Aanjager graslandproductie

Meer opbrengst met rode klaver in grasland

15 Juni 2015

Grasmengsels mét rode klaver leveren meer opbrengst op dan mengsels zonder rode klaver. De samenstelling is bovendien bepalend: bij sommige grasmengsels komt de rode klaver sterk op, terwijl andere mengsels maar een laag klaveraandeel opleveren in het veld. Deze conclusie trekt het Louis Bolk Instituut uit een driejarige proef, die deze week gepresenteerd wordt op het internationale EGF-symposium in Wageningen.

Bij alle proeven bleek klaver een aanjager van graslandproductie. ‘Rode klaver is een  alleskunner’, meldt Jan de Wit, projectleider van KlaverKlimaat, een project om de voordelen van rode klaver te onderzoeken. ‘De teelt komt terecht meer in de belangstelling. Veehouders hoeven niet bang te zijn voor tevéél klaver in het veld. Een hoger klaveraandeel betaalt zich altijd terug in een hogere opbrengst, vooral van darmverteerbaar eiwit.’

Hoger klaveraandeel betaalt zich altijd terug

De proef was opgezet met vijf verschillende gras-klavermengsels op twee locaties, op zand- en kleigrond. Mengsels met gekruist raaigras hadden de laagste klaveraandelen, terwijl mengsel met een hoog aandeel Festulolium of rietzwenkgras een hoog klaveraandeel hadden. De hoogste opbrengsten werden dan ook gehaald met mengsels met rietzwenkgras of Festulolium.

Jan de Wit, Joachim Deru, Nick van Eekeren en Petra Rietberg van het Louis Bolk Instituut presenteren de resultaten tijdens het internationale European Grassland Federationsymposium dat tot en met woensdag in Wageningen plaatsvindt.

Regenradar
Powered by Agroweer
Video: 5 tips bij de grasmengselkeuze

Aangeboden door Limagrain

Video: 5 tips bij de grasmengselkeuze

De eerste kuiluitslagen rollen binnen

Ruwvoertour Gras- Week 30

De eerste kuiluitslagen rollen binnen

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Dossier Stikstof

Stikstof in de Nederlandse melkveehouderij

Ruw eiwit ook matig in najaarsnede gras

Ruwvoertour Grasanalyse

Ruw eiwit ook matig in najaarsnede gras

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief