Invulling over half jaar

Kalf bij de koe weg? Mag niet meer van Tweede Kamer

9 Februari 2016 - 225 reacties

Marianne Thieme is er in geslaagd om goedkeuring te krijgen voor een motie die er in voorziet dat het kabinet maatregelen gaat treffen voor kalveren. Dit naar aanleiding van de uitzending van Zembla en het daarop volgende debat.

In de melkveehouderij wordt doorgaans het kalfje vrij snel na de geboorte bij de moeder weggehaald. Iets wat onder meer te maken heeft met de hoeveelheid melk die koeien vandaag de dag geven. Te veel voor een kalfje. Op een enkele plaats wordt nog weleens gebruik gemaakt van een koe die bijna droog moet om de kalveren te zogen.  

6

maanden

voor uitwerking plan

Het weghalen van kalveren bij de moeder viel niet in goede aarde bij Thieme die tijdens het debat over de uitzending van Zembla meerdere keren de misstanden bij kalveren aanstipte. Nu heeft ze een motie door de Tweede Kamer weten te loodsen die er in voorziet dat een kalfje langer bij de moederkoe blijft.   

Iets wat niet aan de veehouderij overgelaten kan worden, maar geregeld moet worden door het kabinet. Over 6 maanden moet het kabinet komen met een plan om het kalfje langer bij de moeder te houden.   

De mededeling werd op de twitter niet goed ontvangen. Iemand vraagt zich dan ook af of er na weidemelk en biomelk nu ook kalfje bij de koe melk komt. Als weidegang al voor zoveel emoties in de sector zorgt, wat gaat dit dan te weeg brengen? 

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
225 reacties
AJ 9 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10868133/Kalf-bij-de-koe-weg?-Mag-niet-meer-van-Tweede-Kamer]Kalf bij de koe weg? Mag niet meer van Tweede Kamer[/url]
Mooi zo! De melk is ook bedoelt voor het kalf en niet voor de mens.
Caroline Wick 9 Februari 2016
Ik zou het leven een stuk mooier beleven en me minder schamen een mens te zijn, als er geen kalfjes meer in die afschuwelijke witte bakken alleen komen te staan. Dat mensen zoiets kunnen verzinnen. Afschuwelijk
JS 9 Februari 2016
Waar zijn we in vredesnaam mee bezig. Kalveren werden ook in de jaren '40-'50 bij de moeder weggehaald. Waar moesten ze liggen bij koeien die aan de paal stonden. Bovendien zie ik een kalf niet bij andere koeien in een ligboxenstal liggen. Ze worden vanzelf wel geplet door andere koeien of door de moeder zelf. Misschien ook maar onze 'mensenmoeders' verplicht borstvoeding laten geven. Anders het kind maar weghalen bij die moeders???? Je moet goed voor dieren zorgen, maar dieren zijn geen, ik zeg géén mensen!!!!!
Mariëlla van Dongen 9 Februari 2016
Eindelijk een beetje goed nieuws dankzij de PvdD
tonny 9 Februari 2016
En de kinderen vanaf de geboorte naar de oppas en dan naar de creche
ws 9 Februari 2016
Laten de boeren zich dit allemaal aansmeren regel na regel rolt eruit in Den Haag. Volgens mij word het dat is tijd voor actie zoals op de Franse manier. Dit is toch niet normaal meer!!!!
Joke Faassen 9 Februari 2016
Melk is bedoel voor de kalfjes en niet voor de mens, er is geen 1 zoogdier in de wereld die na de zoogperiode nog melk drinkt behalve de mens. Het drinken van melk is ontstaan doordat er geld aan te verdienen was voor de boeren en zuivelfabrieken....een gat in de markt ten koste van veel dierenleed. Je hebt ook helemaal geen melk nodig om calcium binnen te krijgen, melk drinken werkt juist averechts voor de botten, veel beter is om goede groenten te eten en daarmee een goede opname van calcium.
boertje 9 Februari 2016
laat alle moeders dan ook stoppen met werken inplaats van opvang of elders dumpen
antiewakkerdier 9 Februari 2016
Scheid aan de overheid, voorbeeld nemen aan de franse boeren
hans 9 Februari 2016
Melk is voor het kalf niet voor de mens.... met dit betoog van de PvdD zie ik het somber in voor de melkveehouders ..
Voedingscentrum adviseert nog altijd zuivel , ook krijg je vaak zuivel in ziekenhuizen om aan te sterken , bovenstaande is dan ook uit duim gezogen van één of andere site geplukt .
Melk drinken wordt al beschreven in de bijbel !
Joke 9 Februari 2016
Eindelijk gerechtigheid!!
antiewakkerdier 9 Februari 2016
Joke klaassen, volgensmij weet jij niet waarover je praat met je dierenleed. Koeien hebben alles in de stal de mensheid heeft het nog slechter ga je daar mee bezighouden en niet met deze sector waar je niks vanaf weet
Marco 9 Februari 2016
Moet niet gekker worden.... Mevr Thieme probeert weer als vanouds de sector in kwaad daglicht te zetten en de ontwetenen burger (gezien de reacties) trappen er weer in. De kalfjes worden nou juist weg gehaald ten gunste van het kalf omdat hij in de begin periode het zwakst is(net als bij baby's) en de minste weerstand heeft. Doorhem de eerste 2 weken aftezonderen voorkom je dat eventuele bacteriën opdoet, daarna gaan ze gewoon weer in grote groepshokken. Ook weet je op deze manier zeker dat ze voldoende biest binnen krijgen wat zorgt voor een max weerstand.Dit alles is ten bate van het kalf, we gaan de coveuse of wieg toch ook niet verbieden bij de mens??
Lotte 9 Februari 2016
Ook na enkele weken zijn de moeder en het kalf helemaal van slag als ze van elkaar gescheiden worden, veel geloei en verdriet dagen lang, beter maar 1 keer een jong en door melken zonder elk jaar weer een jong te krijgen, dat schijnt tot wel 4 jaar te kunnen! Ja in ieder geval niet 50 liter per dag, maar meer dan voldoende voor een stukje kaas om van te genieten!
Een dier is geen bijproduct voor de afvalverwerking! Dank u
Ik 9 Februari 2016
Het moet toch ook niet gekker worden! Onze ouderen rotten eenzaam weg in verpleeghuizen omdat "iedereen" het te druk heeft met zijn eigen leven en al het geld voor de zorg naar de hoge bobo's gaat waardoor steeds minder overblijft voor daadwerkelijke tijd en aandacht voor deze ouderen. En ondertussen maken de kamer en andere onwetende (die dan ook wel geen kaas, ijs, boter of wat dan ook voor melkproducten zullen eten) zich druk om zo iets? Begrijp mij niet verkeerd, maar onze koeien hebben het bekant beter dan onze oudere. Ze krijgen een uitgebalanceerd rantsoen dat ze tot zich kunnen nemen wanneer het hen schikt, hebben ligboxen met zachte vloeren/waterbedmatrassen, frisse lucht, bewegingsvrijheid, uitstekende gezondheidszorg, klauw pedicure, borstels die ze zelf in werking kunnen stellen om zich naar hartelust te laten borstelen en eens in het jaar worden ze zelfs geschoren. Het is inderdaad ook niet praktisch om in de huidige bedrijfsvoering een kalf bij de koe te houden, om van de gevaarlijke situaties nog maar te zwijgen. Maar daarnaast, hoeveel stress denken jullie dat het voor koe en kalf oplevert wanneer je het kalf weghaalt wannee ze aan eljaar gehecht hebben kunnen raken? Zou het daar allemaal beter van worden? Laat iedereen zich alsjeblieft gaan bemoeien met zaken die echt dringend zijn en wanneer die opgelost zijn, kom dan maar weer eens terug op dit soort onderwerpen.
Harry 9 Februari 2016
Jammer hoor zulke mensen daar in de tweede kamer. Geen boeren geen eten.
Heeft die Thieme wel eens in een stal geweest en heeft ze wel eens over ziektes na gedacht zoals para en andere ziektes. Volgens mij niet. Oja zullen we die tv maar afschaffen?
A Reidinga 9 Februari 2016
De tweede kamer,en verstand van het leven op de boerderij?Vergeet het maar.
Mevrouw zat er bij al had haar favoriete club een doelpunt gemaakt.Ik hoop dat onze buurman er niet aan meewerkt.Dan komt er van slapen weinig terecht.
Ik 9 Februari 2016
En ter aanvulling, de kalveren komen er ook niet zo slecht vanaf als sommigen hier denken te weten. Ze komen in schone eenlingboxen te staan (al dan niet met een warmtelamp) zodat ze rustig bij kunnen komen, ze stevig op hun benen leren staan, ze koemelk leren drinken uit een emmer of speenemmer (eerste paar x biestmelk van hun moeder) en hun navelstreng veilig kan indrogen. En zo gauw ze kwiek genoeg zijn komen ze in een ruim strohok met leeftijdsgenoten. Uiteraard zijn er altijd minder leuke kanten aan de veehouderij, maar de meeste veehouders steken hun ziel en zaligheid in goede zorg voor hun dieren.
tinus 9 Februari 2016
Ja Joke ... en er is ook geen enkel zoogdier dat bier drinkt.....
Ik 9 Februari 2016
En ter aanvulling, de kalveren komen er ook niet zo slecht vanaf als sommigen hier denken te weten. Ze komen in schone eenlingboxen te staan (al dan niet met een warmtelamp) zodat ze rustig bij kunnen komen, ze stevig op hun benen leren staan, ze koemelk leren drinken uit een emmer of speenemmer (eerste paar x biestmelk van hun moeder) en hun navelstreng veilig kan indrogen. En zo gauw ze kwiek genoeg zijn komen ze in een ruim strohok met leeftijdsgenoten. Uiteraard zijn er altijd minder leuke kanten aan de veehouderij, maar de meeste veehouders steken hun ziel en zaligheid in goede zorg voor hun dieren.
GJB 9 Februari 2016
het is toch verschrikkelijk dat extremisten ons leven bepalen en ook invloed hebben in onze politiek
andre 9 Februari 2016
Lotte: Kom aub onder die steen vandaan!!! Als je totaal niet weet waarover je praat zeg dan niks!
Jelle 9 Februari 2016
Waar gaat het heen met Nederland.

Vraag me af wanneer er een wet komt die verbied dat puppy's of andere huisdieren vanaf 8 weken bij de moeder weg gaan. Maar nee hoor, hier gaat het over het plezier van een grote groep mensen en dan mogen ze in een keer wel bij de moeder weggehaald worden. Terwijl de moeder hier toch echt op treurt en het niet gegarandeerd is dat de puppy goed opgroeid.

Wat immers wel door de boeren gebeurd, zij moeten hun inkomen halen uit de verkoop van de melk, ze zijn er gebaat bij dat de koeien optimaal gevoerd en verzorgt worden. Er zal vast wel een enkeling erbij zitten waar dit niet optimaal gebeurd. Maar dat is overal zo en er zijn al vele organisaties die dit controleren. Wat niet bij huisdieren gebeurd.

Mensen stop met deze onzin.Hou op met
geen zuivelproducten meer 9 Februari 2016
dus de mensen willen geen zuivel producten hebben word tijd dat die boeren eens langs den haag moet
Jelle 9 Februari 2016
Waar gaat het heen met Nederland.

Vraag me af wanneer er een wet komt die verbied dat puppy's of andere huisdieren vanaf 8 weken bij de moeder weg gaan. Maar nee hoor, hier gaat het over het plezier van een grote groep mensen en dan mogen ze in een keer wel bij de moeder weggehaald worden. Terwijl de moeder hier toch echt op treurt en het niet gegarandeerd is dat de puppy goed opgroeid.

Wat immers wel door de boeren gebeurd, zij moeten hun inkomen halen uit de verkoop van de melk, ze zijn er gebaat bij dat de koeien optimaal gevoerd en verzorgt worden. Er zal vast wel een enkeling erbij zitten waar dit niet optimaal gebeurd. Maar dat is overal zo en er zijn al vele organisaties die dit controleren. Wat niet bij huisdieren gebeurd.

Mensen stop met deze onzin.
op naar den haag 9 Februari 2016
de boeren moeten maar een keer naar den haag om goed te gaan praten daar hoe het leven van een veehouder in elkaar zit
hendrik 9 Februari 2016
Laten wij met ons allen eens niet zo tegen deze groep aanschoppen. Het is toch gek dat mensen denken dat een boer die een stal bouwt van meer dan een miljoen euro zogenaamd niks over heeft voor zijn dieren. Als koeien ziek zijn en pijn hebben produceren zij geen melk, daarom is het mij ook nog steeds onduidelijk waarom deze onzinnige en ondoordachte argumenten worden gebruikt door zogenaamde dierenliefhebber. Een boer heeft belang bij gezonde melkkoeien en staat ook dag en nacht klaar voor zijn dieren. In tegenstelling tot PvdD mensen die achter hun computer grote praatjes hebben hoe het beter moet, maar ondertussen toch de goedkoopste melk en vlees halen bij de aldi. Op deze manier dwingen jullie de boeren om te bezuinigen. Ik heb thuis ook een melkveehouderij, ik nodig iedere PvdD'er uit om eens te komen kijken hoe alles gaat en werkt op een melkveehouderij.
sw 9 Februari 2016
Eerst maar eens zorgen dat alle weeskinderen een moeder hebben..
pieter 9 Februari 2016
Wat aids is voor een hoer is Thieme voor een boer
veehouder 9 Februari 2016
Hoe valt dit te rijmen met verplichte para tbc bestrijding?
Hiervoor moet het kalf direct bij de koe weg gehaald worden.
Pd 9 Februari 2016
Niet normaal waar gaat het heen met nederland
Nase 9 Februari 2016
Wat een onwetendheid bij veel mensen, ook ik haal het kalf binnen twee dagen weg bij de moeder. Voor drie belangrijke redenen: veiligheid, gezondheid en welzijn.

Kalf gaat meteen naar de kalverafdeling, 1 week alleen in een hok tot ze het drinken uit een emmer goed doorheeft. In deze week kan het haar leeftijdsgenootjes gewoon zien en aanraken. Daarna in groepshokken waar ze rond kunnen rennen.

Kalf haal ik weg als de koe gemolken wordt, als de koe terugkomt loopt ze hooguit een rondje door het hok en daarna duikt ze in het voer.

Er is geen gemis van uren of dagen, hooguit 5 minuten. Kalveren hoor ik nooit!

Ik ZORG voor mijn dieren!! Ben er 14 uur per dag meebezig! Zoek eens echt uit wat de veehouderij voor jullie doet! Niet alleen melk! Er wordt niks!! Weggegooid van een geslachte koe, ze zitten in je auto en in je shampoo!
Nase 9 Februari 2016
Wat een onwetendheid bij veel mensen, ook ik haal het kalf binnen twee dagen weg bij de moeder. Voor drie belangrijke redenen: veiligheid, gezondheid en welzijn.

Kalf gaat meteen naar de kalverafdeling, 1 week alleen in een hok tot ze het drinken uit een emmer goed doorheeft. In deze week kan het haar leeftijdsgenootjes gewoon zien en aanraken. Daarna in groepshokken waar ze rond kunnen rennen.

Kalf haal ik weg als de koe gemolken wordt, als de koe terugkomt loopt ze hooguit een rondje door het hok en daarna duikt ze in het voer.

Er is geen gemis van uren of dagen, hooguit 5 minuten. Kalveren hoor ik nooit!

Ik ZORG voor mijn dieren!! Ben er 14 uur per dag meebezig! Zoek eens echt uit wat de veehouderij voor jullie doet! Niet alleen melk! Er wordt niks!! Weggegooid van een geslachte koe, ze zitten in je auto en in je shampoo!
Nase 9 Februari 2016
Wat een land zijn we toch... Regeltjes, regeltjes en regeltjes.

Waarom weten mensen, die nog geen dag in deze sector hebben meegedraaid, precies wat een koe nodig heeft of voelt?

Gemiddelde boer is hoger opgeleid. Landen worden geregeerd door rede niet door gevoel!
Winfred Kemphaan 9 Februari 2016
Je hebt gelijk Jelle. Ik hoor geen enkele zelfbenoemde dierenvriend en PvDD lid pleiten voor een verbod op het houden van konijnen, hamsters, cavia's, vissen, slangen, fretten, papagaaien, parkieten, kanaries, muizen, spinnen, kameleons, hagedissen, enzovoort. Die diertjes zitten in veel kleinere kooien, het dierenleed is stukken groter, maar ja: dat zijn wel de PvDD stemmers natuurlijk. En Marianne Thieme gaat niet in de eigen broek poepen.
Marc 9 Februari 2016
Als het kalf bij de koe weg gaat krijgt hij of zij de melk toch ookbop hou te zeiken op tyfe gouw!!
JT 9 Februari 2016
Nederland slaat een beetje door, liggen de pas geboren baby's ook meteen in een groot 2 persoons bed. Hypocriet gedoe allemaal
Nase 9 Februari 2016
Wat een land zijn we toch... Regeltjes, regeltjes en regeltjes.

Waarom weten mensen, die nog geen dag in deze sector hebben meegedraaid, precies wat een koe nodig heeft of voelt?

Gemiddelde boer is hoger opgeleid. Landen worden geregeerd door rede niet door gevoel!
Marc 9 Februari 2016
Als het kalf bij de koe weg gaat krijgt hij of zij de melk toch ookbop hou te zeiken op tyfe gouw!!
Kristel 9 Februari 2016
OW ow. Moet een mens niet eerst naar zichzelf kijken? Een wieg, kunstmelk, speen, fles, luiers, kruiken, enz. Koeien zijn absoluut niet zindelijk te krijgen. In mest zit altijd de E.Coli-bacterie. Als kalf bij moederkoe blijft, is 1 ding zeker. De bacterie dringt via navel en bek het kalf binnen. Ook andere infecties, zoals para-TBC, cryptosporidiën, enz zijn een groot gevaar voor kalf met als sterfte vaak het gevolg als deze bij moederkoe blijft. Als kalf bij moederkoe weg gehaald wordt, wordt de moederkoe meteen gemolken en wordt deze melk/biest vervolgens aan het kalf gegeven voor de beste bescherming/antistoffen voor het kalf. Ben je goed voor de kie, krijg je ook veel (liefde) van de koe terug. En de mens? Ja inderdaad, de meeste vrouwen willen geen borstvoeding geven. En.... Ligt de baby in de wieg. Hypocriet! 2e Slaapkamer doe eerst uw huiswerk goed voorbereiden aub. Kom gerust aan om de praktijk te ervaren. Alle veehoud(st)ers zijn bereid om u een eerlijk en objectief beeld te geven.
melluk 9 Februari 2016
hendrik schreef:
Laten wij met ons allen eens niet zo tegen deze groep aanschoppen. Het is toch gek dat mensen denken dat een boer die een stal bouwt van meer dan een miljoen euro zogenaamd niks over heeft voor zijn dieren. Als koeien ziek zijn en pijn hebben produceren zij geen melk, daarom is het mij ook nog steeds onduidelijk waarom deze onzinnige en ondoordachte argumenten worden gebruikt door zogenaamde dierenliefhebber. Een boer heeft belang bij gezonde melkkoeien en staat ook dag en nacht klaar voor zijn dieren. In tegenstelling tot PvdD mensen die achter hun computer grote praatjes hebben hoe het beter moet, maar ondertussen toch de goedkoopste melk en vlees halen bij de aldi. Op deze manier dwingen jullie de boeren om te bezuinigen. Ik heb thuis ook een melkveehouderij, ik nodig iedere PvdD'er uit om eens te komen kijken hoe alles gaat en werkt op een melkveehouderij.
Uitnodigen moet je willen.
Ervaring leert dat ,als ze al willen komen, ze zo extremistisch zijn dat er op geen enkele wijze een toenadering of begrip zal zijn.
Hou die akelige lui van wakker dier e.d. ver van je erf, je zult er NOOIT iets mee bereiken , hoe redelijk je ook bent.
Straks wordt het bezoek aan je bedrijf nog gebruikt voor 1 of ander ongenuanceerd akelig tv spotje van die rare lui
Michelle 9 Februari 2016
We gaan de goede kant op!
jan 9 Februari 2016
Super, een kalf weghalen bij de meoderkoe is pure dierenmishandeling. Bah, boeren zijn walgelijk volk en denken alleen aan geld.
jose van sprundel 9 Februari 2016
Goed zo Marianne Timmer! Koe en kalfje horen bij elkaar! Je pakt een pas geboren baby toch ook niet weg bij de moeder!
jose van sprundel 9 Februari 2016
Goed zo Marianne Timmer! Koe en kalfje horen bij elkaar! Je pakt een pas geboren baby toch ook niet weg bij de moeder!
Anoniem 9 Februari 2016
Dit slaat echt alles. Ik zelf ben een Mbo studente die zojuist mijn eerste stageperiode bij een melkveebedrijf afgerond heeft. Hier heb ik de fijne knepen van het vak mee gekregen en zowel de positieve als de negatieve kanten. En JA, ook ik vond het aan het begin sneu dat de kalveren meteen bij de moederdieren weg werden gehaald. Maar! daar denk ik nu anders over.

Kalveren die geboren worden in de stal (op de roosters) hebben gelijk al een grote kans op besmetting met ziektes door het vuil wat er zobizo standaard is. Kalveren die worden geboren in de wei hebben dit risico niet, Maar; kalveren kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen, bij een kleine schommeling is de longontsteking vrijwel direct van toepassing. Naast dit zijn kalveren moeilijk in de gaten te houden, wanneer ze met hun moeder *en andere koeien* in de stal of op wei staan.
Met dat punt vul ik een ander, die het ook al even noemde in. Koeien kijken heus niet uit waar iets of iemand ligt of staat, kalveren kunnen worden omgetrapt, overgelopen of zelfs geplet worden! dit moet je toch ook niet willen. Naast dit alles, kalveren gaan zich hechten aan de moeder, zoals logisch is, maar wanneer je ze dan wil scheiden, brengt dit alleen maar dest meer problemen op.
Naast dit alles is het zo dat stierkalveren vaak nooit langer als 2 weken op het bedrijf blijven. moeten ze zich dan voor die maximale 2 weken hechten aan hun moeder, om er vervolgens vanaf gerukt te worden?!

De kalveren Iglo`s zijn een diervriendelijke en gemakkelijke oplossing voor alle problemen. De iglo`s behouden een stabiele temperatuur, mits goed geplaatst tocht het niet door. in de meeste gevallen kan een kalfje ook een stuk naar buiten lopen in de 'ren' Kalveren kunnen goed in de gaten worden gehouden wanneer ze in de iglo`s opgroeien en de boeren zien ze vaker en meer. Bovendien zitten kalveren vaak maar maximaal zo`n 4 weken in een iglo, daarna gaan ze over op (over het algemeen) strohokken, waar ze samen met een groep andere kalveren verder opgroeien. Sommige bedrijven plaatsen zelfs kalveren al bij elkaar in de zogenaamde duoiglo's, of zelfs groepsiglo`s.

Moet de kalversterfte minmiaal eens zo dubbel worden omdat het zogenaamd 'zielig' is? omdat boeren doen wat goed is voor de kleintjes en de moeders, omdat ze hun dieren optimaal willen verzorgen en onderhouden?

De beste stuurman staat aan wal, die term hoor je veel hier in de buurt, en ik denk dat dat echt zo is. Ik vraag me af hoeveel mensen voor dit plan zijn, die ervaring hebben met het omgaan met- en het werken op een melkveehouderij, of uberhaupt op een veebedrijf.

Ik kan me geen vriendelijkere manier voor deze kleintjes voorstellen.
Laat de regering maar doen wat ze willen, als ze dit plan ooit echt willen gaan realiseren, gaat ze dat erg veel tijd en geld kosten dat weet ik wel, en niet alleen hen!
Jan Otten 9 Februari 2016
Mooi man, komt weer werk van kunnen ze weer meer schuren/stallen bouwen waar koe en kalf samen in eigen boxen kunnen leven.
piet 9 Februari 2016
Ik voel dat iedereen met al de regels van de laatste tijd er helemaal klaar mee is. We moeten van ons laten horen en niet alles over ons heen laten komen. Zo kan het niet langer we gaan er aan kapot ja heel de sector.
Alles mooi willen hebben(koeien buiten , kalf bij de koe enz) nauw trek dan een keer je beurs om dat mogelijk te maken. Nee we kijken al de folders na waar het goedkoopste product te halen is. Waar de producent weer door uitgeknepen word. En niet kan investeren om aan deze batterij met eisen te kunnen voldoen.
WE MOET IN ACTIE KOMEN.
Abonnee
moeder overste 9 Februari 2016
en straks een verbod op melk drinken
Hoi 9 Februari 2016
Mensen snap het nou is het is zelfs voor het kalf beter al word die weg gehaalt in verband met ziektens en besmettingen en hoe minder de koe het kalf ziet hoe minder die in de stress raakt en gezonder die blijft
Ellen 9 Februari 2016
Onderstaand een mooi onderzoek waarin gesteld wordt dat kalfjes die bij moeders blijven het beter doen. Ook voor de koe is het schijnbaar beter. Ik merk in veel reacties dat onbekend onbemind maakt, laat t allemaal lekker bij t oude en vooral geen veranderingen willen. Het een sluit t ander niet uit!

http://www.louisbolk.org/downloads/1756.pdf
San 9 Februari 2016
Wij hadden laast nog een kalf dood omdat moeders er op ging liggen, in een stro hok noteerde bene van 8 bij 5 ruimte genoeg en toch dood geplet. Zelf rcent een kalf met poot gebroken omdat moeders er op ging liggen, we halen ze daarom na de geboorte weg, geven 14 dagen lang 3maal daags moeder melk, en ze gaan dan over op kunstmelk en groepjes met leeftijdsgenoten, in een aparte stal met allemaal vriendjes en vriendinnetjes, mensen blijven toch meestal ook niet hun hele leven bij moeders, en met een melkprijs van 30 cent is t niet haalbaar om koeien 4jaar lang te melken, ze worden verzorgt als sporters om sport te kunnen bedrijven met t luxete van t luxete! Als de consument, ( de goedgelovige burger) meer betaald voor zuivel kan de boerderij meer verdienen, misschien valt er dan ergens over te praten, maar niet zolang de burger al t slechte gelooft zonder een week mee te draaien op een bedrijf, zonder weekend vrij! En de koopjes blijft kopen in de supermarkt!
San 9 Februari 2016
Wij hadden laast nog een kalf dood omdat moeders er op ging liggen, in een stro hok noteerde bene van 8 bij 5 ruimte genoeg en toch dood geplet. Zelf rcent een kalf met poot gebroken omdat moeders er op ging liggen, we halen ze daarom na de geboorte weg, geven 14 dagen lang 3maal daags moeder melk, en ze gaan dan over op kunstmelk en groepjes met leeftijdsgenoten, in een aparte stal met allemaal vriendjes en vriendinnetjes, mensen blijven toch meestal ook niet hun hele leven bij moeders, en met een melkprijs van 30 cent is t niet haalbaar om koeien 4jaar lang te melken, ze worden verzorgt als sporters om sport te kunnen bedrijven met t luxete van t luxete! Als de consument, ( de goedgelovige burger) meer betaald voor zuivel kan de boerderij meer verdienen, misschien valt er dan ergens over te praten, maar niet zolang de burger al t slechte gelooft zonder een week mee te draaien op een bedrijf, zonder weekend vrij! En de koopjes blijft kopen in de supermarkt!
Evert Jan Wijers 9 Februari 2016
Uit ervaring weet ik dat snel wegnemen van kalf bij de koe juist geen problemen geeft bij koe en kalf. Ze zijn nog niet aan elkaar gehecht, de koe gaat weer over tot orde van de dag. Gaat gewoon weer eten, drinken, rusten en socialiseren met andere koeien. Het kalf accepteert zijn verzorging en maakt rustige tevreden indruk. Blijven ze langer dan een uur bij elkaar dan hechten ze aan elkaar en wordt het juist een probleem ze te scheiden. De koe loopt te roepen en raakt van slag en kalf accepteert zijn nieuwe verzorger niet. Dít is dus een regeling die averechts werkt. Duidelijk bedacht uit gebrek aan praktijkkennis.
Hans 9 Februari 2016
Hallo geleerden uit Den Haag,ga eens in de Oostvaarderplassen kijken hoe goed jullie boeren!! Daar liggen de nog levende kalveren tegen hun dode moeders aan omdat het zo hoort! Want ja,de natuur moet zijn gang kunnen gaan. En geen woord daarover van Thieme!
Ww 9 Februari 2016
Mensen, ga is bij een boer in jullie buurt kijken. Dit is gewoon waanzin. Laat de boeren is met rust en hou jullie bezich met belangrijkere dingen.
barry 9 Februari 2016
wat een gezeur weer. Die trut van thieme probeert de boeren weer in het verkeerde daglicht te zetten.
laten we het is hebben over de huisdieren in de stad. deze beesten zitten daar de hele dag alleen in een huis of in een klein hokje terwijl de mensen heen werken zijn. Daar praat die thieme niet over.
Ww 9 Februari 2016
Mensen, ga is bij een boer in jullie buurt kijken. Dit is gewoon waanzin. Laat de boeren is met rust en hou jullie bezich met belangrijkere dingen.
Koeboer 9 Februari 2016
Nee een baby direct naar de oppas doen, en daarna naar een kindercrèche daar maken ze zich niet druk over in den Haag. Maar laten we wél regels opstellen voor de veehouderij. Nog ff zo doorgaan en dan moeten we de koeien ook maar niet meer melken. Das dan ook zielig toch? En we stoppen ze swinters ook maar buiten in kale weides. Ik bedoel een koe hoort buiten toch? En als ze ziek zijn, ook maar geen peniciline kuur er meer in dan. Want ja dat peniciline is zo slecht voor de mens, dan kan een koe zich toch maar beter ziek gaan voelen of niet? En als we t nog ff over het mestbeleid gaan hebben, we voeren ze gewoon de helft minder, dan heb je ook de helft minder mest, hoppakee is dat ook weer opgelost. Jezus waar gaat het heen met deze wereld. Gun onze veehouders een beetje ruimte in hun vak. Zij hebben er verstand van en weten echt wel wat goed is voor hun vee. Als ze slechte dingen zouden doen zouden ze dat namelijk aan hun inkomen merken. Denk toch eens na mensen!!
Christina 9 Februari 2016
Ik las dit artikel met veel achtergrondinformatie

http://www.werkendemama.nl/2015/06/overkoetjesenkalfjes/
Boertje 9 Februari 2016
Ok. Dus niet boerend Nederland vind dat we natuurlijk gedrag moeten stimuleren bij dieren? Dan stel ik voor dat we honden ook minimaal 2 keer per week een levend konijn geven om zijn jachtinstinkt in leven te houden. En tja, mocht die hond dan een peuter in zijn enthousiasme verwonden, dan kunnen we dit natuurlijk niet bestraffen, want dit hoort nou eenmaal bij de diersoort.
Beste mensen, al decennia lang worden dieren geselecteerd voor het doel waarvoor we ze houden, en dit diersoort past zich daarop aan. Aan ons boeren de schone en mooie taak goed voor ons vee te zorgen. Ik ben fanatiek bezig een duurzame veestapel te krijgen die lang en waardig leeft. Hierbij hoort goed biestmanagement (eerste melk) om de eerste weerstand van het kalf te garanderen. Dit kan de koe niet zo goed als dat wij het doen.....dag en nacht!
Melkboer 10 Februari 2016
Ja hoor, kalfjes bij de koe laten. Infectiedruk lekker hoog waardoor meer zieke kalveren en dus meer die dood gaan of die zwakker blijven. Wil de kalvermester ze niet meer hebben en worden er weer meer kalveren uit bijvoorbeeld Polen gehaald die wel 8 uur in een vrachtwagen mogen staat en lekker vol met antibiotica zitten. Misschien moet Marianne Thieme dieren gaan redden in landen waar ze het echt slecht hebben. Domme gans!
petra 10 Februari 2016
Raar dat telkens als er verbeteringen voor de dieren geeist worden er mensen zijn die roepen dat andere dingen veel erger zijn. Ja zal best, maar zeggen jullie ook tegen iemand met suiker "zeur niet want je had ook kanker kunnen hebben en dat heb je niet dus je hebt geen recht om te klagen laat staan wat eraan te doen" Wat een kromme beredenering. Baby dieren horen bij hun moeder, als dat niet veilig is, moet je daar de oorzaak van aanpakken en niet goedpraten dat ze beter meteen weggepakt kunnen worden. Zorg dat het veilig wordt dan! Iets minder melk produceren is geen ramp, de dieren worden nu al letterlijk en figuurlijk compleet leeggezogen door de mens. Maak de liter melk maar duurder, wie het dan nog wilt betaalt er maar voor, nu betalen de dieren de prijs, dat kan niet de bedoeling zijn. En nee een dier is geen mens inderdaad. Want geen enkel dier drinkt namelijk babymelk van een ander diersoort terwijl hij volwassen is.....daar moet je echt een mens voor zijn ja....
Rick 10 Februari 2016
Joke faassen jij moet je op laten nemen mafkees. Wat een kansloze reactie
aron 10 Februari 2016
mooi zo, zou eens tijd worden. ieder jong z`n eigen melk, zo zou `t moeten zijn. volwassene die babymelk willen, het moet toch niet gekker worden.
steed meer veganisten, hoera! eindelijk gaan er ogen open :)
mensen pikken het niet meer dat dieren worden afgedaan als gevoelloze wezens. langleve de evolutie ;D
douwe 10 Februari 2016
gekke koeieziekte bij zulke mensen
en daar is een oplossing voor zulke mensen
Nikita 10 Februari 2016
Zolang wij geen staarten en hoeven hebben hoeven wij ook geen moedermelk van een koe te drinken!! Laat de melk waar het voor bedoeld is. Het kalf!!
Herman 10 Februari 2016
Het werd tijd. Dit besluit komt namelijk pas 1 1/2 jaar nadat het verboden werd om bij huisdieren en vogels binnen de 'zoogperiode' moeder en kind van elkaar te scheiden. Dit uit het oogpunt van dierenwelzijn. In mijn opinie is een koe ook een dier(!) en heeft dierenwelzijn dus ook op deze soort betrekking.
Het is natuurlijk mogelijk om het kalf met kunstmelk bij te voeren zodat er zo veel mogelijk melk voor de bedrijfsvoering overblijft, maar zelfs dàt is niet nodig. Na enige maanden zal het kalf meer en meer in staat zijn om 'met de pot mee te gaan eten' en komt de melk gedurende meer dan een jaar voor menselijke consumptie beschikbaar. Het inmiddels van de moeder gescheiden
kalf dat 'kosteloos' grootgebracht is kan verder opgefokt of verkocht worden, terwijl moeder bij de eerstvolgende tochtigheid opnieuw gedekt kan worden. De melkgift loopt daardoor door totdat de melkgift voor het volgende kalf begint.
En even voor de duidelijkheid: geen gezondere omgeving voor het kalf om op te groeien dan in de kudde bij de moeder, waar het op natuurlijke wijze in aanraking komt met alle 'stalbacteriën' en daar weerstand tegen opbouwt.
Niet anders dan bij een paard, waar we er niet aan denken om het veulen binnen 5 á 6 maanden af te spenen. Maar ja, we kennen dan ook niet de term 'melkpaard', dat ligt bij de koe wel even anders..
Herman 10 Februari 2016
Het werd tijd. Dit besluit komt namelijk pas 1 1/2 jaar nadat het verboden werd om bij huisdieren en vogels binnen de 'zoogperiode' moeder en kind van elkaar te scheiden. Dit uit het oogpunt van dierenwelzijn. In mijn opinie is een koe ook een dier(!) en heeft dierenwelzijn dus ook op deze soort betrekking.
Het is natuurlijk mogelijk om het kalf met kunstmelk bij te voeren zodat er zo veel mogelijk melk voor de bedrijfsvoering overblijft, maar zelfs dàt is niet nodig. Na enige maanden zal het kalf meer en meer in staat zijn om 'met de pot mee te gaan eten' en komt de melk gedurende meer dan een jaar voor menselijke consumptie beschikbaar. Het inmiddels van de moeder gescheiden
kalf dat 'kosteloos' grootgebracht is kan verder opgefokt of verkocht worden, terwijl moeder bij de eerstvolgende tochtigheid opnieuw gedekt kan worden. De melkgift loopt daardoor door totdat de melkgift voor het volgende kalf begint.
En even voor de duidelijkheid: geen gezondere omgeving voor het kalf om op te groeien dan in de kudde bij de moeder, waar het op natuurlijke wijze in aanraking komt met alle 'stalbacteriën' en daar weerstand tegen opbouwt.
Niet anders dan bij een paard, waar we er niet aan denken om het veulen binnen 5 á 6 maanden af te spenen. Maar ja, we kennen dan ook niet de term 'melkpaard', dat ligt bij de koe wel even anders..
Herman 10 Februari 2016
Het werd tijd. Dit besluit komt namelijk pas 1 1/2 jaar nadat het verboden werd om bij huisdieren en vogels binnen de 'zoogperiode' moeder en kind van elkaar te scheiden. Dit uit het oogpunt van dierenwelzijn. In mijn opinie is een koe ook een dier(!) en heeft dierenwelzijn dus ook op deze soort betrekking.
Het is natuurlijk mogelijk om het kalf met kunstmelk bij te voeren zodat er zo veel mogelijk melk voor de bedrijfsvoering overblijft, maar zelfs dàt is niet nodig. Na enige maanden zal het kalf meer en meer in staat zijn om 'met de pot mee te gaan eten' en komt de melk gedurende meer dan een jaar voor menselijke consumptie beschikbaar. Het inmiddels van de moeder gescheiden
kalf dat 'kosteloos' grootgebracht is kan verder opgefokt of verkocht worden, terwijl moeder bij de eerstvolgende tochtigheid opnieuw gedekt kan worden. De melkgift loopt daardoor door totdat de melkgift voor het volgende kalf begint.
En even voor de duidelijkheid: geen gezondere omgeving voor het kalf om op te groeien dan in de kudde bij de moeder, waar het op natuurlijke wijze in aanraking komt met alle 'stalbacteriën' en daar weerstand tegen opbouwt.
Niet anders dan bij een paard, waar we er niet aan denken om het veulen binnen 5 á 6 maanden af te spenen. Maar ja, we kennen dan ook niet de term 'melkpaard', dat ligt bij de koe wel even anders..
Ingrid 10 Februari 2016
Elke verandering gaat gepaard met weerstand. Weerstand zoals: "Er is wel erger leed om aan te pakken zeg."Leedconcurrentie legt op voorhand elk veranderingsproces lam. Er is altijd wel iets anders om naar te wijzen. Is niemand bij gebaat. Brengt oplossingen verder weg en niet dichterbij.

Verder is het toch minimaal verbazingwekkend te noemen dat mensen niet eens meer verbaasd opkijken van uitspraken als:

"Kalf bij het koe? Het moet toch niet gekker worden zeg!"

De drijvende kracht achter de door heer Hans zo gretig aangehaalde Bijbel zou van zo'n uitspraak wellicht zelfs de mond nog openvallen..
francis 10 Februari 2016
onmogelijk! zelfs op de betere biologische melkvee bedrijven worden de kalfjes van de moeder gescheiden, puur voor de veiligheid en de gezondheid van het kalf. Marianne zou eerst verstand van zaken moeten hebben voordat ze weer eens emotioneel gaat blaten
Harm 10 Februari 2016
Wat een onzin, sommige mensen zijn totaal doorgeslagen. KOEKOEK naar het pieter baan centrum zou ik zeggen.
henk 10 Februari 2016
Kalf bij de koe is alleen maar slecht, kalfjes kunnen niet leven in het klimaat van een koe! En wat als de koe in het koppel haar kalfje kwijt is? Dan gaat ze schreeuwen en rennen tussen de andere kalfjes en koeien waar door er geheid kalfjes worden dood getrapt!!! En de koe zelf kan zit dan ook meteen verwonden! Zijn koeien niet gelukkig? Als een koe zich niet goed voelt produceert ze geen melk en dat gaat in de Nederlandse veehouderij nog steeds goed!! Het is heel jammer dat er zoveel domme mensen zijn die vinden dat het kalf bij de koe moet blijven!!
Bianca 10 Februari 2016
Daar worden we toch zo vrolijk van...al die reacties van dat is zielig voor de koe..melk is voor de kalveren en niet voor de mens.....sorry die mensen snappen niet waar de melk voor wordt gebruikt. En de kalveren komen niks te kort als ze van de moeder weg gaan...ze krijgen warm bed...goede voeding en liefde en aandacht van de boerin.....Marianne dat moet jij toch weten je komt zelf uit de agrarische sector....weer wordt onze sector er slecht op gezet....waar zijn ze toch mee bezig..
LJ 10 Februari 2016
Waar de overheid zich inmiddels druk om maakt. In plaats van zich druk te maken om zorg, vluchtelingen, en economische groei. Nee laten we ons druk gaan maken om een kalfje dat niet bij de moeder drinkt. Een totaal zinloze wet die vervolgens ook nog eens niet te controleren valt.

Maar goed dat is natuurlijk ook de taak van dit soort partijen en organisaties een hoop lawaai maken en vervolgens een probleem verplaatsen.
Abonnee
erik 10 Februari 2016
Marianne Thieme haar dubbele agenda is duidelijk, iedereen moet aan de producten van haar man( de vegetarische slager). Daarnaast lijkt het wel of VROEGER alles beter was, dan moet iedereen met dat standpunt ook maar de consequentie daar voor nemen en weer een bijbehorende eerlijke prijs daar voor betalen, en dan maar geen twee auto's voor de deur en drie keer op vakantie. Consumenten vergeten wel eens de keerzijde van de medaille als ze wat roepen en dan krijg je dit soort heerlijke welles/ nietes discussies. Het lijken wel kleuters
zo ist 10 Februari 2016
Ze zijn helemaal de weg kwijt in de politiek.
Weet je wat ik zo zielig vind. Al die honden en katten die in de stad worden gehouden zonder vrije uitloop. En laat dat nou net de groep zijn die verstand heeft van boeren!! Maar ja het zijn wel de aanhangers van Marianne Thiemer
Bert 10 Februari 2016
Zo kan je na gaan dat mensen die geen verstand van dieren allemaal onzin bedenken
Marcel 10 Februari 2016
Als elk bedrijf nu eens net zoveel investeerde en inleverde als de boeren....... Dan bestonden ze niet meer.
Als onze bestuurders nu ook eens net zoveel inleverde en kwaliteit boden als de boeren............ dan hadden we geen regering of oppositie meer en ambtenaren meer.
Gaan we deze sector ook kapot maken ?
Blijkbaar wel, maar ten goede van alle dieren ( zeggen we dan) !
Laten we dan EERST gaan zorgen dat alle boeren een eerlijke prijs krijgen voor AL hun producten ( Max Havelaar maar dan voor de Nederlandse boer) .
De mens wil wel betalen voor hun heilige koe, de auto, maar niet voor de "koe" zelf. ( alle producten van de boer)
En er komen echt wel wat meer producten van de boer dan alleen boter, kaas en eieren en vlees.
o.a Wist u dat er van varkensdarm ook gaasjes gemaakt worden voor wonden !
De koe heeft het nog niet zo slecht bij de Nederlandse boer, het is zijn broodwinning en zorgt er goed voor.
ikke 10 Februari 2016
word het geen tijd om daar mensen te hebben zitten die uit de sector komen ipv dit soort mensen in den haag
Boer scholten 10 Februari 2016
Ja wat moeten we hier op zeggen. T is vervelend genoeg om een kind bij moeder weg te halen maar in deze moderne tijd waar antibiotica gebruik in de veehouderij een taboe aan het worden is moeten wij dus pas geboren kalveren bij de moeder laten en confronteren met evt omgevingsbacterien die in een schone kaveriglo duidelijk minder aanwezig zijn. Beste mevr thieme we leven niet in een derde wereld land waar alles aan zijn lot overgelaten wordt. Hygiene eisen en medicijngebruik wat ons opgelegd wordt waar we dagelijks mee te maken hebben. Zo n pasgeboren kalf kan zwak zijn en als er niet humane hulp is gaat dit kalf het niet redden en krijg je schrijnende situaties als bij de oostvaarders plassen waar wij als moderne boeren boetes voor opgelegd krijgen als zulke situaties ontstaan. Mocht u nog een zoon of dochter krijgen en deze wordt te vroeg geboren en heeft hulp nodig dan is het toch normaal dat op dat moment zoon of dochter weg gehaald wordt om de overlevingskans te vergroten. Laat dan ons boeren ook met rust en zorgen voor gezonde leefomgeving bij onze kalveren!
Rick 10 Februari 2016
Jammer dat zulk gebrek aan onkunde een meerderheid weet te halen in de tweede kamer. Als argument wordt gebruikt dat direct weghalen stress oplevert. het tegendeel is waar, omdat het na een aantal weken of maanden scheiden dagen en soms weken stress oplevert bij zowel de koe als het kalf. Bij direct weghalen heeft geen van beide daar last van. tevens zal een veel groter percentage kalveren het niet redden, doordat ze of veel teveel melk krijgen, of in de stal geplet worden door de koeien.
Dan komen er hier nog met die 'loser argumenten' dat geen ander zoogdier dan de mens melk drinkt van een ander zoogdier. Klopt, omdat ze de technieken daarvoor niet beheersen. Als je een hond, kat, aap of wat dan ook melk voorzet, drinkt deze het met veel plezier op. Maar goed, over een jaar zijn er verkiezingen en wordt deze meerderheid waarschijnlijk weer een minderheid. Of hopelijk ziet de PVV nog tijdig het 'licht'.
justme 10 Februari 2016
Het direct weghalen van het kalf bij de koe geeft de minste stress bij zowel koe als kalf. Na ongeveer 12 uur tot een paar dagen is de hechting al erg sterk en geeft het veel stress voor de koe om haar kalf te moeten verlaten. Als een koe haar kalf niet meer ziet en ruikt gaat ze gelijk over tot de orde van de dag. In de natuur moet dit ook als bijvoorbeeld haar kalfje dood gaat, gelijk mee met het koppel weer. Voor de gezondheid van het kalf is het uitermate belangrijk dat het zo snel mogelijk zijn/haar paar liter biest krijgt, dit kun je niet controleren als je het kalf dit zelf laat doen, soms duurt het uren voordat ze het uier van hun moeder hebben gevonden en regelmatig is de moederkoe niet zo geduldig. Ook dringt het kalf vaak maar 1 speen/uierkwartier leeg, zodat de moeder koe nog met 3 volle kwartieren rondloopt en hierdoor sneller last krijgt van uierontsteking bij niet goed uitmelken. (vrouwen die borstvoeding geven kunnen hier over meepraten) verder is het zo dat een koe alleen maar oog heeft voor haar kalf na de geboorte dat ze hierdoor vergeet voor zichzelf te zorgen, ze gaat niet gelijk weer eten en drinken waardoor de opstart na het afkalven niet optimaal is.Een koe is vaak ook erg lomp, met nare gevolgen van dien, bijvoorbeeld doodgelegen kalf. een ander lastig punt in de praktijk is dat kalveren niet gewend raken aan mensen, hierdoor worden ze erg schuw en soms zelf gevaarlijk. Ze kennen geen mensen en zullen dus ons in eerste instantie als vijanden zien. Ik weet zeker dat geen enkele boer zijn kalf weghaalt vanwege enkel economisch oogpunt, de gezondheid van kalf en koe staat altijd voorop! Laat de mensen die professioneel met dieren omgaan zelf bepalen hoe ze dit doen, en laat de andere mensen die wel een mening hebben maar niet weten hoe het in de praktijk gaat maar eens een maandje meelopen op een boerderij! Dan praten we naderhand wel weer. Ik wens een ieder een fijne dag!
justme 10 Februari 2016
Het direct weghalen van het kalf bij de koe geeft de minste stress bij zowel koe als kalf. Na ongeveer 12 uur tot een paar dagen is de hechting al erg sterk en geeft het veel stress voor de koe om haar kalf te moeten verlaten. Als een koe haar kalf niet meer ziet en ruikt gaat ze gelijk over tot de orde van de dag. In de natuur moet dit ook als bijvoorbeeld haar kalfje dood gaat, gelijk mee met het koppel weer. Voor de gezondheid van het kalf is het uitermate belangrijk dat het zo snel mogelijk zijn/haar paar liter biest krijgt, dit kun je niet controleren als je het kalf dit zelf laat doen, soms duurt het uren voordat ze het uier van hun moeder hebben gevonden en regelmatig is de moederkoe niet zo geduldig. Ook dringt het kalf vaak maar 1 speen/uierkwartier leeg, zodat de moeder koe nog met 3 volle kwartieren rondloopt en hierdoor sneller last krijgt van uierontsteking bij niet goed uitmelken. (vrouwen die borstvoeding geven kunnen hier over meepraten) verder is het zo dat een koe alleen maar oog heeft voor haar kalf na de geboorte dat ze hierdoor vergeet voor zichzelf te zorgen, ze gaat niet gelijk weer eten en drinken waardoor de opstart na het afkalven niet optimaal is.Een koe is vaak ook erg lomp, met nare gevolgen van dien, bijvoorbeeld doodgelegen kalf. een ander lastig punt in de praktijk is dat kalveren niet gewend raken aan mensen, hierdoor worden ze erg schuw en soms zelf gevaarlijk. Ze kennen geen mensen en zullen dus ons in eerste instantie als vijanden zien. Ik weet zeker dat geen enkele boer zijn kalf weghaalt vanwege enkel economisch oogpunt, de gezondheid van kalf en koe staat altijd voorop! Laat de mensen die professioneel met dieren omgaan zelf bepalen hoe ze dit doen, en laat de andere mensen die wel een mening hebben maar niet weten hoe het in de praktijk gaat maar eens een maandje meelopen op een boerderij! Dan praten we naderhand wel weer. Ik wens een ieder een fijne dag!
Koetje 10 Februari 2016
Heeft iemand er wel eens bij nagedacht dat de gemiddelde koe van tegenwoordig geen moeder instinkt meer heeft? Ik spreek uit ervaring dat 9 van de 10 koeien totaal niet naar zijn kalf omkijkt of zelfs afstoot als het kalf wil drinken. Dit is een een probleem wat niet meer terug te draaien is. Dus den Haag ga eerst eens de stal in voor je een besluit maakt!
Boos 10 Februari 2016
Moet niet gekker worden.... Mevr Thieme probeert weer als vanouds de sector in kwaad daglicht te zetten en de ontwetenen burger (gezien de reacties) trappen er weer in. De kalfjes worden nou juist weg gehaald ten gunste van het kalf omdat hij in de begin periode het zwakst is(net als bij baby's) en de minste weerstand heeft. Doorhem de eerste 2 weken aftezonderen voorkom je dat eventuele bacteriën opdoet, daarna gaan ze gewoon weer in grote groepshokken. Ook weet je op deze manier zeker dat ze voldoende biest binnen krijgen wat zorgt voor een max weerstand.Dit alles is ten bate van het kalf, we gaan de coveuse of wieg toch ook niet verbieden bij de mens??
Miranda Vos 10 Februari 2016
Jullie zijn allemaal hartstikke gek geworden!!! Deze voorstellen worden door mensen gedaan en zoals ik hierboven lees, goedgekeurd door gekken die nooit van hun leven op een boerderij in Nederland zijn geweest. Maar vanachter hun stoel in de auto met verwarming vanuit de file toezien naar een boerderij kilometers ver van hun vandaan. Meningen die worden gemaakt vanuit de luie stoel, kijkend naar een tvscherm of een computerscherm. Mens, je weet niet waar je het over hebt!!! Als je echt een mening wilt vormen, trek je regenpak aan en bezoek dit weekend eens 3 boerderijen in de buurt en vorm dan opnieuw je mening. Ben benieuwd hoeveel lui volk daartoe in staat is!!!!
pette 10 Februari 2016
tjonge tjonge tjonge wat een bleer geite die marianne thiemme en daar bint ze druk mee in den haag
Boos 10 Februari 2016
Moet niet gekker worden.... Mevr Thieme probeert weer als vanouds de sector in kwaad daglicht te zetten en de ontwetenen burger (gezien de reacties) trappen er weer in. De kalfjes worden nou juist weg gehaald ten gunste van het kalf omdat hij in de begin periode het zwakst is(net als bij baby's) en de minste weerstand heeft. Doorhem de eerste 2 weken aftezonderen voorkom je dat eventuele bacteriën opdoet, daarna gaan ze gewoon weer in grote groepshokken. Ook weet je op deze manier zeker dat ze voldoende biest binnen krijgen wat zorgt voor een max weerstand.Dit alles is ten bate van het kalf, we gaan de coveuse of wieg toch ook niet verbieden bij de mens??
Boos 10 Februari 2016
Het moet toch ook niet gekker worden! Onze ouderen rotten eenzaam weg in verpleeghuizen omdat "iedereen" het te druk heeft met zijn eigen leven en al het geld voor de zorg naar de hoge bobo's gaat waardoor steeds minder overblijft voor daadwerkelijke tijd en aandacht voor deze ouderen. En ondertussen maken de kamer en andere onwetende (die dan ook wel geen kaas, ijs, boter of wat dan ook voor melkproducten zullen eten) zich druk om zo iets? Begrijp mij niet verkeerd, maar onze koeien hebben het bekant beter dan onze oudere. Ze krijgen een uitgebalanceerd rantsoen dat ze tot zich kunnen nemen wanneer het hen schikt, hebben ligboxen met zachte vloeren/waterbedmatrassen, frisse lucht, bewegingsvrijheid, uitstekende gezondheidszorg, klauw pedicure, borstels die ze zelf in werking kunnen stellen om zich naar hartelust te laten borstelen en eens in het jaar worden ze zelfs geschoren. Het is inderdaad ook niet praktisch om in de huidige bedrijfsvoering een kalf bij de koe te houden, om van de gevaarlijke situaties nog maar te zwijgen. Maar daarnaast, hoeveel stress denken jullie dat het voor koe en kalf oplevert wanneer je het kalf weghaalt wannee ze aan eljaar gehecht hebben kunnen raken? Zou het daar allemaal beter van worden? Laat iedereen zich alsjeblieft gaan bemoeien met zaken die echt dringend zijn en wanneer die opgelost zijn, kom dan maar weer eens terug op dit soort onderwerpen.
WW 10 Februari 2016
Dan gaan dezelfde regels gelden voor alle moeders, na de geboorte de eerste 5 jaar thuis blijven, geen oppas, dit kan dan ook niet meer en vanzelf sprekend is dat er borstvoeding word gegeven.
Mariella. Joke, Caroline geef de sector het goede voorbeeld, koop een melkveebedrijf en doe wat je zelf graag wil en als jezelf kinderen hebt neem ik aan dat je het bovenste hebt uitgevoerd.
Marcel 10 Februari 2016
Ze zijn gek geworden. Gezondheid dier staat voor op toch.
Nu ook alle baby s 3 maand aan de borst .
Dieren hebben het beter dan ( oudere) mensen
melluk 10 Februari 2016
SLUITEN DEZE TOPIC!!!!
Er wordt hier alleen kwaad bloed gezet
jan4072 10 Februari 2016
@Joke Faassen. Het veel gebruikte argument dat de mens het enigste zoogdier is dat melk blijft gebruiken na de zoogperiode klopt maar is waardeloos argument om het niet te doen. Wel eens van symbiose gehoord? En bovendien een mens is een mens en geen varken of koe of tijger. Als de mensen als tijgers (lees katachtigen) gaan leven dan moeten we nog echt aan het dieren houden. jouw argument slaat nergens op.
WW 10 Februari 2016
De politiek heeft met deze bemoeienis laten zien dat ze geheel onwetend ergens achteraan hollen waar ze geen verstand van hebben. Is het wel aan de politiek om zich hier mee te bemoeien. als de politiek wil dat de sector het anders moet doen dan moeten ze een businessmodel opzetten waarin dat kan en waarin dat beloont word. De politiek wenst alleen maar te scoren over de rug van de agrariers, eerst de nertsenhouders, dan de varkenshouders en nu de melkveehouders en ook kippen en konijnen zijn al aan de beurt geweest. Wat de gevolgen zijn bekommeren zich niet om ook al hebben onze dieren het beter dan vele ouderen en daklozen in ons land en om over de vluchtelingen maar te zwijgen en dit alles omdat een handjevol westerlingen ons wil vertellen hoe wij onze dieren moeten houden en dezelfde mensen wensen dan ook nog veganistisch te zijn.
petatje 10 Februari 2016
Er is een remedie. Dhr. Maat op de eerste trekker en de rest erachteraan naar Den Haag. Als ze daar geen verstand hebben hoeven boeren dat ook niet te hebben.
Arnold 10 Februari 2016
plan van Thieme: kansloos, nutteloos, ondoordacht en van iedere realiteitszin gespeend. Gewoon kalf scheiden van de koe, zorgen voor een gezonde start van waardevol nieuw leven en gezellig met leeftijdgenoten in een heerlijk strohok!
Ton 10 Februari 2016
Helemaal mee eens, Hoop dat de kalveren verplicht 2 weken bij de moeder mogen blijven, dieren hebben ook gevoelens!
cor 10 Februari 2016
Goed geschreven"ik". Zie ook veel onwetende reakties geplaatst, onwetendheid is niet heel erg, maar reageer dan niet en leer eerst. Het kalf, en de koe zijn het beste af als het kalf direct na geboorte wordt afgezonderd. Door oa ziektedruk, veiligheid en levensvatbaarheid, vooral het laatste voor het kalf. De koe heeft minste last bij direct verwijderen, er is dan nog geen band, en koe zal direct gaan eten, wat koe weer stofwisselingsaandoeningen scheelt. Zo zijn er nog wel enkele redenen en weet redelijk zeker dat deze niet door mevr Thieme genoemd zijn. Melk is voor kalf, niet voor de mens, geen enkel zoogdier gebruikt na zoogperiode nog melk, zo wordt ook gereageerd. Kent u de fenomenen hond en kat? En zet een koe melk voor, ze drinkt het ook op! Dieren stoppen met drinken omdat de produktie van het moederdier stopt, en ze meestal niet door een andere lacterende soortgenoot toegelaten worden. Maar als ze kans krijgen.. De meesten kijken door de ogen van de "dierenrechtenclub" , een club welke, om bestaansrecht en financiering te behouden, eenzijdige informatie verstrekken, ook onjuiste schuwen zij niet voor. Een veehouder is er niet bij gebaat zijn dieren minder dan het beste te geven, ook bij dieren gaat het gezegde, wie goed doet, goed ontmoet zeer zeker op
Adrie 10 Februari 2016
Van de veehouderij heb ik geen verstand, maar vind dit wel een interessante discussie. Wie bepaalt voor wie de melk is ? Het is zo dat de mens het enige zoogdier is dat na de zoogperiode nog melk drinkt. Of dit gezond of ongezond is, is mij niet duidelijk. Maar de mens wil wel kaas en boter etc. Heeft Lotte een punt als ze zegt dat we melk alleen voor kaas en boter moeten produceren ? De discussie of het in het belang van het kalf is dat het vroeg bij de moeder wordt weggehaald is ook interessant. Ik heb geen verstand van veehouderij maar misschien heeft Marco wel een goed punt. Vroeger werd het kalf al bij de moeder weggehaald. Nu is niet alles van vroeger goed maar het hoeft ook niet slecht te zijn. De vergelijking met onze eigen kinderen vind ik erg grappig maar ook erg waar. Moeten onze kinderen verplicht borstvoeding krijgen ? en voor hoelang dan ? 4 jaar ?. Moeten kinderen van s' morgens vroeg tot s' avonds bij de oppas of creche gedumpt worden ? of hebben vrouwen geen recht meer op een cariëre en moeten ze thuis blijven ? De regering maakt het de sector erg moeilijk door allerlei onzinnige regelgeving, terwijl wij zo afhankelijk zijn van deze sector. We moeten blij zijn dat ze er zijn ! Ik ben er van overtuigt dat een veehouder goed voor zijn vee zorgt. Het is namelijk zijn bron van inkomsten. We moeten als gemeenschap beslissen of we melk, kaas en boter willen produceren. Net als sigaretten, bier, vlees en frisdrank. Misschien niet allemaal gezond voor de mens, maar wie beslist of we het produceren of een sector om zeep helpen ? Ik zou het niet weten. Fijne discussie.
T.v.d.Weerd 10 Februari 2016
Fantastisch dat hier verandering in gaat komen! Bij paardenmelkerijen mag het veulen ook 6-8 weken bij de moeder blijven lopen en daarna elke nacht.
Werkelijk niet normaal dat we het direct weghalen van kalfjes heel gewoon zijn gaan vinden.
Ep 10 Februari 2016
Wat jammer weer dat er zoveel mensen uit menselijke emotie reageren. Wederom worden de veehouders voor dierenmishandelaars uitgemaakt. Terwijl er gegronde redenen zijn waarom het kalf vroeg wordt weggehaald. ( ( ik noem even het verpletter kans in de stal, het geen controle op de hoeveelheid melk die het kalf krijgt, en of het kalf wel drinkt, het zeer onhygiënisch houden van het kalf bij de moeder, het kalf staat met de blote navelstreng vol in de poep en urine van de moeder en ga zo nog even door) Ook bij de geboorte van een kalf hoort hygiëne, rust en regelmaat. Waar kunnen ze dat beter hebben dan in de kalveriglo. ( waar ze niet blijven, na de "couveuse " periode gaan ze in een groot groepshok met meerdere kalveren fijn in het stro. Wat bij mij de grootste verwondering oproept is dat niemand weet hoe hij een brood bakt, mensen beter maakt, een auto repareert, een huis verkoopt, maar iedereen heeft verstand van veehouderij, Mevrouw Tiemen voorop.. De meest rare uitspraak is wel" melk is voor het kalf" Tuurlijk, 40 liter per dag is heel goed voor ze.... Iedereen roept maar dat ze zo graag koeien in de wei wil zien. Helaas maken dit soort regeltjes inclusief het boegeroep van de achterban van WD en de PvdD het er naar dat mede door de trieste verdiensten van veehouders een hoop bedrijven de stekker er uit gaan trekken, al dan niet gedwongen. Wat zal het leeg worden in de Nederlandse weilanden... en bedankt hoor Mevrouw Tiemen!
Fred de Vries 10 Februari 2016
Is het misschien een idee om het hele Haagse parlement, bij de boer weg te houden?
kearl 10 Februari 2016
Grote tegenslag voor het dierwelzijn. Ik voorzie een golf van para tbc, cripto gebroken poten en stres bij de dieren. Weidegang van verse koeien ook in een klap onmogelijk.
T L 10 Februari 2016
Nu zegt iedereen wel dat melk voor het kalf is en niet voor de mens, en dat wij die melk niet horen te drinken. Maar iedereen drinkt of eet zelfs meer melk dan dat hij of zij zelf denkt.
Pure onzin dit!
burger 10 Februari 2016
Naar mijn mening is het verstandiger om het kalf er direct weg te halen, dan eerst een band op laten bouwen. Om het kalf vervolgens, na 2 weken, weer weg te halen. Dat is pas onmenselijk.
smissis 10 Februari 2016
volslagen belachelijk.
Mensen waarom wordt een kalfje direct bij de geboorte weggehaald. Omdat er dan nog geen echte binding heeft plaats gevonden. Doe je dit na 3 weken of maanden , dat is pas dierenleed.
Hoe kan het zijn dat mensen met totaal geen verstand van zaken kunnen beslissen over dingen waar ze de ballen verstand van hebben.
Bart 10 Februari 2016
Man man man,
Komen de mensen die er geen verstand van hebben weer aan. De kalfjes worden weggehaald bij de koeien omdat ze zich anders gaan binden aan de moeder. Wanneer het kalfje voor een langere periode bij de koeien staan en vervolgens weggehaald worden wordt deze binding die de koeien met het kalf hebben opgebouwt in een keer verbroken. Hierdoor krijgt niet alleen het kalf maar ook de koe veel stress. Tevens heeft het kalf nog onvoldoende afweer om zich tegen ziektekiemen af te weren. Als het kalf bij de koe blijft zal het kalf dus met veel ziektekiemen in aanraking komen waardoor het snel ziek kan worden. Ik verwacht daarom dat als deze wet ingevoerd word dat de kalversterfte op veel bedrijven zal toenemen!
Bart 10 Februari 2016
Man man man,
Komen de mensen die er geen verstand van hebben weer aan. De kalfjes worden weggehaald bij de koeien omdat ze zich anders gaan binden aan de moeder. Wanneer het kalfje voor een langere periode bij de koeien staan en vervolgens weggehaald worden wordt deze binding die de koeien met het kalf hebben opgebouwt in een keer verbroken. Hierdoor krijgt niet alleen het kalf maar ook de koe veel stress. Tevens heeft het kalf nog onvoldoende afweer om zich tegen ziektekiemen af te weren. Als het kalf bij de koe blijft zal het kalf dus met veel ziektekiemen in aanraking komen waardoor het snel ziek kan worden. Ik verwacht daarom dat als deze wet ingevoerd word dat de kalversterfte op veel bedrijven zal toenemen!
jan 10 Februari 2016
Wat een mislukte onzin er komen steeds meer domme regels aan waar gaat Nederland heen
als je het kalf weg haalt bij de koe meteen dan weet ze niet dat ze een moeder heeft
en als je hem een half jaar later weg haalt dan kent ze haar moeder helemaal en als ze dan ineens weg is is ze helemaal bezorgd dus wat een domme k*t Regel
Runner 10 Februari 2016
Gezeik met de pvdd anders worden ze geplet of gepakt door een andere koe of door de moeder moeten we nou overal naar luisteren ik denk van niet
thiemen 10 Februari 2016
Waar slaat het op melk is voor de kalfjes en niet voor de mens?
Ik denk dat er niet vrouwen op staan te springen om te molken gewordeb
Suzanne Beck 10 Februari 2016
Ik heb er niet zoveel verstand van maar kan iemand me uitleggen wat er verkeerd is om een kalf bij de moeder te laten?Want er moet wel een reden zijn om ze weg te halen.
Mia van de Loo 10 Februari 2016
Waarom niet meteen dat vraag ik mij altijd af,de nood is aanwezig en heel verwerpelijk,kalfjes horen bij de moeder te zijn en omgekeerd zo ook horen ze in de weide te grazen en niet eeuwig op een stal te staan.
Jonathan 10 Februari 2016
HE!
wie gaat mee naar Den Haag? Ik ben helemaal klaar met dat volk. Dit is te idioot voor woorden. Laat toch de melkveehouderij met rust! Melkveehouders zijn de deskundigen op dit vakgebied. Dus luister dan ook gewoon naar hun!
Anne 10 Februari 2016
De mensheid drinkt al 8000 jaar koemelk, bewijzen zijn gevonden Noord-Syrië (2008).
In West-Europa was er 's winters wel eens voedselgebrek, buiten groeide niks meer dus dan kun je wel een koe opeten maar dat is kortetermijn-denken, maar een paar neanderthalers bedachten dat je een koe/geit/paard ook kunt melken en het dier vond nog wel voedsel wat voor de mens niet verteerbaar was. In koude winters in West-Europa was dit noodzakelijk om te overleven, door evolutie zijn alleen de mensen die lactose konden verteren overgebleven, dat sommige volkeren er niet tegen kunnen heeft te maken dat er in hun gebied geen noodzaak voor was.
Bbb 10 Februari 2016
Mensen mensen... waar zijn we in vredesnaam mee bezig... een boer is 365 dagen per jaar 24 uur per dag bezig om zijn vee optimaal te verzorgen. Waarschijnlijk heeft marianne thieme zelf een hond of kat die op onnatuurlijke wijze gehouden wordt.

Als je je als Nederlandse burger ergens druk om wilt maken ga dan even in de ouderenzorg kijken. Mijn kalfjes liggen lekker warm in het stro... De ouderen liggen soms uren in hun eigen ontlasting te wachten tot er iemand komt helpen.Nederland is idioot!!! De hele wereld lacht ons uit mensen... Denk toch alsjeblieft na voordat je wat roept... of stemt op deze vrouw met haar vreemde idealen.
bianca 10 Februari 2016
Het is natuurlijk ieders goed recht om ervoor te kiezen calcium binnen te krijgen via het eten van groene groenten. Dat een mens calcium nodig heeft voor een gezond lichaam is kennelijk geen punt van discussie. Om voldoende calcium via groenten binnen te krijgen is de uitdaging: daarvoor hebben we grote hoeveelheden boerenkool, broccoli enz. nodig. Makkelijk en voordelig is een beetje melk, kaas of andere zuivel. Laat ieder zijn eigen keus maken. En ventileer geen onzin over zaken waar je geen verstand van hebt, het oordeel over de boer en zuivelfabriek is nergens op gebaseerd. Klare nonsens.
Yomi 10 Februari 2016
Wat raar.
Er zijn zo'n 17.000 ervaringsdeskundigen (melkveehouders) die hele goede redenen hebben om het kalf bij hun koeien weg te halen.
Er zijn zo'n 17.000 praktijkmensen die heel goed aan kunnen geven waarom het geen goed idee is om kalfjes bij de moeder te laten lopen.
Komt er één mevrouwtje die nog nooit een melkveehouderij gerund heeft en die overtuigt een meerderheid in de tweede kamer dat ze haar op haar grote ogen moeten geloven en dat zij het allemaal beter weet en dat kalfjes bij de moeder horen te blijven.....Wie is er nu gek?
bianca 10 Februari 2016
Het is natuurlijk ieders goed recht om ervoor te kiezen calcium binnen te krijgen via het eten van groene groenten. Dat een mens calcium nodig heeft voor een gezond lichaam is kennelijk geen punt van discussie. Om voldoende calcium via groenten binnen te krijgen is de uitdaging: daarvoor hebben we grote hoeveelheden boerenkool, broccoli enz. nodig. Makkelijk en voordelig is een beetje melk, kaas of andere zuivel. Laat ieder zijn eigen keus maken. En ventileer geen onzin over zaken waar je geen verstand van hebt, het oordeel over de boer en zuivelfabriek is nergens op gebaseerd. Klare nonsens.
JV 10 Februari 2016
Het toppunt van welvaart !! Dieren worden tot mensen verheven, en mensen tot beesten gemaakt !!
koller 10 Februari 2016
kun je toch zien dat de meeste mensen dom zyn zet maar eens een burger op een boeren bedryf dan kun je lachen en janken
Bianca 10 Februari 2016
In reactie op mevr. Faassen: Ervoor kiezen calcium uit groene groenten te halen is uw goed recht. Net zoals het ieders goed recht is calcium uit zuivelproducten te halen. We zijn het er dus over eens dat mensen calcium nodig hebben voor een gezond lijf (en leden). Uit welke bron uw bewering komt dat melk wordt genuttigd louter omdat er door boeren en zuivelaars aan verdiend kan worden is mij een raadsel. Volgens mij haalt u een aantal zaken door elkaar. Jammer, een ongefundeerde mening presenteren als een feit vertroebelt het debat.
T. 10 Februari 2016
Waar slaat dit op kalf laten lopen bij de koe? Waar moeten de boeren dan van bestaan? De subsidie om kalfjes bij de koeien laten lopen? bovendien moet de stal worden aangepast hoeveel stress levert dat wel niet op? Maak je toch ergens anders druk om dit slaat nergens meer op.
Ikke 10 Februari 2016
Mij werd ten zeerste afgeraden mijn baby in bed te laten. Oei arme kalfjes straks worden ze plat gedrukt of hebben ze een poot gebroken. En geïnfecteerd door alle ziektekiemen. Veilig zo snel mogelijk in een schoon hok waar ze biest van hun eigen moeder krijgen lijkt mij veel en veel diervriendelijker. Pas als het kalfje een tijd bij de moeder loopt, en dan van elkaar scheiden dat is pas hard! Laat de zorg voor deze dieren over aan wie er verstand van heeft!
esther 10 Februari 2016
nou zeker eindelijk gerechtigheid voor al dit dierenleed en antiwakker die en de rest die er anders over denkt....melk is zeer zeker slecht voor je botten ga zelf maar eens goed onderzoek doen en ja natuurlijk krijg je het in een ziekenhuis ze willen je toch echt wel ziek houden hoor,,aan gezonden mensen verdienen ze niets...jullie horen echt toto de groep mensen die oogkleppen dragen.....en met de koeien hebben op stal alles wat ze nodig hebben, ik geloof toch echt wel dat elk levend wezen op deze planeet recht heeft op een goed leven en daar hoort ook vrijheid bij...zonlicht enz....en denk een s aan de globelwarming, tja 100 miljard veeteelt...tja en dan de hongersnood ..tja 100 miljard veeteelt voeren gaat beter af dan 7 mijard mensen...dat deze wereld naar de klote gaat dat is een ding dat zeker is....moedergevoelens heeft elk dier en elk dier heeft daar recht op....kijken jullie eens naar fork over knifes een goede docu over melk en dierlijke proteine....en ik kan nog wel veel meer schrijven, maar ben blij te lezen dat er gelukkig steeds meer mensen zijn die hier wel over nadenken....ik heb gezegd
melluk 10 Februari 2016
allemaal wel erg naïef hoor Esther en nog een tip : niet alleen docu's kijken met te eenzijdige visie
nellie 10 Februari 2016
Kalf bij koe weg halen geeft inderdaad stres voor de koe, kalf langer bij koe laten en dan weg halen geeft heel veel stres voor koe en ook voor het kalf dus dat is een hele slechte oplossing. Als je de koe bij het kalf weg haald binnen halve dag (andersom dus) dan is de koe door afleiding nieuwe omgeving niet gestrest en kalf ook niet als die maar melk krijgt dan is ie te vreden. Er worden filmpjes verspreid waar kalf bij koe weg wordt gehaald, maak ook maar eens een filmpje van een koe en kalf die gescheiden worden na meer dan een halve week, dan heb je pas echt herrie in de tent.
Wij halen altijd binnen halvedag eerst koe weg en dan pas kalf en beide zijn tevrede. Koe wordt meteen gemolken en kalf krijgt melk.
Marco 10 Februari 2016
Dit is absoluut niet doed voor de koe en het kalf
Waar gaat het heen 10 Februari 2016
Thieme werd ''s ochtends wakker en dacht laten we de sector die toch al in zwaar weer zit het nog even moeilijker maken? De mensen die hier positief tegen over staan, zijn die überhaupt wel eens op een melkvee bedrijf geweest? Hebben die wel eens een gesprek met een boer gehouden waardoor zij hun mening kunnen vormen door realiteit? Nog nooit een cappuccino gedronken, poedermelk gekocht omdat je geen melk voor je eigen kind had? Waar denk je dat dat vandaan komt? Juist. Iedereen gebruikt melk, en waar zou dat nou vandaan komen, van die hobby boer met 10 koeien? Dat denk ik niet. Een boer heeft passie voor zijn bedrijf en dieren en is geen dierenmishandelaar. Denk je dat het voor een boer rendabel is om 10 koeien te houden? Met al die werkeloosheid tegenwoordig is het een puik plan om al die boeren ook zonder kostwinning te zetten. Zullen we dan ook gelijk maar stoppen met paarden melkerijen, wat voor antibiotica gebruikt wordt, en met geiten melkerijen? Oh en dan ook met varkensboerderijen en kippen houders, dat zijn tenslotte ook geen natuurlijke producten. In de rondte geschreeuw zonder met een gefundeerd plan tot oplossing te komen is nog nooit iemand beter van geworden.
verdrietige boerin 10 Februari 2016
Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig, zoals al eerder gezegd, het vee heeft het beter voor elkaar dan menig oudere in bejaardentehuis. Mensen wordt wakker!!! Laat het aan de sector over, zij hebben het beste met hun vee voor en bemoei je niet met dingen waar je geen kennis van hebt.
ultra 10 Februari 2016
Ze bennen helemaal knetter idioot daar, regel naar regel en met als toppunt dat mokkel van een Thieme die ik nog nooit iets verstandigs heb horen zeggen!! Hoever laten wij boeren het nog komen. Elke week gemiddeld 60a70 uur werken met alle liefde voor de beesten, en elke keer menen (voornamelijk mensen die zelden tot nooit ook maar 1 keer in een stal zijn geweest) het weer beter te weten.

FUCK PVDD
Janse 10 Februari 2016
Heeft het nog wel zin om hierop te reageren. Er worden al te veel "foute keuzes" gemaakt door de hoge Pieten die het van achter hun bureau allemaal zo goed weten. T word tijd voor een andere regering. Mensen die eerst zelf Jaren in het vak gezeten hebben. Mensen stem vanaf nu op de SGP en Nederland gaat er anders uit zien!
David 10 Februari 2016
'De melk is ook bedoelt voor het kalf en niet voor de mens.'
Deze mensen eten/gebruiken zeker ook nooit kaas? Boter? Chocomel? Yoghurt? Vla? Roomijs? Baby(poeder)melk? Slagroom? En zelfs sommige soorten pijnstiller of andere farmaceutische producten?
Melk wordt voor zoveel meer gebruikt als de literpakken uit de winkel!
En al deze melk wordt door de melkveehouders met uiterste zorg en aandacht voor de koeien geproduceerd. Hoe gezonder en gelukkiger de koeien zijn, hoe meer melk ze uiteindelijk produceren. En dan te bedenken dat Nederland een van de koplopers is qua melk kwaliteit en dierenwelzijn.
Jammer dat zoveel mensen die er geen verstand van hebben zich hiermee bemoeien. De beste stuurlui staan uiteindelijk aan wal.

Ik zou zeggen, ga eens naar een open boederijdag bij jullie in de buurt. Laat je alles van de melkveehouder uitleggen. En beoordeel dan zelf eens of dit praktisch haalbaar is...
Johan 10 Februari 2016
Het kalf hoort in ieder geval z'n moeder niet loeien/huilen als hij na 6 maanden op transport gaat naar het slachthuis.
Padma 10 Februari 2016
Eindelijk!!!
Koeien die verplicht zwanger worden is al erg genoeg!
Melk is voor de kalfjes!
Eva 10 Februari 2016
Ik vind dit helemaal geen goed nieuws. De moederkoe zal alleen maar meer gehecht zijn aan haar kalf, en vice versa. En dan moeten ze uiteindelijk toch nog afscheid nemen, en wordt het kalfje geslacht. Het zou alleen positief zijn mocht het kalfje de rest van zijn dagen bij de moeder mogen doorbrengen, wat niet het geval is. Het kalfje na een dag wegnemen bij de moeder is natuurlijk ook weer wreed, dus er is eigenlijk geen enkele manier om die hele zuivelindustrie minder gruwelijk te maken. Tenzij als dierenvriend geen zuivel meer consumeren! Melk is bedoeld voor kalfjes, en niet voor ons. En met zoveel plantaardige producten op de markt is er eigenlijk geen enkel excuus meer om het nog te consumeren... Vergeet niet dat niet alleen het kalfje wordt gedood, maar ook de moeder na enkele jaren. En dat terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden! Haar leven is niet alleen kort, maar ook nog eens afschuwelijk, want ze wordt keer op keer weer zwanger gemaakt met alle lichamelijke gevolgen van dien en mag nooit haar jong bij zich houden. Ik wou dat ik dit eerder had beseft, dan had ik nooit een druppel zuivel geconsumeerd.
wien Bemelmans 10 Februari 2016
als je die reacties leest van die domme mensen die weten hoe ze moeten
boeren ,maar nergens geen verstand van hebben van veeteelt het is ver gekomen in dit landje. ik hoor ze niet hoe we met de oudjes omgaan die hun die welvaart gebracht hebben die mogen barsten en ga zo maar door,
het is gewoon een weelde probleem,hopelijk komt er noch een tijd dat ze de boeren hard nodig hebben, dan leren we ze ook nog wat werken is.
Harry 10 Februari 2016
Als de tweede kamer tijd heeft om zich met deze onzin bezig te houden, dan moet het wel heel goed gaan met Nederland!
Zijn er echt geen belangrijkere, dringendere, levensnoodzakelijke items waarvoor de leden van deze kamer verkozen zijn?
Pollo 10 Februari 2016
Hier word ik als trotse veehouder toch een beetje verdrietig van. Burgers die op emotie nog maar eens een sneer uit delen naar de boer zonder zelf ooit eens in de praktijk een fulltime werkweek te hebben meegelopen, maar ondertussen wel lekker een plakje kaas nemen of een lekker glaasje melk wegdrinken iedere ochtend. En het dan natuurlijk niet hebben over de lage melkprijs en de vele regelgeving voor de boer die ons beperken ook de gezondheid van de dieren te kunnen garanderen.
PS 10 Februari 2016
Ik stel voor dat iedereen die hier een mening over heeft een maand gaat stage lopen bij een koeienboer en dan pas een mening er over heeft..
HL 10 Februari 2016
Truttige huismoeders die vanaf de bank reageren op een kwestie waar ze geen verstand van hebben. Natuurlijk lijkt het prachtig als een koe met een kalf in wei staat, maar hoe realistisch is dat tegenwoordig nog. De meeste mensen willen geen cent extra betalen voor hun zuivelproducten (of stukje vlees) in de supermarkt, maar willen wel graag pleiten voor een romantisch en niet realistisch beeld. Kom eerst eens kijken op een boerenbedrijf voordat je je mening gaat spuien op internet over dat melk bedoeld is voor het kalf en niet voor de mens. Laten jullie dan allemaal alles staan waar ook maar iets van melkproduct in verwerkt zit? En inderdaad, blijf dan allemaal thuis om voor de kinderen te zorgen i.p.v. ze bij oppasmoeders, oma's en kinderdagverblijven te dumpen.
Tineke 10 Februari 2016
Mensen hebben totaal geen band meer met de veehouderij en daardoor ontstaan deze misstanden. Mensen in de stad die totaal geen weet meer hebben van het agrarische leven en denken alles te weten uit boeken en gemanipuleerde uitzendingen van zembla. Weten ze wel dat thieme bevriend is met die van zembla en dat zij in deze uitzendingen elkaar helpen en van dienst zijn. Hoezo onafhankelijke journalistiek? Ik hoop dat er genoeg mensen met verstand in de kamer zitten
Jaap Korteweg 10 Februari 2016
Wat een krankzinnig voorstel. Ik haal Marianne toch ook niet bij die vegetarische slager weg!
Lucy 10 Februari 2016
eindelijk, ik heb regelmatig bij kalfjes staan kijken die van hun moeder gescheiden waren, dieptriest, en maar sabbelen aan de emmer omdat het aan zijn zuigebehoefte kon voldoen. En het moment van scheiden van het kalf en de moeder, vreselijk.
Wanneer gaan mensen nou eens inzien dat dieren net zoveel gevoel hebben als wij. Waarom zou daar geen rekening mee gehouden mogen worden?
kempenboer 10 Februari 2016
Lucy, Als jij mijn hyptoheek effe aflost, dan laat ik de kalveren 10 dagen bij de koe. Daar krijg je dan een directe geluidsverbinding met de afkalfstal bij, zodat je kan "meegenieten" van het geloei van de moederkoe. In de afkalfstal is het nu altijd stil. Ik zit hier op 50 meter van een camping en kan de boel wel sluiten als er 's nachts continue 5 dames lopen te loeien naar hun kalveren.
schoenmakers1 10 Februari 2016
Lucy schreef:
eindelijk, ik heb regelmatig bij kalfjes staan kijken die van hun moeder gescheiden waren, dieptriest, en maar sabbelen aan de emmer omdat het aan zijn zuigebehoefte kon voldoen. En het moment van scheiden van het kalf en de moeder, vreselijk.
Wanneer gaan mensen nou eens inzien dat dieren net zoveel gevoel hebben als wij. Waarom zou daar geen rekening mee gehouden mogen worden?

beste lucie, wat houdt je tegen om het zelf beter te gaan doen, niet langs de zijlijn roepen hoe slecht het andere wel niet doen, zelf bewijzen dat je het veel beter kan, succes ermee
Peter 10 Februari 2016
Volledig gespeend van alle kennis, weet deze gesjeesde juriste de meest waanzinnige ideeën te produceren. Politiek ten top.
Paul 10 Februari 2016
helemaal eens met "ik".
Laat de politiek zich dit aanpraten door de PvdD, terwijl de ECHTE ZORG, namelijk die van de (met name oudere) mensen steeds meer uitgekleed wordt.
Ik ben melkveehouder en zorg goed voor mijn dieren. Mensen die onwetend zijn over de zorg van koe en kalf mag bij ons komen kijken.
Peter 10 Februari 2016
Het moet niet gekker worden!! Het kalf langer bij de koe zorgt voor meer risico en een hoger sterfte cijfer. De volgende stap van haar zal dan moeten zijn dat de baby melk en het kolven verboden moet worden. En ook bij ons de "baby" langer bij de moeder moet blijven en door het moeder lichaam gevoed moet worden!!!
toktok 10 Februari 2016
Men hoeft geen melk te drinken, het is niet verplicht , maar schoenmaker blijf bij je leest en ga van koeien geen mensen maken.
Koe 10 Februari 2016
Ben benieuwd hoe het in de toekomst wordt voor de melk koeien. Het doet heel naar aan om het kalf van moeder weg te halen direct of na 2 dagen..maar na een tijdje is misschien nog wel
zieliger .. Mag een kalf dan twee weken erbij in een apart hok?.. Of 2 maanden.. Ben bang dat het er voor beiden niet makkelijker op wordt... Of het moet na enige maanden gescheiden worden en bij anderen komen terwijl het de koe nog kan zien / ruiken.
En dan moeten we wel meer willen betalen ook voor de melk.
Qua minder grote uiers en minder Liter per dag per melkkoe,zou ook een winst te halen zijn voor de partij voor de dieren. Nu lijden sommige dieren echt onder het enorme gewicht van de uiers ten op zichte van hun dunne lijf.
leen 10 Februari 2016
Laten de mensen die dit een goed idee vinden zich maar eens verdiepen in wat melkveehouderij is. En dan geen uitleg die vertroebeld is door de PvdD of groenlinksers. Maar door de mensen waarvan het beroep melkveehouder is. Die weten hoe het zit. Regering niet en PvdD al helemaal niet
leen 10 Februari 2016
Laten de mensen die dit een goed idee vinden zich maar eens verdiepen in wat melkveehouderij is. En dan geen uitleg die vertroebeld is door de PvdD of groenlinksers. Maar door de mensen waarvan het beroep melkveehouder is. Die weten hoe het zit. Regering niet en PvdD al helemaal niet
boelie 10 Februari 2016
Waar is de lto.
Boerin 11 Februari 2016
Dan mag Thieme de kalfjes bij ons zelf van de moeder komen weg halen na de tijd dat zij vind wanneer ze vanelkaar gescheiden moeten worden.
Moeder en kind krijgen een band , hoelanger je ze bijenkast laat.
Ga ze dan maar uit elkaar halen.
Je krijgt een krijsende moeder en een krijzend kind.
Want ze hebben een band.
Als je ze na een kortere tijd scheid van elkaar loopt de moeder loopt de moeder gewoon weg bij het kalf en is er bijna altijd rust, soms gebeurd het wel eens dat een moeder het wast moeilijker heeft, maar dat gaat dan snel weer voorbij, wat gebeurd er bij zoo een moeder, die gaat flippen.
Dus Thieme kom ze dan maar zelf scheiden, ik kan het dan niet meer over mijn hart verkrijgen.
Kom eens een dagje mee lopen bij ons, of collega boer, dan weet je echt waar je over praat.
Wies 11 Februari 2016
Mevr Thieme maakt Nederland zonder meer erg belachelijk in gans Europa en de wereld. Met wat is die politica eigenlijk wel bezig ? Bezit ze nog het reel denkvermogen om met boerenverstand gezond na te kunnen denken? Moet zij niet opgenomen worden en verpleegd worden zodat ze opnieuw onder de mensen kan komen ? Het uitkramen van dergelijke waanzin getuigd niet van enig stabiel denkvermogen. Bovendien betaald iedere Nederlander hiervoor bijdrage. Het gekrakeel van Mevr Thieme past wel nog in de middeleeuwen maar niet meer in 2016. Immers in de middeleeuwen dienden misdadigers (?) voor de inquisitie te verschijnen indien ze maar durfden te beweren dat de wereld rond. Enkele wetenschappelijke deskundigen beweerden toen dat de wereld plat was en dat je er kon van afvallen als te ver in de horizon stapte. Mevr Thieme manipuleert vandaag op net dezelfde wijze tal van naïevelingen door hen zgz te laten geloven dat de wereld plat is en wie het weerom niet geloofd komt voor de Rechtbank. Foei Pvd en alle overigen die dit wetsvoorstel samen hebben mee goedgekeurd ...
Kalasnikov 11 Februari 2016
Tijd voor eigen rechter te spelen. En die waardeloze partij van wakker dier maar eens op te ruimen.

Grt kalasnikov
Pieter 11 Februari 2016
Ongelooflijk kortzichtig en niet relevant; het geroep dat melk niet voor mensen is omdat er "geen volwassen zoogdier is die melk drinkt"
Welk volwassen zoogdier kookt zijn eten, eet kipfilet, drinkt wijn, drinkt koffie, rijdt auto, zit achter de computer ect. ???
Jelle 11 Februari 2016
Iedereen schreeuwd hier goed nieuws dit en dat, terwijl diegenen er helemaal geen verstand van hebben.
Het kalf gaat naar een lekker warm strohokje nadat het is afgelikt door de moeder. In dit strohokje krijgt het kalf de eerste biest die erg belangrijk is, en het is ook controleerbaar of het kalf de biest heeft gehad. Als het kalf bij de moeder loopt kun je niet controleren of het kalf biest heeft gehad.
Als het kalf de biest niet heeft gehad kun je er bijna al vanuit gaat dat het kalf ziek en zwak word. Vervolgens moet je het kalf gaan behandelen met allerlei antibiotica die normaal niet nodig zijn.
En hoe moeten wij het kalf warm houden bij de winterdag?
Hoe moeten we dan controleren of het kalf de aankomende dagen wel melk drinkt?
Waar moeten we alle kalfjes laten? Tussen de koeien op de roosters waar de pootjes vast in kunnen komen te zitten??
Bovendien wat moet het allemaal wel weer niet kosten om alles te verbouwen om dit mogelijk te maken.

Boeren doen dit niet voor niets!! Dit is beter voor kalf en koe!

Als je er geen verstand van hebt houd de mond dan dicht en denk er eerst eens bij na.
Anita 11 Februari 2016
Kalasnikov schreef:
Tijd voor eigen rechter te spelen. En die waardeloze partij van wakker dier maar eens op te ruimen.

Grt kalasnikov


Nou dat vind ik nergens op slaan, waar slaat dat op?
sienie 11 Februari 2016
waar bemoeien zich er mee ik kom van de boerderij er zijn mensen die helemaal niets weten van het boerdebedrijf ze kletsen maar wat
laten ze druk maken voor de zorg is veel beter
Wietse 11 Februari 2016
In de haag weeten ze niet waar ze het over hebben. Ze weeten niet wat er gebeurt dat de kalf langer bij een koe blijft wat er dan gebeurt
me 11 Februari 2016
Het moet allemaal niet gekker worden!!!
Er wordt mede door de invloed van Marianne Thieme bij de gewone burger de indruk gewekt dat wij boeren alleen maar bezig zijn met dierenpesterij!
Er worden allemaal plannen door haar en haar " kantoormensen" bedacht die echt nergens op slaan.
Wij boeren willen ook echt het beste voor ons vee want het is nog altijd zo dat goede zorg "terugbetaald" maar het moet wel werkzaam blijven!!!!
En.... dieren zijn geen mensen!!!!
Toevallig werk ik ook op de intensive care in het ziekenhuis....
We zijn hard op weg om het dier beter te "verzorgen" dan de mensen.
me 11 Februari 2016
Het moet allemaal niet gekker worden!!!
Er wordt mede door de invloed van Marianne Thieme bij de gewone burger de indruk gewekt dat wij boeren alleen maar bezig zijn met dierenpesterij!
Er worden allemaal plannen door haar en haar " kantoormensen" bedacht die echt nergens op slaan.
Wij boeren willen ook echt het beste voor ons vee want het is nog altijd zo dat goede zorg "terugbetaald" maar het moet wel werkzaam blijven!!!!
En.... dieren zijn geen mensen!!!!
Toevallig werk ik ook op de intensive care in het ziekenhuis....
We zijn hard op weg om het dier beter te "verzorgen" dan de mensen.
Arie 11 Februari 2016
Dit gebeuren bewijst, dat onze Marian helemaal geen dierenliefhebster is! Het welzijn van kalf en koe is hier n.l. helemaal niet mee gediend. Integendeel! Als je het kalf direct na de geboorte weghaalt is er geen enkele binding tussen kalf en koe! Daarnaast is het ook voor de gezondheid van het kalf veel beter.
Marian komt vaak genoeg op boerenbedrijven om dit te weten.
Het is duidelijk, dat zij deze motie heeft ingediend om eens lekker te scoren via de emotie van kamerleden die geen flauw benul hebben, waar ze het over hebben!
Joris 11 Februari 2016
http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=243943&utm_source=nieuwsbrief-11-02-2016&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_dagelijks#.VryyfMv2a70
Joris 11 Februari 2016
LTO noemt het 'onbegrijpelijk' dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er binnen een half jaar een plan van aanpak komt voor melkveebedrijven om kalveren na de geboorte langer bij de koe te laten.

Kees Romijn
'Kalveren na de geboorte een tijdje bij de koe laten, is niet in het belang van dierwelzijn', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij reageert daarmee op een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

'Wanneer koe en kalf na de geboorte langere tijd bij elkaar blijven, levert scheiden juist extra stress op. Beide dieren hebben dan een sterke band opgebouwd, wijst ook onderzoek van het Louis Bolk instituut uit.'

'Onze leden houden met veel liefde en vakmanschap koeien en kalveren', vertelt Romijn. 'De Tweede Kamer laat met deze motie zien, daar geen oog voor te hebben. Veel van onze leden zijn bijzonder verontwaardigd.'

Op de meeste melkveebedrijven likt de koe haar kalf na de geboorte schoon, waarna het dier verhuist naar een box met stro waar het melk van de moeder krijgt.

Uiterst kwetsbaar
'Dat zijn voor kalveren de allerbeste omstandigheden. Tijdens de eerste levensdagen is een kalf namelijk uiterst kwetsbaar en heeft het extra zorg nodig', weet Romijn.

Deze manier van werken beperkt de stress tot een minimum en voorkomt bovendien de overdracht van mogelijke dierziekten als paratbc van koe naar kalf.

Beste moment scheiden
De sector onderzoekt daarnaast zelf het beste moment van scheiden van koe en kalf. Momenteel houden LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een enquête onder melkveehouders om de 'best practices' voor koe, kalf, boer en maatschappij in beeld te krijgen.

'De motie in de Tweede Kamer gaat echter volstrekt voorbij aan dit soort initiatieven', benadrukt Romijn.
boertje 11 Februari 2016
als het zo doorgaat, wil er niemand meer boer zijn. Boeren zijn onderhand overstressed door zoveel regels door overheden en zuivelketen. Nu gaan ze te ver...
bovendien zorgt dit uiteindelijk voor meer stress voor de dieren, uierontstekingen en dus melkweigering door de fabriek. Dat naast het kostenverhogend en arbeidsverhogend effect. Tijd om in opstand te komen, niet alleen voor de boeren maar ook voor de dieren. Die geitewollesokken mensen die denken dat dit een romantische maatregel is in het kader van dierwelzijn slaan de plank vollédig mis. Huilen voor de kalveren een week lang, maar dat horen ze niet. Echt vreselijk dit. misselijkmakend gewoon. Ga snachts bij die biologische boer eens luisteren!!!
anton 11 Februari 2016
nog meer bemoeienissen van de overheid, de veehouders hebben het al moeilijk genoeg tegenwoordig.
Kijk maar o.a. naar het mest beleid, die mensen weten tegenwoordig bijna niet meer wat nu wel mag en wat niet ( gisteren was het nog wel vandaag weer anders)
ltd 12 Februari 2016
Ik vind het onzin, ik bedoel wij voeren de kalfjes met vers melk en de rest van al het melk gaat gaat in de melktank en word om de 3dagen bij ons leeg gemaakt.want ja wij hebben nou eenmaal 100 tot 110 koeien.
bookeskook 12 Februari 2016
Joris schreef:
LTO noemt het 'onbegrijpelijk' dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er binnen een half jaar een plan van aanpak komt voor melkveebedrijven om kalveren na de geboorte langer bij de koe te laten.

Kees Romijn
'Kalveren na de geboorte een tijdje bij de koe laten, is niet in het belang van dierwelzijn', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij reageert daarmee op een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

'Wanneer koe en kalf na de geboorte langere tijd bij elkaar blijven, levert scheiden juist extra stress op. Beide dieren hebben dan een sterke band opgebouwd, wijst ook onderzoek van het Louis Bolk instituut uit.'

'Onze leden houden met veel liefde en vakmanschap koeien en kalveren', vertelt Romijn. 'De Tweede Kamer laat met deze motie zien, daar geen oog voor te hebben. Veel van onze leden zijn bijzonder verontwaardigd.'

Op de meeste melkveebedrijven likt de koe haar kalf na de geboorte schoon, waarna het dier verhuist naar een box met stro waar het melk van de moeder krijgt.

Uiterst kwetsbaar
'Dat zijn voor kalveren de allerbeste omstandigheden. Tijdens de eerste levensdagen is een kalf namelijk uiterst kwetsbaar en heeft het extra zorg nodig', weet Romijn.

Deze manier van werken beperkt de stress tot een minimum en voorkomt bovendien de overdracht van mogelijke dierziekten als paratbc van koe naar kalf.

Beste moment scheiden
De sector onderzoekt daarnaast zelf het beste moment van scheiden van koe en kalf. Momenteel houden LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een enquête onder melkveehouders om de 'best practices' voor koe, kalf, boer en maatschappij in beeld te krijgen.

'De motie in de Tweede Kamer gaat echter volstrekt voorbij aan dit soort initiatieven', benadrukt Romijn.

Mooie woorden, maar die zullen het tij niet keren. Wat gaat LTO nu doen om het tij wel te keren. Want de tijd van overleggen zal nu niet helpen. Dan hebben boeren het nakijken over een half jaar. En weer zullen bestuurders dan zeggen , we hebben ons best gedaan! LTO hou op met over boeren heen te laten lopen en DOE iets!
Harrie 12 Februari 2016
Weer iets bedacht door iemand zonder ook maar enige kennis van zaken.
Bierboer 12 Februari 2016
Het gaat al slecht in de melkrundveehouderij en nu komt Marianne met een plan waaruit blijkt dat ze niet weet wat goed is voor dieren en boeren. Inderdaad zijn er al regeltjes genoeg bedacht voor boeren. Hou toch eens op !
Willeke 12 Februari 2016
Dat mens is niet wijs, hoe leuk het ook zal zijn als kalfjes bij hun moeder staan. Al zou het maar een paar weken zijn. Iedereen snapt toch wel dat het ten koste van de melkproductie gaat en de boeren helemaal niks meer zullen verdienen.
Gevolg dat de koeien alleen nog maar voor vlees gebruikt gaan worden, waar de onwetende burger dan ook weer niks van wil weten. Ben geen boer maar snap wel dat dit een achterlijke oplossing is.
Berriander 13 Februari 2016
Goedzo weer iemand die geen idee heeft waar ze mee bezig zijn.....?

kalf bij de koe laten..... diervriendelijk? nee kalf kan betrapt worden door andere koeien, koeien kunnen moederdier wegdrukken zodat het kalf niet de biest van de moederkoe kan drinken..... kalf wordt ziek of gaat dood
infectie is dan ook groter voor de kleine kalfjes

hierdoor meer kans op uier ontsteking, dus ook meer penicilline behandelingen noodzakelijk

en wat dacht je van meer ongevallen voor de mens...?

bedrijfvoering voor boer duurder

en ik zeg je wie gaat dat betalen??? jij Marianne Thieme!!
LB 13 Februari 2016
Kind aan de fles. Koe aan de moeder melk. De vrouw mag niet zogen, de koe moet zogen. Maar ja de baby krijgt poeder melk he, en dat komt vast van droge koeien... ha, ha, waar gaat het heen met deze politiek. De dieren worden goed verzorgt, maar we sturen ze verplicht te vroeg naar buiten, zo en daar betalen ze maar liefst € 750,00 voor. Ja, ja voor € 1000,00 onkosten maken om € 750,00 te verdienen. Ik snap nu waarom het slecht gaat met NL. Rekenen kunnen ze niet en verstand hebben ze daar niet.
A.M.C. van der Putte 14 Februari 2016
Geachte reageerders,

De mensen die hier voor de Motie Thieme (Partij van de Dieren) zijn, hebben de facto geen hart voor kalveren. De kans dat moeder haar kalf doodt, is schrikbarend groot. Een koe heeft namelijk een gewicht van 600 kilogram. Daarnaast kunnen koeien via deze weg zeer gemakkelijk ziektes overdragen op het kalf, en dat is iets wat wij met z'n allen niet prefereren. Tot slot kan het voorkomen dat kalveren op deze manier niet voldoende melk binnenkrijgen. Hierdoor zullen zij overlijden. Ik spreek uit eigen ervaring dat een koe en kalf meer lijden wanneer zij een tijd met elkander hebben doorgebracht dan wanneer zij meteen gescheiden verder leven. Kortom, voor een kalf is het het beste om meteen de moeder te verlaten.
Ik denk dat ik namens alle boeren spreek, dat ik hoop dat Den Haag tot inkeer komt en inzicht krijgt in de situatie. De Nederlandse politiek, en met name organisaties als Partij van de Dieren en Wakker Dier, helpen de Nederlandse agrarische sector naar de maan. Dus wanneer u hart heeft voor de dieren, stem nimmer op de Partij van de Dieren en bezoek eens een boerderij. Want de meeste mensen hier vellen een oordeel terwijl zij nog nooit een boerderij bezocht hebben. Wij nemen toch ook geen besluiten over uw baan terwijl wij hier geen verstand van hebben?

Hoogachtend,
A.M.C. van der Putten
schoenmakers1 14 Februari 2016
A.M.C. van der Putte schreef:
Geachte reageerders,

De mensen die hier voor de Motie Thieme (Partij van de Dieren) zijn, hebben de facto geen hart voor kalveren. De kans dat moeder haar kalf doodt, is schrikbarend groot. Een koe heeft namelijk een gewicht van 600 kilogram. Daarnaast kunnen koeien via deze weg zeer gemakkelijk ziektes overdragen op het kalf, en dat is iets wat wij met z'n allen niet prefereren. Tot slot kan het voorkomen dat kalveren op deze manier niet voldoende melk binnenkrijgen. Hierdoor zullen zij overlijden. Ik spreek uit eigen ervaring dat een koe en kalf meer lijden wanneer zij een tijd met elkander hebben doorgebracht dan wanneer zij meteen gescheiden verder leven. Kortom, voor een kalf is het het beste om meteen de moeder te verlaten.
Ik denk dat ik namens alle boeren spreek, dat ik hoop dat Den Haag tot inkeer komt en inzicht krijgt in de situatie. De Nederlandse politiek, en met name organisaties als Partij van de Dieren en Wakker Dier, helpen de Nederlandse agrarische sector naar de maan. Dus wanneer u hart heeft voor de dieren, stem nimmer op de Partij van de Dieren en bezoek eens een boerderij. Want de meeste mensen hier vellen een oordeel terwijl zij nog nooit een boerderij bezocht hebben. Wij nemen toch ook geen besluiten over uw baan terwijl wij hier geen verstand van hebben?

Hoogachtend,
A.M.C. van der Putten

wijze woorden, ik had het niet beter kunnen verwoorden
Ineke 14 Februari 2016
Dieren onder dwang fokken, ze dan hun kalfje af te pakken om ze totaal met machines leeg te melken, Dát kan eigenlijk niet en is abnormaal, daarom kunnen ze ook al na een jaar of vijf totaal uitgemergeld naar de slacht en mensen met allerlei aandoeningen naar de dokter.

Bij biologische melkveehouderijen gebeurt het al jaren dat ze langer bij de koe mogen blijven ze hebben er goede ervaringen mee.

FAQ op hun pagina:
Mogen de kalfjes bij de biologische melkveehouderij bij de koe blijven?
Antw:
"Er is bij de biologische landbouw geen norm voor de tijd dat kalveren bij de moeder moeten drinken. Wel moeten kalveren verplicht biologische melk krijgen (bij reguliere bedrijven krijgen ze over het algemeen kunstmelk).
Steeds meer biologische en biologisch-dynamische bedrijven kiezen ervoor om de kalveren bij de moeder te houden. Veel van onze veehouders hebben hier inmiddels erg goede ervaringen mee, en wij verwachten dat dit bij biologisch steeds vaker zal gaan voorkomen".
Zie:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi4tfvgo_XKAhVBkRQKHatPCbUQFgg0MAM&url=http%3A%2F%2Fwww.zuiverzuivel.nl%2Ffaq%2Fbiologisch.aspx&usg=AFQjCNFb7R6dLIjDu-LtK3h_iCIpz1LGfw&sig2=rxRZz13Hog5y29N-aZ759w

Geen melk is eigenlijk beter:
www.melkjekanzonder.nl
schoenmakers1 14 Februari 2016
beste ineke, ga eerst eens alle misstanden in de bio sector oplossen, als je daar mee klaar bent, ben je al lang dood, zoveel is er mis, maar dat is heilig, en dan telt de waarheid niet
Jan JV 16 Februari 2016
Als melkveehouder heb ik voldoende kalveren, dat ze straks geboren worden tussen de koeien en een paar dagen bij de moeder moeten blijven gaat zorgen voor meer dode kalveren.
Erg frustrerende omstandigheden gaat dit opleveren.
De kleine zwakke kalveren gaan dit niet overleven, zijn we meteen van het probleem af waarheen met de kleine kalfjes.
Laten we van deze gevallen dan een foto naar Marianne sturen en haar op haar verantwoording wijzen, en vragen om een reactie.
Deze reactie´s bieden we bij de media aan.
Zelf geloof ik niet in dit soort dierenwelzijn, en ga hiervoor zeker geen extra investeringen doen, alleen wanneer de regering investeringen wil doen op mijn erf om dit mogelijk te maken zal ik dit niet blokkeren.
Als dit werkelijkheid gaat worden wordt er 1 ding vergeten, de draagkracht bij de veehouders die ontbreekt.
Ik wens de staatssecretaris veel sterkte toe om hiervoor een oplossing te bedenken.
Anne 18 Februari 2016
Zolang er mensen zijn die dieren vergelijken met mensen hou je dit soort onzin. En dat er in de kamer mensen zitten die totaal los van de praktijk staan is al lang geen nieuws meer.
Walter Gerritsen 19 Februari 2016
Niet gehinderd door enige inhoudelijke kennis neemt men in Den Haag een motie aan..
Dierwelzijn bemoeienis over een sector welke jaar op jaar bezig is met verbetering.

Ik heb nog enkele thema's voor mevr Tiemer waar grotere welzijn-voordeel te halen is dan hier.
Denk aan een hond in een huis, een vogel in een kooitje, een vis in een kom. Maar ja, daar trek je geen stemmen mee ...
dperdok 8 Maart 2016
deze nieuwe maatregelen werken voor geen ene meter want als je t kalf bij de koe laat kun je erop wachten dat t kalf onder de koe komt te liggen uit ervaring weet ik dit want ik werk op een melkveebedrijf
Lot 8 Maart 2016
Nounou, als je bovenstaande leest, lijkt het er sterk op dat de aanhangers DB PvdD en Wakker Dier een bestorming hebben gedaan op de Boerenbusiness. In ieder geval erg onwetende reacties. Mensen, ga eens kijken hoe het eraan toe gaat op een boerderij en laat je werkelijk goed voorlichten. Laat je emoties niet de vrije hand op de plaatjes die uw organisaties op internet zetten om leden te werven. Nederland is een paradijs om geboren te worden voor elk dier en zéker ook voor kalveren. En ja hoor, omdat wij mensen al duizenden jaren met vee leven zijn wij meegemuteerd en hebben wij enzymen die melk kunnen afbreken.
cornelis 9 Maart 2016
ik heb de oorlog gelukkig niet meegemaakt maar soms denk ik .........
arlo 10 Maart 2016
laat ze in de 2 de kamer zich maar es bezig houden met de jonge kievieten die hier jaarlijks onder geploegd worden op grond van D.L.G dienst landelijk gebiedt van provincie Gelderland hier heb ik zu al meerdere keren op gewezen en dat gaat ook dit jaar weer gebeuren . ik heb 4 instanties ge invormeert maar helaas weer een verloren jaar voor deze jonge kievieten in 2016
IC 14 Maart 2016
Welke herkauwer heeft dit bedacht. De koe laten hechten aan het kalf en vervolgens weer scheiden. En dan krijg je ook nog wilde koeien.
Aart 14 Maart 2016
Lopen de kinderen ook achter de moeders van de partij voor de dieren aan? Gebruik even je verstand Volgens mij zit er alleen maar zaagsel in hun koppen.
Carla 15 Maart 2016
Elk levend wezen hoort bij zijn/haar moeder te zijn, zo ook het kalf. Dieren worden helaas gezien als "productie" van vlees, melk en euro's. Te triest voor woorden.
Ik 15 Maart 2016
Begrijp dat er veel mensen tegen zijn. De boeren omdat het meer werk en ruimte kost, de consument omdat de melk, kaas en vlees duurder zal worden. Het welzijn van de dieren is zoals gewoonlijk niet belangrijk.
Hoop dat alle boeren overstappen naar de biologische veehouderij want daar staat dierenwelzijn wel voorop!
boerendochter 16 Maart 2016
laat thieme zich liever druk maken om de toestand van de kippen, varkens en mestkalveren. in plaats van hardwerkende melkveehouders lastig te vallen met weer meer regels. ik weet als boerendochter dat er goed voor de kalfjes gezorgd wordt. ik zie mijn vader dit al meer dan 50 jr met veel liefde en geduld doen. maak je dan hard voor het welzijn van de kippen en varkens idioot dat deze regel er door komt
arie 16 Maart 2016
Hoe is het mogelijk dat men in dit land op zo'n absurd idee komt.
In verband met mijn werk in het buitenland dit voorstel hier en daar voorgelegd en als reactie daarop ging men gierend en brullend van het lachen over straat.
Iedereen zich oprecht afvragend of men in Nederland nu echt het verstand verloren had.
Ik heb vanuit het buitenland nog nooit van mijn leven zo'n reactie ontvangen op allerhande nieuwe wetten of regeltjes. Te bizar voor woorden.
schoenmakers1 16 Maart 2016
boerendochter schreef:
laat thieme zich liever druk maken om de toestand van de kippen, varkens en mestkalveren. in plaats van hardwerkende melkveehouders lastig te vallen met weer meer regels. ik weet als boerendochter dat er goed voor de kalfjes gezorgd wordt. ik zie mijn vader dit al meer dan 50 jr met veel liefde en geduld doen. maak je dan hard voor het welzijn van de kippen en varkens idioot dat deze regel er door komt

beste boerendochter, zou het mogelijk zijn dat ook de kippen, varkens en vleeskalverhouders zich proberen in te zetten om hun dieren goed te verzorgen, daar hebben ook die thieme niet voor nodig
Myla 5 Mei 2016
Beste AJ
Ik ben het niet eens met uw opmerking want mensen hebben de melk nodig voor sterke botten en ze hebben poedermelk voor de kalveren en als je de kalveren te lang bij de moederkoe laat kost dat kostbare melk en melk is geld voor de melkboeren.

met vriendelijke groeten Myla
wien bemelmans 5 Mei 2016
wat heb ik weer een hoop onzin voorbij zien komen,wat hebben ze van de nederlandse boeren gemaakt.het is gewoon een weelde probleem hopelijk komt er nog
eens honger dan slaan allemaal die dieren
partijen om als een blad aan de boom ook
die burgers die alles zielig vinden wat
een stel malloten als je die reacties
leest wordt je kotsmisselijk er van maar
ja ze worden gek gemaakt door die goed
betaalde partijen wakkerdier pvdd enz
de ophitsers .
Lilly 26 Mei 2016
Veehouderij is de weg kwijt. Als kalveren minder overlevingskans hebben bij de moeder en meer apart op allerlei kunstvoer en antibiotica, dan zijn ze 20 jaar geleden al de verkeerde weg in geslagen en kunnen nu niet meer terug, Wakker worden dus!
betweter 27 Mei 2016
wat zijn die lui van wakker dier toch een dom volk.
ga eens een week stage lopen bij een veehouder
leer je ook eens werken en verzorgen.
Dorenda 11 Augustus 2016
Ik ben een echte "stadse" en was deze vakantie bij de geboorte van een kalf op een boerderij camping. Ook ik werd treurig van het feit dat het kalf al zo snel weg werd gehaald en de plek waar het geboren werd (het viel op de harde vloer zonder stro en was meteen al vies van restanten mest).

Ik was me ervan bewust dat ik er de ballen geen verstand van had en nam me voor op internet informatie te zoeken tot ik weer thuis was. Nu ik deze commentaren gelezen heb begrijp ik waarom het gedaan wordt en dat het altijd afwegen is wat het meest praktisch/veilig is en wat past bij het gedrag van het dier.

Toch denk ik ook dat iedereen die dieren houdt, of het nu koeien of hamsters zijn, gewend is geraakt aan de heersende norm. De vraag is of dieren, (die waarschijnlijk niet kunnen redeneren) wel gelukkig zijn met deze norm. Iemand die er de ballen geen verstand van heeft kan daarom soms toch rake vragen stellen.

Maar, we moeten niet hypocriet zijn met z'n allen. Als we melk en melkproducten of rundvlees willen blijven gebruiken, mag je er vanuit gaan dat de boer de beste manier zoekt om voor het vee te zorgen. Zeer waarschijnlijk hebben koeien het daarom beter dan menig hamster...
Thomas 13 Augustus 2016
In de natuur gaat alles vaak nog 10 keer grilliger dan op de boerderij! Maar de emotie viert hoogtij, veel mensen uit de stad weten maar weinig van dieren.
freja 20 Augustus 2016
teveel melk ? boelschit, een melkkoe en een vleeskoe is niet anders, tenzij ze ze gaan manipuleren met voeder.. en boeren.. gevoelig aan bacterien.. in een hok is er meer bacterie he! logis toch, daar zijn meer uitwerpselen aanwezig dan bij een wei, stop ze toch om iin kooien te zetten! en volg de natuur, hoe het bedoeld is. dan loopt er niets fout hoef je maar weinig op te lossen! allemaal weide dieren en beschutting ook andere dieren dan opeenhokken is echt slecht slecht slecht in alle omstandighede !! in een wei worden ze ook niet platgetrapt omdat ze plaats hebben natuurlijk !
freja 20 Augustus 2016
geef de mens kunstmelk en het koetje koemelk. waarom omgekeerd, koemelk maakt hen zowieso sterker is bij mens ook zo.
schoenmakers1 20 Augustus 2016
freja is duidelijk niet gehinderd door enig kennis van zaken
Jozef 21 Augustus 2016
Dat is echt goed nieuws want op boerenverstand moet men niet rekenen.
Hopelijk volgt België ook maar die lopen toch meestal achter de feiten aan.
Wat betreft dierenleed moeten er nog heel wat bergen verzet worden. Gelukkig dat hier in België Gaia is.
monique 21 September 2016
Heel goed. Hoe sneller hoe beter. Een kalf hoort bij een koe en niet in een hokje alleen. En een kalf drinkt niet zoveel dat er geen melk overblijft voor anderen, zou je dat willen drinken. Bovendien krijg je ook geen rouwende koeien als je het kalf bij de koe laat. En hoeven mensen, als ze dat willen, ook geen melk van rouwende koeien te drinken. En geen kaas te eten van rouwende koeien....
Ellen 11 Oktober 2016
Ja wat een boeren excuse hier. Als of het feit dat alles van een koe gebruikt wordt een excuus is. Je hoeft Geen koe in de shampoo te stoppen. Waarom zou ik dit een dier aandoen? Dierlijke producten hebben een wrange nasmaak.
Abonnee
erik 11 Oktober 2016
als je het weet proef of ruik je het , maar als alle stadse juffen eens weten watr ze dagelijks aan dierlijke producten gebruiken/eten op hun gezicht smeren etc. dan zouden ze wel twee keer nadenken voor ze zo emotioneel reageren.
laura 4 November 2016
ik raad u aan dit te kijken: https://www.facebook.com/SAFEnewzealand/videos/10157726176840434/?hc_ref=NEWSFEED
Ria 1 December 2016
Ik ben zo blij dat Nederland een partij voor de dieren heeft .
remeissa 13 Februari 2017
Goede reden om geen melk meer te gebruiken, melk is voor het kalf en niet voor de mens
Abonnee
uike 13 Februari 2017
Heel goed beste remeissa.Dan ook in huis wat maar wat melk bevat buiten gooien.Neem dan ook vooral geen ijs meer. Verder wens ik je een fijn leven.
MM 10 Maart 2017
Inderdaad
MM 10 Maart 2017
Hele goede actie van Marianne! Koe en kalf hebben zeker een band direct na de geboorte! Melk is voor kalfjes bedoeld, niet voor mensen!
MM 10 Maart 2017
Hele goede actie van Marianne! Koe en kalf hebben zeker een band direct na de geboorte! Melk is voor kalfjes bedoeld, niet voor mensen!
River 22 Maart 2017
Zolang het (CDA) beleid is de koe van haar kalf te scheiden drink ik geen melk meer. Ik ga over op een plant(aardige ) melk.
Het is schandalig dat een zich christelijk noemende partij als het CDA zich nu via een "boer" in de partij dit onmenselijke gedoe zich hier voor inzet. Schaam je!
Roos 22 Maart 2017
Blij met de vele nuchtere/reële reacties!
Gelukkig zijn er ook nog veel mensen die weten hoe een boer werkt en de beste keuzes voor zijn dieren wil maken.
Consumenten wordt wakker: jullie consumptie patroon is de oorzaak van de huidige manier van de 'productie' van vlees en melk. Maar ook wat betreft groente en fruit. We willen niet meer betalen voor onze voeding en een kromme komkommer komt de winkel niet in. Zonder dat we het in gaten hebben gehad zijn we heel rare eisen gaan stellen aan natuurproducten.
Ik hoop dat we met alle kennis die we hebben kunnen komen tot een normaal consumptie patroon voor een eerlijke prijs.
vrij grof 22 Maart 2017
Misschien ook wel wat: alle moeders thuisblijven om voor de baby te zorgen!!!
En de melk 50 % duurder maken, dan kan je het krijgen zo je hebben wilt lijkt mij zo.
Josh 5 April 2017
Jammer, die kalveren moeten het vlees aan ons toe laten zodat wij het kunnen verkopen. Vind Ik wel een goed idee.
Petra 7 November 2017
Wij moeten leren, dat melk eerst voor het kalf is, wat er dan overblijft kunnen we verdelen onder elkaar.

Kun jij je voorstellen, dat,onze baby’s weggehaald zouden worden, gelijk bij je geboorte, omdat de bevolking steeds meer moedermelk wil?

Wij zijn ook getraumatiseerd als wij ons kind vrijwillig afstaan, of uit eigen beweging draagmoeder worden. Wij vergeten gemakshalve, dat dieren en dus ook koeien ook gevoel hebben en zolamg zij leven dit gemis met zix( mee moeten dragen.

Boeren willen wel, maar het kabinet heeft veel te lang z’n kop in het zand gestoken. Het is mooi, dat er eindelijk een begin gemaakt wordt; er is nog hoop.

In mijn beleving horen varkens in een modderpoel. Te weinig ruimte zeggen ze, maar als wij minder vlees zouden eten, heb je minder mest en dit is beter voor het milieu. Dan kan het dus best met minder ruimte. Maar wij mensen willen steeds meer, want wat een geld en belangen gaan hier mee gemoeit.

Alles is in de natuur te vinden, maar wij maken alles kapot. Er is genoeg voor iedereen, maar op deze manier is er niet alleen veel mens- en dierenleed, maar brengt ook wereldwijd ziektes met zich mee en onze kinderen zijn straks de dupe. Het paradijs is hier op aarde, als wij er allemaal naar zouden leven.

Kippen horen te scharrelen.

Ik hoor ook steeds vaker, dat bokjes van de geit, steeds vaker zo behandeld worden als het kalfje. Ookal zou die melk het meeste lijken op moedermelk.

Van schapen weet ik te weinig en het vlees van wild.

Ik weet alleen van paarden, dat in die landen zoals Brazilië bloedboerderijen zijn, om zoveel mogelijk drachtige paarden letterlijk de energie, het bloed die ze nodig hebben voor het veulen, veel heel snel af te tappen voor eigen doeleinden. Die paarden worden mishandeld en daarna verminkt achtergelaten.

Eindelijk moet er eens het besef gaan komen bij alle partijen en niet alleen bij partij voor de dieren en groen links die zich er hard voor maken.

Het begint bij de opvoeding, maar ook het onderwijs heeft hier een stem in. Ook zij zouden jongeren bewust moeten maken, dat we respect moeten hebgen voor mens en dier en zuinig moeten zijn op onze natuur. Hier zou ik voorstander van zijn.

Er is nog hoop voor de toekomst, als er steeds meer mensen op zullen staan.

Ik wens dat zich steeds meer mensen bewust worden van al deze misstanden en er ook niet meer aan mee willen doen. Ik stuur iedereen licht en liefde??
Willem 4 Maart 2018
Wie zijn wij dat we dat een beest aandoen.
Lees het boek ,,sapiens van Yuval Noach Harari,, eens dat brengt je misschien op andere gedachten
Jb 5 Maart 2018
Nou bevalt slecht kan ik je vertellen heb 1 bekneld kalf gehad met de vorst van afgelopen dagen kreeg de andere het op haar longen infectie druk is hoog want ze zijn aan de diaree andere hollen door het voer schijten daar ook in en als ik ze kan vangen om ze bij de moeder weg te halen na de wettelijke termijn gaat de koe over de rooie staat vervolgens te brullen om haar kalf tot ze schoor is en het kalf moet dan alles opnieuw leren dus komt tekort kortom een en al ellende wie dit verzonnen heeft zal zelf geen koppel koeien melken
Jb 5 Maart 2018
En dan heb nog het probleem dat de koe op de meest beroerde momenten haar melk laat schietten om dat het kalf eronder zit te zuigen dus meer uierontsteking antibiotica en dat zuigt dat kalf op dan mag het zeker wel dat mag helemaal niet antibiotica gebruik daalde mooi maar zal helaas stijgen kalversterfte zal toenemen en heb je toch een paar kalveren overgehouden ben je een jaar verder begint die vaars te zuigen jong geleerd is oud gedaan (melkfabriek laat wat van je horen qlip controleert al en de nvwa wie gaat dit controleren? )
bianca 30 Maart 2018
koeie meer ruimte met wat stro en geen stront.
omkalfjes niet in n hokje waar hij nier eens kan keren
en kalfjes niet hun moeder tijd afpakken te zielig hoe die elke dag meerdere x weeekenlang lopen te roepen naar elkaar.
mensen pikken alles. dat moet stoppen.
peter 31 Maart 2018
Beste Bianca,
ik vind je hebt gelijk, maar waarom dumpen de meeste mensen hun kinderen bij een kinderdagopvang groep en doen hun moeders dit NIET?????
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief