Kleine pauze voor oplevende varkensmarkt

Shutterstock
Varkens & Voer

Marktdossier Maart 2021

De opleving van de varkensmarkt is gedurende de maand wat gestabiliseerd. Het aanbod varkens is nog ruim en de prijsstijging heeft een pauze ingelast. De vleesafzet is nog altijd beperkt vanwege de lockdown.

31 Maart 2021

Varkens

China drijvende kracht Deense varkensexport

Deense varkensvlees exporteurs hebben in 2020 ondanks de coronacrisis goede zaken gedaan op de exportmarkten. De totale uitvoer steeg met 6,3% naar 1,92 miljoen ton. Ook hier was het de Chinese vraag die het export volume een boost gaf. Naast China blijft de Europese markt van grote waarde voor de Deense varkenshouderij.
27 Maart 2021

Varkens

DCA Beursprijs verroert zich niet, aanbod nog ruim

De varkensmarkt heeft even gas teruggenomen. Het varkensaanbod in Nederland is nog ruim. De DCA Beursprijs 2.0 zet deze week geen verhoging in.
26 Maart 2021

Varkens

Varkensvleesexport EU zet groei ook begin 2021 door

De Europese varkensvleesexport sloot 2020 af met een nieuw record. Uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de groei ook dit jaar door zet. Over de maand januari ligt de export fors hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
24 Maart 2021

Varkens

Minder zeugen, meer vleesvarkens in EU

De totale varkenspopulatie in de Europese Unie was in december 2020 zo'n 2% groter dan in december 2019. Het aantal zeugen op Europese varkensbedrijven was wel kleiner dan een jaar eerder. Met name in Duitsland en Nederland was er sprake van een sterke krimp in het aantal zeugen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het statistisch bureau van de Europese Unie (Eurostat).
23 Maart 2021

Varkens

Canada en de VS werken aan AVP-handelsprotocol

De Verenigde Staten en Canada komen met een nieuw handelsprotocol om bij intrede van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in de wilde zwijnen populatie de handel in varkensproducten slechts kort te laten stil liggen. Hoe verloopt de Canadese handel in varkensvlees verder en wat zijn de verwachtingen voor dit jaar?
22 Maart 2021

Varkens

DCA BestPigletPrice stijgt onverstoord verder

Nederlandse biggen zijn nog altijd gewild. De vraag is goed, maar de forse opleving vlakt wel langzaam wat af. Vooral vanuit Spanje is de vraag wat teruggezakt. Desondanks zet de DCA BestPigletPrice deze week weer een stapje omhoog. 
22 Maart 2021

Varkens

Chinese biggenprijs stijgt terwijl zeugenstapel groeit

Mutaties van Afrikaanse varkenspest (AVP), waarschijnlijk veroorzaakt door illegale vaccins, bedreigen het herstel van de Chinese varkensstapel. Terwijl de biggenprijzen de afgelopen periode hard zijn gestegen. De zeugenstapel heeft het beter gedaan dan verwacht. Hoe zijn de perspectieven?
19 Maart 2021

Varkens

Pas op de plaats voor DCA Beursprijs 2.0

Deze week zit er geen verdere verhoging in voor de DCA Beursprijs 2.0. De notering maakt een zijwaartse beweging en last daarmee een rustpauze in.
18 Maart 2021

Handelsoorlog

China is weer de grootste klant van Verenigde Staten

China en de Verenigde Staten lijken weer vriendjes te zijn. Zo'n 3 jaar na het begin van de handelsoorlog tussen beide landen is China namelijk weer de grootste klant van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten exporteerde vorig jaar zelfs meer landbouwproducten naar China dan voor de handelsoorlog. Er wordt door Amerikaanse analisten dan ook met een positieve blik gekeken naar de komende periode.
17 Maart 2021

Varkens

Duitse varkensprijs trapt hard op de rem

De Duitse varkensprijs is de afgelopen weken fors de lucht in geschoten. Deze week trapt de notering echter op de rem en is er even rust op de plaats.
16 Maart 2021

Varkens

Gevaar niet geweken op herstellende varkensmarkt

De Europese varkensmarkt is zich aan het herstellen van een jaar vol met tegenslagen. De prijzen schieten hard de lucht in, maar het gevaar is nog niet volledig geweken want er liggen nog altijd dreigingen op de loer.
15 Maart 2021

Varkens

Biggenprijs voor het eerst sinds april weer boven €50

Het krappe aanbod van biggen stimuleert de prijsstijging op de markt. De DCA BestPigletPrice weet de stijging van vorige week te overtreffen en noteert op het hoogste niveau sinds eind april 2020.
12 Maart 2021

Varkens

Ruim baan voor verdere verhoging varkensprijs

Deze week was het Europa breed dat de varkensprijzen fors in de lift zaten. Ook naar volgende week toe lijkt het plafond nog niet bereikt. Wat betekent dit voor de DCA Beursprijs 2.0?
10 Maart 2021

Varkens

Varkensvleesexport VS zet recordtempo niet voort

De Amerikaanse varkensvleesexport kon in januari niet het niveau evenaren van vorig jaar. Het exportvolume lag lager vanwege transportbeperkingen door de coronacrisis.
9 Maart 2021

Varkens

Breekt varkenssector Brazilië opnieuw records?

De Braziliaanse varkenssector is vorig jaar fors gegroeid en ging 2021 in met nieuwe records. Worden die records in 2021 verbroken?
8 Maart 2021

Varkens

Hoeveel varkensvlees eten Britten in 2021?

In het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar, ondanks de lockdown, meer varkensvlees verkocht dan in 2019. De sterke groei in retailverkoop kon de gemiste volumes richting de foodservice compenseren. Wat zijn de verwachtingen voor 2021?
5 Maart 2021

Varkens

Overaanbod slaat om in zoektocht naar varkens

Het overaanbod varkens lijkt op te drogen en het aanbod wordt momenteel zelfs her en der als krap beschreven. Positief voor de varkensmarkt en de varkensprijs kan daardoor weer een flinke sprong nemen.
5 Maart 2021

Varkens

Zo hoog zijn de kosten van varkensvleesproductie

De kosten voor de productie van varkensvlees zijn over 2019 in de Europese Unie bijna gelijk gebleven aan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een rapport van AHDB Pork. Nederland, Hongarije en Frankrijk zijn de grootste spelbrekers en noteren een duidelijk hogere kostprijs. De langjarige Europese trend gaat daarin mee en toont dus wel een stijging. Ook in de Verenigde Staten zijn de kosten voor de varkensvleesproductie afgelopen jaren fors gestegen.
4 Maart 2021

Vlees

Zet Zuid-Korea nieuwe stap in protectionisme?

De invoer van zowel varkensvlees als rundvlees is in Zuid-Korea afgelopen jaar wederom sterk gedaald. Het land zelf geeft als oorzaak de marktverstoring als gevolg van de coronacrisis, maar niet iedereen gelooft dat. Dit omdat de eigen productie blijft groeien. Is het beperken van de import een nieuwe stap in het protectionistische beleid van het land?
3 Maart 2021

Varkens

Spaanse varkenssector slaat zich goed door crisis

De coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest zijn een negatieve impact voor de varkenssector. Toch wist de Spaanse varkenssector, mede door de goede exportkansen, zich vorig jaar goed door de crisis heen te slaan. Zowel de slachtcijfers als in de invoer van levende varkens is gegroeid. Ook de varkensprijzen zitten inmiddels weer in de lift.
2 Maart 2021

Varkens

China importeert helft meer varkensvlees uit VS

De Amerikaanse varkensvleesexport is vorig jaar fors gegroeid. De exportwaarde steeg eveneens en overtreft voor het eerst de inkomsten uit de internationale rundvleesexport. De Chinese importbehoefte is de drijfveer achter de groei, daar werd ruim 50% meer geïmporteerd dan in 2019.
2 Maart 2021

Varkens

Heeft DCA-varkensindex stijgende lijn te pakken?

Het heeft even geduurd maar de DCA Vleesvarkensindex lijkt eind februari de stijgende lijn te hebben gevonden. De biggenindex heeft de stijging al sinds eind vorig jaar te pakken en zat ook in februari in de lift.
1 Maart 2021

Varkens

Tekort stuwt biggenprijs verder omhoog

De goede vraag naar biggen kenmerkt momenteel de markt. Het aanbod kan niet volledig aan de vraag voldoen. Reden voor een verdere verhoging van de DCA BestPigletPrice.
1 Maart 2021

Varkens

Nieuw record voor varkensvleesexport EU

De Europese varkensvleesexport is gegroeid en heeft vorig jaar een nieuw record bereikt. De uitvoer richting China is wederom gegroeid en blijft de belangrijkste afzetmarkt.