Trendrapport Melk & Voer

April dwaze maand voor melkmarkt

18 Mei 2016

April doet wat hij wil. Op meer dan één front was april een dwaze maand. Neem nu het weer. Waar doorgaans in april de koeien naar buiten kunnen en de temperatuur al richting een gemiddelde van 10 graden gaat bleef deze nu laag en viel er eind april zelfs nog sneeuw.

Op de zuivelmarkt tekenden zich twee verschillende ontwikkelingen af. Zo schreven diverse zuivelverwerkers opnieuw lagere prijzen op. De grootste verrassing hier was de nogal ferme daling van de melkprijs van DOC Kaas. Doordat deze zich al op een relatief laag niveau bevond.

Begin van een trendbreuk?

Tegenover de lagere melkprijzen staat echter een stagnatie van de daling van de prijzen van zuivelfabricaten. Er konden zelfs her en der weer plussen opgeschreven worden. De grote vraag is hebben we met een dead cat bounce te maken, wat zoveel betekent als zelfs in een markt waar het slecht gaat kan nog een opleving behaald worden, of is het toch het begin van een trendbreuk?

Voor melkveehouders wordt het ondertussen steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Het tekent vooral de voerhandel en de zaken in mest. Bij de fosfaatrechten is alles even tot rust gekomen. Het is wachten op een wetsvoorstel.

Nu is het wachten op het hoogste punt in de melkaanvoer. Tevens is de vraag hoe lang de productie hoog blijft. Het gaat bepalen welke koers de markt moet gaan aanhouden.      

Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport Melk & Voer Pro over april 2016, getiteld 'April dwaze maand voor melkmarkt'. Iedere maand ontvangen abonnees van Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.

Klik hier om een abonnement te nemen en om het trendrapport van april te downloaden.

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod

Meer over

Trendrapport
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief