Zuivelmarkt heeft de smaak goed te pakken

Shutterstock
Melk & Voer

Marktdossier Mei 2021

Het sentiment op de zuivelmarkt is nog altijd aan het verbeteren. De melkprijzen zijn afgelopen maand wederom gestegen en ook voor juni zijn de eerste verhogingen bekend gemaakt. Daartegenover staat echter ook een hogere voerprijs. De fosfaatrechtenhandel verloopt rustig, zoals jaarlijks het geval is rond deze tijd.

31 Mei 2021

Melk

DOC Kaas schroeft de melkprijs danig op

DOC Kaas heeft de melkprijs voor juni danig verhoogd ten opzichte van mei. Dat is voor de kaasmaker uit Hoogeveen de meest forse prijsstijging van dit jaar.
31 Mei 2021

Melk

FrieslandCampina doet nog een plusje op de melkprijs

FrieslandCampina zet de positieve trend door en gaat de 5e achtereenvolgende maandelijkse stijging in met de melkprijs. Voor de maand juni ondergaat de melkprijs een plusje van €0,50 per 100 kilo.
28 Mei 2021

Business Zuivel

Boter het zwarte schaap in groeiende EU zuivelexport

De Europese export van zuivelproducten is over het algemeen gestegen in het eerste kwartaal van het jaar. Zowel de uitvoer van kaas als melkpoeders is gegroeid. De boterexport was daarentegen is stevig afgenomen. Hoe zit dat?
27 Mei 2021

Melk

Room steelt wederom de show op zuivelmarkt

De zuivelmarkt voelt vrij vast aan en met voorzichtige prijsstijgingen. Room is wederom de uitschieter en zet een grotere stap omhoog. Mogelijk wordt er binnenkort een prijsniveau overschreden, die al sinds begin 2019 niet meer is gehaald. Meer hierover in de zuivelmarktupdate met Chanti Oussoren.
27 Mei 2021

Melk

Melkprijs doet melkaanvoer in Nieuw-Zeeland stijgen

Melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland hebben de melkproductie in april op een hoog niveau gehouden. Daarmee wordt de trend van de maanden ervoor voortgezet. De melkveehouders spelen in op de stijgende melkprijzen van zuivelgigant Fonterra en de oplopende noteringen op de Global Dairy Trade (GDT).
27 Mei 2021

Melk

Melkveehouder misschien straks ook kalverhouder

Een onderzoek over mogelijk grote veranderingen voor de kalverhouderij in opdracht van landbouwminister Carola Schouten resulteert in veel ophef in de sector. Uitvoering van deze zogeheten scenariostudio heeft niet alleen een enorme impact op de kalverketen, maar ook voor de bedrijfsvoering van de melkveehouder. Wat dreigt er op hem af te komen?
26 Mei 2021

Melk

Oase van rust op fosfaatrechtenmarkt

Het is niet de meest rijpe tijd voor de handel in fosfaatrechten. Toch zijn er deze week mondjesmaat rechten verhandeld, al is dat de afgelopen periode niet elke week het geval. De markt wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod en rustige handel.
26 Mei 2021

Melk

Vertrek FrieslandCampina van groeimarkt Rusland

FrieslandCampina trekt zich terug uit de Russische zuivelmarkt. De zuivelcoöperatie verkoopt de fabriek en de merken in Rusland aan het Duitse Ehrmann. Terwijl de Russische zuivelsector een stevige ontwikkeling doormaakt en qua productie van zuivel als boter, kaas en melkpoeder naar eigen zeggen de mondiale nummer 5 is.
25 Mei 2021

Enquête

Jonge melkveehouder ziet graag vaste melkprijs

Ruim de helft van de Nederlandse melkveebedrijven is geïnteresseerd om te werken met een vaste melkprijs voor een deel van de melkproductie. Vooral jonge melkveehouders en melkveebedrijven met een jaarproductie van meer dan 1,5 miljoen kilo hebben oren naar het vastzetten van de melkprijs.
20 Mei 2021

Melk

Zuivelmarkt ziet het zonnig in, maar wacht op de zon

De zuivelhandel ziet de Europese zuivelmarkt voor de komende maanden zonnig in, zeker als de zon zich na dit relatief koele voorjaar eindelijk eens een keer goed laat zien. Tot die tijd zetten de DCA zuivelnoteringen, zoals deze week, kleine stappen vooruit. Uitgezonderd room, waarvan de notering deze weel sterk opliep. Daardoor staat room op een bijzonder prijsniveau.
19 Mei 2021

Melk

Met zoveel euro is de melkprijs in april gestegen

De 7 Nederlandse melkverwerkers die meedoen aan de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness hebben over de maand april allen een hogere melkprijs uitbetaald. Met hoeveel is de gemiddelde melkprijs gestegen en hoe ontwikkelt de melkprijs zich van de coöperatieve en particuliere zuivelproducenten?
18 Mei 2021

Melk

Global Dairy Trade stelt tikje teleur met kleine min

De Global Dairy Trade (GDT) is vandaag (dinsdag 18 mei) op de tweede veildag in mei licht in mineur geëindigd. Voor de derde opeenvolgende keer kwam de gemiddelde prijs iets lager. De zuivelmarkt valt daarmee als stabiel te bestempelen, maar eigenlijk was op oplopende zuivelprijzen gerekend.
18 Mei 2021

Melk

Melkproductie VK haalt nieuwe recordpiek in april

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft in april weer een record melkproductie behaald. Ook in maart lag de melkaanvoer bij de verwerkers bij de Britten al flink hoger dan het jaar ervoor. De aanvoer in april overtreft de verwachtingen.
14 Mei 2021

Business Zuivel

Hoe vergaat het de zuivelsector 'Down under'?

