Glanbia en Lakeland

Ieren schrijven over juli alweer hogere melkprijs

12 Augustus 2016

Na een lange periode van dalende melkprijzen schrijven de eerste Ierse zuivelaars over juli alweer voorzichtig hogere prijzen op. Lakeland nam het voortouw en Glanbia volgde. Goed nieuws voor de melkveehouders die alweer even onder de kostprijs werken. 

24

cent

per liter bij 3,3 procent eiwit en 3,6 procent vet

Met een plus van 1 cent per liter gloort er weer hoop voor de Ierse melkveehouders. Lakeland was de eerste die over juli bekend maakte de melkprijs te verhogen. Door deze plus neemt de prijs toe tot 24 cent per liter. Dit is wel bij 3,3 procent eiwit en 3,6 procent vet, inclusief VAT. Exclusief ligt de prijs op 22,8 cent.

In Nederland worden melkprijzen berekend bij 4,4 procent vet en 3,47 procent eiwit. Worden de Ierse gehaltes toegepast dan komen de Nederlandse prijzen uit tussen de 17,77 en 24,07 euro per 100 kg melk. Wat inhoudt dat de Ierse prijzen min of meer in lijn bewegen met de Nederlandse prijzen. 

De verhoging van Lakeland vond navolging door Glanbia. Ook die verhoogde de melkprijs voor juli met 1 cent naar 21 cent per liter, inclusief VAT. Exclusief schrijft Glanbia een prijs op van 19,90 cent. Voor de leden van de coöperatie Glanbia komt hier nog eens 2 cent bij. 

Een hogere melkprijs wordt mogelijk door het voorzichtige herstel van de prijs op de wereldmarkt. Aan de andere kant willen de verwerkers er ook alles aan doen om melkveehouders te helpen. 'We zijn ons bewust van de uitdaging van onze melkproducenten', aldus Glanbia. 

Een lichtpuntje voor de melkveehouders die ondanks een kostprijs onder die van Nederland ook niet van de huidige melkprijs kunnen rondkomen. Ook het vertrouwen in de zuivelmarkt heeft een flinke tik gekregen en moet weer hersteld worden.    

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Ierse melkplas groeide in 2021 tegen de stroom in

Nieuws Melk

Glanbia en Royal A-ware kunnen bouwen in Ierland

Nieuws Melk

Glanbia heeft geld rond voor koop Ierse zuiveltak

Nieuws Melk

Producten Glanbia in trek, winst sprint omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief