Vlot voorjaar tempert verwachtingen

Shutterstock
Akkerbouw

Marktdossier Maart 2021

Terwijl de sneeuwvlokken begin april rond waaien is het voorjaar vroeg en vlot van start gegaan. Uien, peen en aardappelen gaan vlot de grond in. Maart was voor de akkerbouwproducten een maand die in het teken stond van prijsverlagingen. Sommige markten hebben nu de bodem bereikt. Wordt april een maand van opkrabbelen?

26 Maart 2021

Aardappelen

Aardappelareaal VS groeit dit seizoen

Naar verwachting groeit het areaal aardappelareaal in de Verenigde Staten na een forse verlaging afgelopen jaar. Toch wordt het niveau van 2019 niet behaald. De grootste groei zit in de fritesaardappelteeltgebieden. Verwerkers hebben uitbreidingsplannen en daar zijn aardappelen voor nodig.
22 Maart 2021

Aardappelen

Amerikaanse teler in de knel met kostprijs

Net als hun Europese collega's hebben Amerikaanse aardappeltelers een bijzonder voorstel op het bureau liggen. Meer aardappelen tegen lagere prijzen. Met fors gestegen inputkosten en een aantrekkelijke granenmarkt is het de vraag welke keus akkerbouwers de komende weken gaan nemen. Dat kan het areaal sterk beïnvloeden maar biedt het ook exportkansen?
19 Maart 2021

Eiwitstrategie

Is de eiwitstrategie van EU haalbaar?

De teelt van eiwitgewassen staat volop in de belangstelling. In het kader van de Green Deal, de Farm to Fork strategie en om de afhankelijkheid van geïmporteerde soja te verminderen wil de Europese Commissie dat er meer eiwitgewassen in de EU geteeld worden. Ambitie genoeg maar wat is in de praktijk mogelijk?
19 Maart 2021

Aardappelen

Aardappelbingo blijft in dramamarkt overeind

Ongestoord heeft de DCA Aardappelbingo zich door het dramatische aardappelverkoopseizoen 2020-2021 geworsteld. Op basis van volledige willekeur is op de aardappeltermijnmarkt gehandeld. Ondanks bodemprijzen levert dat niet de laagste prijs op.
12 Maart 2021

Aardappelen

Teler treuzelt met pootgoed en hoopt zo op een koopje

Het uitleveren van pootgoed binnen de EU-5 komt maar traag op gang dit jaar. Aardappeltelers tonen zich afwachtend. De areaalplannen zijn nog niet overal rond. Door achterover te leunen hopen ze een koopje te scoren.
12 Maart 2021

Suikerbieten

Vertrouwen Britse bietenteler keldert

Nu duidelijk is geworden dat suikerbietentelers in het Verenigd Koninkrijk toch niet op zaaizaad kunnen rekenen dat gecoat is met neonicotinoïden zakt het vertrouwen in de teelt naar een dieptepunt. Afnemer British Sugar weigert een renderende contractprijs te betalen en bovenwettelijke eisen werken kostprijsverhogen. Heeft de bietenteelt nog toekomst?
11 Maart 2021

Aardappelen

Moeizame pootgoedmarkt acteert nipt boven kostprijs

De export van Nederlands pootgoed loopt volgens verschillende handelshuizen relatief goed. Natuurlijk ontkomt ook deze sector niet aan de gevolgen van de coronacrisis. De handel loopt beter dan dat de meeste handelaren aan het begin van dit afleverseizoen hadden verwacht. Toch verloopt niet naar iedere bestemming de uitvoer rooskleurig. Waar is het bikkelen voor handelshuizen?
3 Maart 2021

Uien

Hebben goede prijzen invloed op uienareaal?

De uienexport is - zeker de eerste helft van het seizoen - buitengewoon goed verlopen. Hoewel de export de tweede helft van het seizoen rustiger is, blijven de prijzen op een redelijk niveau. Vertalen de goede prijzen van het afgelopen seizoen zich dit jaar naar uitbreiding van de uienteelt?
3 Maart 2021

Aardappelen

Belgen verwerken minder aardappelen

De Belgische aardappelsector veel last gehad van de coronacrisis afgelopen jaar. Telers, verwerkers en afnemers zijn van de ene op andere dag getroffen door een wereldwijde lockdown. Daardoor storten de vraag van de van de horeca en food service in. De aardappelprijzen op de vrije markt kwamen in een vrij val en zakte naar het niveau van voeraardappelen. Dat werd volgens Belgapom versterkt door het besluit van de industrie om de contracten zoals afgesproken na te komen.
2 Maart 2021

Brexit

Brits agrarisch beleid gaat grondig op de schop

De landbouw in het Verenigd Koninkrijk wordt hard getroffen door de brexit. Met uittreding uit de Europese Unie kunnen Britse boeren niet langer aanspraak maken op directe steun uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Niet langer gebonden aan de regels en dictaten die vanuit Brussel worden opgelegd, zet het land een eigen koers uit. Dat was immers het doel van de brexit.