De Australische melkveehouders hebben pittige jaren achter de rug vanwege aanhoudende droogte. Afgelopen zomer waren de weersomstandigheden veel beter, maar veel melkveehouders hebben de handdoek al in de ring gegooid. Hierdoor is de melkveestapel geslonken en de slachtingen dalen volgens verwachting tot een historisch laag niveau.
14 Mei 2021

Melk

Nederlandse melkaanvoer onder vijfjarig gemiddelde

De Nederlandse melkaanvoer blijft ook in april achterlopen ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet zo verwonderlijk gelet op het relatief koele voorjaar en de huidige hoge voerprijzen. De melkproductie van afgelopen maand blijft echter ook onder het vijfjarig gemiddelde.
12 Mei 2021

Melk

Vraag op zuivelmarkt trekt aan, stilte voor de storm

De vraag op de zuivelmarkt is deze week, mede door de gebroken week in verband met Hemelvaart, goed. Ook de afwachtende houding bij kopers voor het tweede halfjaar lijkt af te nemen. Dit resulteert in stijgende prijzen.
12 Mei 2021

Melk

Melkprijs Vreugdenhil plust, maar verliest terrein

Ook Vreugdenhil Dairy Foods doet een schepje bovenop de melkprijs voor april. Het is voor de zuivelverwerker de derde achtereenvolgende maandelijkse stijging na een langdurige periode van stabiliteit.
12 Mei 2021

Melk

Ook coöperatie Fonterra sleutelt aan financiering

Na FrieslandCampina wil ook de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra de financiering van het concern aanpassen. Volgens voorzitter Peter McBride van de zuivelcoöperatie moet het hierdoor makkelijker worden voor melkveehouders om toe te treden.
11 Mei 2021

Melk

Milcobel doet wederom plusje op melkprijs

Milcobel verhoogt ook voor de maand mei de melkprijs. De Belgische zuivelverwerker heeft dit jaar enkel nog verhogingen doorgevoerd.
10 Mei 2021

Melk

Melkprijs Cono stijgt, maar blijft koppositie behouden?

Cono Kaasmakers heeft de melkprijs voor april bekendgemaakt; een plusje ten opzichte van de melkprijs van maart. Wat betekent dit voor concurrentiepositie van het zuivelconcern in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker?
9 Mei 2021

Melk

Ierse melkproductie zet sterke groei door

De Ierse melkproductie laat een stevige groei zien in maart. De melkaanvoer ligt nu op een record van 848 miljoen ton melk. In de maand maart is altijd sprak van de snelste seizoensmatige groei voor Ierland. Dit heeft te maken met de goede grasgroei in het voorjaar.
6 Mei 2021

Melk

Vergroot hoge voerprijs krimp van melkaanvoer?

De Nederlandse melkaanvoer loopt nog altijd achter op het niveau van vorig jaar. Dit komt door de koude weersomstandigheden in combinatie met hoge voerprijzen. Wordt een verdere krimp verwacht of weegt een hogere melkprijs op tegen de hogere voerprijzen? 
6 Mei 2021

Melk

Polen ziet piek in melkaanvoer

De melkaanvoer van Polen is met 1.098 duizend ton melk gestegen ten opzichte van maart vorig jaar, een plus van 1,8%. Dit is een nieuw record voor de Poolse melkproductie. De Poolse melkproductie stijgt voor het vijfde jaar op rij.
5 Mei 2021

Melk

Melkaanvoer Australië daalt licht

De melkaanvoer in Australië is afgelopen maart op 628 miljoen ton uitgekomen. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. Afgelopen jaar werd er in maart 643 miljoen ton melk geproduceerd. Vooral in Queensland en Victoria is een stuk minder melk geproduceerd.
4 Mei 2021

Business Zuivel

Boter trekt Global Dairy Trade in het rood

De Global Dairy Trade (GDT) van dinsdag 4 mei is vooral dankzij boter en boterconcentraat (AMF) geëindigd in de rode cijfers. Of dit negatieve resultaat richting geeft aan de mondiale zuivelmarkt, is de vraag. De onzekerheid is groot en het aanbod op de afgelopen GDT leek een sturende rol te hebben.
4 Mei 2021

Melk

Melkprijs Bel stijgt, maar laat veer in prijsvergelijker

Royal Bel Leerdammer doet voor de maand mei een plusje op de melkprijs. De verhoging is wel minder fors dan bij andere zuivelverwerkers en de kale melkprijs verliest terrein in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker.
3 Mei 2021

Melk

Ook A-ware doet wederom plusje op de melkprijs

Royal A-ware doet voor de maand mei wederom een plusje op de melkprijs. Het is hiermee de 4e zuivelverwerker die de melkprijs voor de betreffende maand verhoogd.
3 Mei 2021

Melk

Melkprijs DOC Kaas klimt voor mei verder op

Eerder al maakte FrieslandCampina en Arla bekend om de melkprijzen voor de maand mei te verhogen, inmiddels heeft ook DOC Kaas de melkprijs voor mei bekend gemaakt. De zuivelonderneming zet de positieve trend door en er is wederom sprake van een verhoging.