De zon schijnt, ook op de akkerbouwmarkten

Shutterstock
Akkerbouw

Marktdossier Mei 2021

Niet alleen het weer is verbeterd, dat geldt ook voor verschillende akkerbouwmarkten voor aardappelen, uien en peen. Vooral de spotprijzen van deze producten hebben een stijgende lijn laten zien. De groei in het land is afgelopen maand gering is geweest en lokaal is sprake van wateroverlast. Dit heeft vooral een vertragend effect voor de verschillende markten.

31 Mei 2021

Aardappelen

Kleine fritesvoorraad maakt overgang spannend

Een combinatie van minder productie en een toegenomen vraag laat de fritesvoorraden van Noord-Amerikaanse producenten afnemen. Zover zelfs, dat de vrieshuizen in 5 jaar tijd niet zo leeg waren in mei. Dit maakt de overgang tussen de oude en nieuwe oogst extra spannend.
27 Mei 2021

Klimaat

CO2-projecten bij de vleet, nu verdienmodel boer nog

Bedrijven die CO2 uitstoten, gaan samenwerken met boeren die extra maatregelen nemen om CO2 langdurig als organische stof vast te leggen in de bodem. De theorie klinkt veel belovend en diverse partijen verkennen de commerciële mogelijkheden. Maar wat gaat het de boer opleveren?
25 Mei 2021

Weer

Mei een verzopen maand voor de boer

De laatste dagen van mei verlopen uiterst nat waardoor landwerk opnieuw uitgesteld moet worden tot in juni. Op veel plaatsen is de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen deze maand dan wat gemiddeld is. Vochtreserves zijn daardoor meer dan aangevuld.
19 Mei 2021

CRISPR-Cas

Bejo neemt voorschot op toelating gene editing in EU

Groentezaadveredelaar Bejo gaat de mogelijkheden van nieuwe gene editing veredelingstechnieken verkennen. Daarvoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met Corteva Agriscience en het Broad Institute van MIT en Harvard.
19 Mei 2021

Granen en Grondstof

Chinezen hamsteren nu al maïs van oogst 2021

De koopwoede van China om het land te voorzien van voldoende voergrondstoffen strekt zich inmiddels uit over de nieuwe oogst. In totaal is al bijna 7 miljoen ton maïs gekocht, terwijl de Chinezen op korte termijn ook voergrondstoffen aankopen.
12 Mei 2021

Bouw

Bouwkosten en levertijden rijzen de pan uit

Het is onrustig op de grondstoffenmarkt. Dat werkt op verschillende manieren door op het agrarisch bedrijf. Relatief duur graan is mooi meegenomen voor de tarweteelt, maar hoge hout- en ijzerprijzen zorgen voor een flinke stijging van de kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe bewaarloods of nieuwe kuubkisten.
11 Mei 2021

Aardappelen

Verschuivingen zichtbaar in Poolse aardappelteelt

De Poolse aardappelsector is al decennialang in beweging. Daar dragen de laatste 3 droge jaren en een moeizaam afzetseizoen als gevolg van de coronapandemie dragen daar ook zeker aan bij. Akkerbouwbedrijven willen graag bij de aardappel blijven telen, maar zoeken naar mogelijkheden om meer rendement te maken. Hierdoor verandert de teelt.
10 Mei 2021

Willem Middelkoop

'Duurdere grondstoffen indicator van inflatiegolf'

Het is met de oplopende prijzen onrustig op de mondiale grondstoffenmarkten. Ook agrarische grondstoffen zijn de afgelopen maanden duurder geworden, waarbij prijzen op de hoogste niveaus komen in 10 jaar tijd. Boerenbusiness sprak met Willem Middelkoop, grondstoffenexpert en gelouterd belegger in grondstoffen, over wat er aan de hand is en wat de gevolgen zijn voor Nederland.
5 Mei 2021

Granen en Grondstof

Komt einde aan stijging graanprijzen?

De graanprijzen zitten sinds een paar weken weer flink in de lift. De laatste dagen is er sprake van een stabilisatie van de prijzen maar ze blijven op hoog niveau staan. En dat terwijl de vooruitzichten voor de nieuwe oogst er goed uit zien voor zover dat nu in valt te schatten. Waarom is de markt dan toch zo opgelopen?
3 Mei 2021

Aardappelen

Poten nadert einde, maar droogte blijft een zorg

Akkerbouwers in heel Noordwest-Europa hebben de laatste week van april gebruikt om aardappelen te poten. De percentages schieten dan ook de lucht in. Regen viel begin mei zeer verspreid en lang niet overal in voldoende mate. Daarmee blijft het een punt van zorg, net als een vertraagde start door de kou.