand nog mondjes maat zijn intrede deed, doet het rendement over september een wat meer enthousiaste stap naar boven.
10 Oktober 2020

Catharinus Wierda

'Crowdfunding werkt het best bij een eerlijk verhaal'

De Fryske kaas is een merk met een natuurinclusieve missie. Catharinus Wierda bedacht de Fryske met het idee om het Friese landschap, de natuur en de dieren samen te brengen in een duurzaam verantwoorde kaas. Inmiddels begint het succes zijn uitwerking te hebben, daarom startte hij een Crowdfunding, zodat hij de kaasvoorraad kan opbouwen en uitbreiden.
8 Oktober 2020

Melk

Danone trekt zich terug als aandeelhouder van Yakult

Het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone heeft haar resterende aandeel in de Japanse probioticaproducent Yakult van de hand gedaan, zo laat het bedrijf weten. Danone wil haar kapitaal dat voortkomt uit de verkoop ergens anders inzetten en haar balans versterken.
8 Oktober 2020

Stikstofcrisis

Brandbrief over stikstof naar minister Schouten

Een groep van 9 agrarische belangenbehartigers heeft in een brandbrief nogmaals haar zorgen aan landbouwminister Carola Schouten geuit over haar huidige stikstofbeleid.
5 Oktober 2020

Fonterra

Fonterra doet afstand van Chinese melkveebedrijven

Fonterra heeft aangekondigd haar Chinese melkveebedrijven van de hand te doen. De verkoop levert de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie $550 miljoen (NZ dollar) op. De opbrengst wil de zuivelverwerker gebruiken om schulden af te lossen, als onderdeel van het aangekondigde schuldverminderingsprogramma.
2 Oktober 2020

Melkprijsvergelijking

RFC en Sodiaal laten melkprijs sterkste stijgen

Het merendeel van de Europese melkprijzen is in augustus stabiel gebleven of opgewaardeerd, zo blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijking. Alleen Danone en Savencia noteren voor deze maand een daling op de melkprijs. FrieslandCampina en Sodiaal zijn de snelste stijgers. Buiten Europa krijgt de Amerikaanse klasse III melkprijs een enorme domper te verwerken.
1 Oktober 2020

Investering

RFC investeert kwart miljard in Indonesië

De ledenraad van FrieslandCampina heeft woensdag (30 september) ingestemd met de bouw van een nieuwe zuivelfabriek en bijbehorend distributiecentrum voor Frisian Flag Indonesia in Indonesië. Met het project is een investering van €250 miljoen gemoeid.
1 Oktober 2020

Voer

Is de prijsdaling van rundveebrokken ten einde?

De prijzen van rundveebrokken laten over september een heel ander beeld zien dan verwacht, zo blijkt uit de maandprijzen van de WUR. Over augustus vonden er nog forse dalingen plaats, het lag in de lijn der verwachting dat de bodem voor de rundveebrokken nog niet in zicht was. Dat blijkt toch anders.