Prijs neemt iets toe

Rundveebrok last van plussen in sojaprijs

1 Juni 2016

Het zijn de sojaprijzen die de gemoederen bezighouden op de graanmarkt. Prijzen lopen op en dit blijft niet zonder gevolgen voor de prijs van krachtvoer. Over mei nemen prijzen van rundveebrokken dan ook weer toe. Minder groot zijn de plussen op de markt voor tarwe en korrelmaïs.

Over mei noteert het Landbouweconomisch Instituut (LEI) voor standaardbrok A 20,25 euro per 100 kg. Een plus van 0,15 euro per 100 kg brok. Het is de eerste stijging sinds november en een domper voor melkveehouders. 

Grootste stijging snijmaïskernbrok

Niet alleen de standaardbrok werd duurder ook eiwitrijke brok stijgt in prijs. Die neemt met 5 cent toe tot 23,30 euro per 100 kg. De eerste stijging sinds september. De grootste stijging komt echter op naam van snijmaïskernbrok. Die werd 75 cent duurder, wat een prijs oplevert van 30,20 euro per 100 kg brok. 

Er waren niet alleen plussen, want kalver- en stierenbrok werden juist goedkoper. Beide broksoorten daalden met 5 cent om uit te komen op prijzen van respectievelijk 25,20 en 22,90 euro per 100 kg.  

De plussen in de brokprijs komen in hoofdzaak tot stand door de oplopende prijzen voor soja. Met name de laatste weken is er dan ook veel vraag naar het eiwitgewas, hoewel een verklaring daarvoor ontbreekt. De voorraden blijken iets minder ruim dan eerder verwacht was, maar zijn nog steeds groot genoeg om alle vraag in te vullen. Toch zijn prijzen sinds begin april ongeveer 13 euro per 100 kg gestegen.

Minder groot zijn de plussen in de prijzen van korrelmaïs en tarwe, eveneens belangrijk voor de brokprijs. Die doken begin mei verder omlaag, maar krabbelden daarna weer op en noteren begin juni weer boven de prijs van eind april. Korrelmaïs profiteert vooral van de droogte in Brazilië, waar tarwe zich optrekt aan hogere prijzen in Rusland. 

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Voersector België luidt noodklok om tarwerally

Nieuws Voer

Voersector België luidt noodklok om tarwerally

Brokprijs trekt zich niets aan van varkensprijs

Inside Voer

Brokprijs trekt zich niets aan van varkensprijs

Kan tarweareaal groeien nu zaad schaars is?

Inside Tarwe

Kan tarweareaal groeien nu zaad schaars is?

De wintertarwe top 4 voor oogst 2022

Aangeboden door Limagrain

De wintertarwe top 4 voor oogst 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief