Vrijstelling van 6 maanden

Europa knijpt oogje toe voor marktmanipulatie melk

14 April 2016

Per direct mag binnen de Europese grenzen begonnen worden met het sturen in de melkproductie. Dit kan doordat maandag de Europese landbouwraad kwam met een vrijstelling van de mededingingsregels voor melk, het zogenaamde artikel 222.  

Eén van de zaken die maandag tijdens de Europese landbouwraad in Luxemburg besproken werd was sturen in de melkproductie. Onder meer Duitse melkveehouders vragen daar massaal om. 

Sturen in melkproductie mogelijk

Volgens Agra Europe werd formeel en met directe ingang artikel 222 Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) aangenomen. Het geeft branches en producentenverenigingen over een periode van zes maanden vrijstelling van de Europese mededingingsregelingen. Dit betekent ook dat sturen in het melkaanbod mogelijk wordt.

Daarmee wordt een troef aangegrepen die sinds 2013 in het Europese landbouwbeleid is opgenomen. Maar of het ook toegepast gaat worden in de lidstaten hangt van de landen zelf af. Zo weet de Duits Boerenbond niet zeker of de Duitse regering hier wat in ziet. 'Regulering in de open markt kan geen goed resultaat behalen.'

De bond ziet daarom meer in een betere afstemming tussen melkveehouders en verwerkers. Het gaat dan om volume, maar ook om de prijs. Voorbeelden van bedrijven die hiermee al werken zijn het Ierse Glanbia, het Nieuw-Zeelandse Fonterra en in Amerika Land O'Lakes. In Duitsland is het Omira die werkt aan een vaste prijs over een langere periode.     

De argumenten die in Duitsland gelden komen min of meer overeen met de Nederlandse visie. Het is daardoor niet heel waarschijnlijk dat Nederland het middel gaat benutten.  

 

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Meer over

productie
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief