Tweede golf werkt verlammend voor zuivelmarkt

Shutterstock
Melk & Voer

Marktdossier November 2020

Corona blijft de zuivelmarkt beheersen zuivelmarkt, al is er geen sprake van druk op de melkprijzen. Ondertussen komen de gebroken weken rondom Kerst dichterbij en dat trekt een wissel op de vloeibare zuivelmarkt. In dit marktdossier kunt u de belangrijkste artikelen van de afgelopen maand teruglezen. 

27 November 2020

Melkprijsvergelijking

Danone als enige Europese melkprijs naar beneden

Vrijwel alle Europese melkprijzen noteren een stijging, of blijven stabiel over de maand oktober. Alleen de Franse verwerker Danone doet een flinke stap terug. Milcobel fungeert nog altijd als hekkensluiter en FrieslandCampina blijft in de middenmoot.
26 November 2020

Melk

Melkpoedermarkt gespitst op stijgende olieprijs

Op veel grondstoffenmarkten heerst optimisme, maar op de zuivelmarkt nog niet. Wel wordt reikhalzend naar de stijgende olieprijs gekeken. Marktexpert Wouter Baan praat u bij over de laatste ontwikkelingen. 
26 November 2020

Melk

FrieslandCampina blijft kwakkelen op Duitse markt

FrieslandCampina maakte in 2017 naar eigen zeggen een nieuwe start in Duitsland. Binnen 3 jaar moest de Duitse divisie weer winst draaien, zo was toen de doelstelling. Van groene cijfers is vooralsnog geen sprake.
26 November 2020

Voer

Forse stijging brokprijzen door dure grondstoffen

De voergrondstofprijzen hebben afgelopen oktober een flinke stijging ingezet, waarvan het plafond nog altijd niet in zicht lijkt te zijn. Deze stijging is inmiddels ook duidelijk terug te zien bij de prijzen van rundveebrokken over november.
24 November 2020

Zuivelmarkt

Rabobank waarschuwt voor overaanbod melk

De negatieve impact van de coronacrisis houdt voorlopig nog grip op de zuivelmarkt, zo is de verwachting van de Rabobank. Tot het tweede kwartaal van 2021 zien analisten van de bank geen ruimte voor herstel.
23 November 2020

Mest

Handel in VVO's loopt vlot voor de tijd van het jaar

Het einde van 2020 nadert en doorgaans komt de de handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) meer in trek. Hoe verloopt de handel dit jaar en wat wordt er verwacht van de prijzen richting de jaarwisseling?
23 November 2020

Reorganisatie

Danone schrapt duizenden banen door coronacrisis

Zuivelgigant Danone kondigde zondag (22 november) aan te gaan snijden in het werknemersbestand. Er worden zo'n 2.000 banen geschrapt om de winstgevendheid een boost te geven. Net als vele andere bedrijven heeft ook Danone last van de coronacrisis.
23 November 2020

Melk

De 4 redenen van Arla's pessimisme over de markt

Hoewel de melkprijs voor december stabiel blijft, is de Scandinavische zuivelcoöperatie Arla allerminst positief over de situatie over de zuivelmarkt.
21 November 2020

RCEP

Landbouwdetails nog vaag in Aziatisch superverdrag

Vijftien landen in Azië en Oceanië, waaronder de landbouwgrootmachten China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland, gaan op economisch vlak intensief samenwerken. Begin deze week werd het verdrag ondertekend onder de naam 'Regional Comprehensive Economic Partnership' (RCEP). Wat betekent dit voor de agri-handel?
20 November 2020

Melkaanvoer VS

Amerikanen melken in coronacrisis fors door

De Amerikaanse melkaanvoer over september en oktober volgt dezelfde lijn als vorig jaar, maar zet wel hoger in. Een enigszins opvallende ontwikkeling aangezien de nog altijd voortdurende coronacrisis er dit voorjaar voor heeft gezorgd dat de zuivelmarkt geen optimale afzetkanalen kan bieden.
20 November 2020

Coöperatie Duinzuivel

Nieuwe coöperatie komt met lokale 'Duingoed' kaas

Op initiatief van een groep melkveehouders uit het gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen is gisteren (18 november) de coöperatie Duinzuivel opgericht. Met de aangesloten melkveehouders wordt er Brabantse Duingoed-kaas gemaakt. Ambachtelijke kaas die lokaal afgezet wordt, zonder groot marketing offensief.
19 November 2020

Melk

Brusselse boterberg slinkt, hoe reageert de markt?

Het gaat te ver om te stellen dat de zuivelmarkt tussen hoop en vrees leeft, maar de stemming heeft wel iets daarvan weg. Wanneer we de aanknopingspunten en negatieve aspecten tegen elkaar wegstrepen, dan blijft er een mat gevoel over. De slinkende interventievoorraden zijn opbeurend, maar het coronavirus is spelbreker.
19 November 2020

Melk

Franse en Italiaanse melkaanvoer herstelt zich

De melkaanvoer in Frankrijk en Italië zag in augustus een dip, maar over de maand september weten beide landen de melkproductie weer op te schalen. Ondertussen wordt in Frankrijk een zuivelgigant beschuldigd van milieuvervuiling.
19 November 2020

Melk

Melkprijs Milcobel noteert nog steeds onder 30 euro

Daar waar veel verwerkers in Europa de melkprijzen de afgelopen maanden hebben verhoogd, is dit nog altijd niet het geval bij het Belgische Milcobel.
18 November 2020

Melk

Leasen van fosfaatrechten steeds meer in trek

De handel in fosfaatrechten verloopt rustig. De verhouding tussen vraag en aanbod zit volgens commissionairs goed. Wel neemt de interesse in leaserechten toe.
16 November 2020

Melk

Nederlandse melkaanvoer over de zomerdip heen

De Nederlandse melkaanvoer volgt voor de tweede maand op rij dezelfde lijn als de cijfers van vorig jaar. De klap die de hittegolf in de zomermaanden uitdeelde is verleden tijd.
12 November 2020

DCA Melkvee Index

Rendement melkveehouder blijft kwakkelen

De melkprijsverhogingen die in september zijn doorgevoerd blijken niet voldoende om de rendementsstijging voor veehouders vast te houden. Dit blijkt uit de DCA Melkvee Index over oktober. Krijgt corona vat op het primaire bedrijfsniveau? 
12 November 2020

Melk

Melkaanvoer Oceanië over september in groene cijfers

De melkaanvoer in de 2 voornaamste melkproducerende landen van Oceanië, Nieuw-Zeeland en Australië, overstijgt in de maand september het niveau van vorig jaar. De procentuele groei neemt af in vergelijking met voorgaande maanden.
11 November 2020

Melk

Hoe concurrerend is de melkprijs van Vreugdenhil?

Met de komt van Holland Dairy Producers ligt de melkprijs van Vreugdenhil extra onder de loep. Deze leveranciersvereniging maakt zich onder meer sterk voor een hogere uitbetalingsprijs. Hoe concurrerend is de melkprijs van Vreugdenhil eigenlijk?
11 November 2020

Reorganisatie

Dit gaat er veranderen bij FrieslandCampina

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat reorganiseren en flink ook. Er wordt gesneden in de loonlijst en ook fabriekssluitingen zijn aangekondigd. Wat gaat er allemaal veranderen om een kostenbesparing van €100 miljoen per jaar te realiseren? 
4 November 2020

Melk

November maakt einde aan stijging melkprijs

Cono Kaasmakers en Bel Leerdammer hebben de melkprijs over oktober verhoogd. A-ware, die de melkprijs voor november bekend maakte, houdt deze stabiel.
4 November 2020

Voer

Prijzen rundveebrokken schieten alle kanten op

Het schiet alle kanten op bij de prijzen van rundveebrok. Het merendeel blijft stijgen, met snijmaïskernbrok aan kop. Van stabiele prijzen zoals afgelopen maand is geen sprake meer en dat pakt niet voor alle brokprijzen goed uit.
3 November 2020

Runderslachtingen

Fors meer koeien geslacht in september

Het aantal rundveeslachtingen komt over de maand september onder het 5-jarig gemiddelde uit, maar laten een forse stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder zien. Heeft de afgeketste voermaatregel hier invloed op of zijn er andere invloeden die deze stijging aanjagen?
2 November 2020

Milcobel

Nieuwe CFO voor zuivelverwerker Milcobel

De Belgische verwerker Milcobel heeft vandaag (2 november) aangekondigd dat Pierre Stevens per 1 januari 2021 aantreedt als Chief Financial Officer (CFO). Het is onbekend of hij hiermee de huidige Finance Manager Stefan Peeters vervangt. 
2 November 2020

Kalverhouderij

Ieren niet blij met mogelijke exportban op kalveren

Afgelopen week heeft minister Schouten een Kamerbrief gepubliceerd waarin zij onder andere pleit voor een verbod op lange afstandstransporten voor nuchtere kalveren. Dat zou betekenen dat kalveren uit onder andere Ierland niet meer welkom zijn in Nederland. Daar zijn de Ieren allerminst blij mee.