Biggenprijs laat diep prijsdal achter zich

Eigen foto
Varkens & Voer

Marktdossier December 2020

Daar waar november een roerige maand voor de varkensprijzen was, verliep december een stuk rustiger. De biggenmarkt herpakte zich in de laatste maand van het jaar en zette de traditionele seizoensopleving in gang. In dit marktdossier kunt u de belangrijkste artikelen van de afgelopen maand teruglezen.  

30 December 2020

Varkens

Varkensprijs begint op gelijke voet aan 2021

2020 is bijna voorbij en daarmee kan de varkenssector een onrustig jaar afsluiten, waarbij corona en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland roet in het eten gooiden. Voor...
28 December 2020

Varkens

Biggenprijs houdt stijgende koers gemakkelijk vast

De DCA BestPigletPrice blijft onverstoord stappen naar boven zetten, onder meer als antwoord op de oplopende toeslagen.
28 December 2020

Mest

Nieuw fosfaatgetal zeker een jaar uitgesteld

Agrarische bedrijven die geldige fosfaat grondmonsters hebben met alleen het zogenaamde P-Al of Pw getal mogen dat ook volgend jaar nog blijven gebruiken. In 2019 getrokken monsters blijven geldig tot en met 2023.
23 December 2020

Varkens

DCA Beursprijs stabiel de feestdagen door

In verband met de naderende Kerstdagen wordt de DCA Beursprijs voor de laatste week van 2020 niet traditiegetrouw op de vrijdagavond, maar vandaag (woensdag 23 december) al kenbaar gemaakt.
23 December 2020

Afrikaanse varkenspest

Vrijverklaring België kan varkensmarkt EU helpen

Het heeft even geduurd, maar België is officieel weer vrij verklaard van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Daardoor kunnen onze zuiderburen binnenkort weer wereldwijd hun varkensvlees exporteren.
22 December 2020

Varkensmarkt

China start begin 2021 met varkenstermijnmarkt

The Dalian Commodity Exchange, het grootste grondstoffen-handelsplatform van China, is van plan om begin 2021 de langverwachte termijnmarkt te introduceren voor varkens.
21 December 2020

Financieel

Dollarzwakte nadelig voor Europese export

De euro wordt alsmaar sterker. Uitgedrukt in Amerikaanse dollars steeg de Europese munt in de afgelopen dagen tot boven $1,22. Voor de Europese export is dat een...
21 December 2020

Stikstof

Stikstofwet is flinke kluif en lijkt onhaalbaar

Tenminste de helft van alle kwetsbare natuur zou in 2030 gegarandeerd moeten zijn beschermd, zo blijkt uit de in oktober gepresenteerde Stikstofwet van landbouwminister Carola Schouten. Nu de rook van de aangenomen Stikstofwet is opgetrokken, blijkt de veehouderij veel meer en ook veel sneller te moeten reduceren.
18 December 2020

Varkens

Varkensmarkt blijft in de greep van ruim aanbod

Met een extreem ruim aanbod gaat de varkensmarkt de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar in. Hoewel dit de nodige uitdagingen geeft, is de druk op de varkensprijs momenteel niet extreem groot. Maar de komende weken zijn desalniettemin wel uitdagend. 
18 December 2020

Varkensslachtingen

Slachtingen blijven nipt achter op vorig jaar

De Nederlandse varkensslachtingen koersen stabiel tot licht stijgend op het einde van dit jaar af. Het overaanbod is nog altijd niet weggewerkt, dit uit zich net als voorgaande weken in zware varkens. Hoe zag de rest van de markt eruit in november?
18 December 2020

Robert Hoste

'2020 verloren jaar voor varkenshouders'

Zelden gingen de varkens- en biggenprijzen zo hard onderuit als in de afgelopen maanden. En hoewel Robert Hoste, varkenseconoom bij Wageningen Economic Research (WUR) al jaren meedraait, heeft hij zo'n bizar jaar niet eerder meegemaakt. Wat verwacht hij van de prijsontwikkelingen in 2021? 'Het prijsherstel op de varkensmarkt kon weleens tot de zomer duren.'
17 December 2020

Inkomensraming

Corona neemt hap uit boereninkomens

De coronapandemie pakt negatief uit voor de verdiensten in de land- en tuinbouwsector. Het gemiddelde inkomen van alle sectoren daalde in 2020 met €20.000 tegenover het jaar ervoor, ondanks diverse steunprogramma's die de overheid heeft opgetuigd. Vooral varkenshouders zagen hun inkomsten verdampen.
17 December 2020

Varkens

Vion zet in op blockchain voor transparante keten

Varkensvleesproducent Vion laat weten haar ketens transparant te gaan maken aan de hand van blockchaintechnologie. Het bedrijf start met het digitaal verbinden van alle partners binnen de Good Farming Star varkensvleesketen zodat gegevens uitwisselen en inzien makkelijker wordt.
16 December 2020

Varkens

China erg optimistisch over herstel varkensstapel

China blaast flink van de toren ten aanzien van het herstel van de varkensstapel. Na bijna een halvering als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP), zit het aantal varkens weer op 90% van het oude niveau. In de eerste helft van 2021 volgt een volledig herstel, zo beweert het Aziatische land althans. 
15 December 2020

Prognose Rabobank

Herstel op varkensmarkt vraagt om geduld

Volgens Rabobank gaat de Nederlandse varkenshouderij een uitdagende winter tegemoet. Met de nog altijd aanhoudende coronapandemie, Afrikaanse varkenspest in Duitsland en stijgende voerprijzen is het vooruitzicht op herstel na januari onzeker.
14 December 2020

Varkens

Waarom biggenmarkt als blad aan boom is gedraaid

Na een periode met extreem veel druk op de biggenprijzen begint de lucht te klaren. Er zit weer muziek in de markt nu...
11 December 2020

Varkens

Varkensprijs koerst in stabiele modus op Kerst af

De varkensprijzen lijken een roerig jaar in een zijwaartse modus af te sluiten. Onder het stabiele prijsoppervlakte zorgt de situatie nog altijd voor hoofdbrekens in de sector.
10 December 2020

Varkens

Duitsland en China in gesprek over vleesexport

De Duitse overheid laat weten in gesprek te zijn met China om de exportban voor Duits varkensvlees naar China (deels) op te heffen. Tot op heden stemt de Chinese regering er mee in om de gesprekken voort te zetten om te kijken wat mogelijk is.
9 December 2020

Varkens

Kan Poolse varkenshouder hoofd boven water houden?

Door de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland zijn de gemoederen in de Europese varkenssector hoog opgelopen. In combinatie met de coronacrisis is de situatie nijpend. In Polen heerst er al langere tijd AVP. Kunnen de varkenshouders daar het hoofd nog boven water houden?
8 December 2020

Coronavirus

China vindt opnieuw corona op importvlees

China heeft opnieuw het coronavirus gedetecteerd op geïmporteerd vlees uit Zuid-Amerika. De ontdekking werd gedaan in de stad Wuhan, waar het coronavirus vorig jaar voor het eerst is vastgesteld.
7 December 2020

Varkensvleesproductie

Mega varkensbedrijven betreden toneel in China

Grote Chinese varkensproducenten profiteren van de hoge prijzen in het land. Onder andere Muyuan Foods, een bedrijf dat op weg is 's werelds grootste varkensproducent te worden, ziet de omzet groeien. Waar kleine varkenshouders moesten stoppen door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, gaan deze grote spelers door.
4 December 2020

Varkens

Ruim aanbod spelbreker op varkensmarkt

Langzaam maar zeker komen de gebroken weken rondom Kerst en nieuwjaar dichterbij. In de aanloop hiernaartoe wil het ruime varkensaanbod slecht slinken, maar de druk is wel van de prijs af.
3 December 2020

Varkens

Forse groei in export Europees varkensvlees

De Europese export van varkensvlees is dit jaar gegroeid en het Chinese belang is fors toegenomen. Blijven die goede cijfers ook in de laatste maand van het jaar doorzetten nu de Afrikaanse varkenspest (AVP) een stempel drukt op de Europese varkensmarkt?