Weer records in de maak

Melkproductie VS kan nog verder omhoog

16 Augustus 2016 - 1 reactie

Wereldwijd wordt er volop geschreven en gespeculeerd over de melkplas in de Europese Unie (EU), maar ondertussen dijt ook de productie in de Verenigde Staten (VS) uit. Voor 2017 is de prognose van de melkaanvoer zelfs weer iets verhoogd in het laatste vraag- en aanbodrapport (WASDE). 

Het Amerikaanse ministerie voor landbouw (USDA) schetst in haar prognose voor de melkproductie het opkrabbelen van de melkprijs. De betere verwachtingen maken namelijk dat het uitbreiden van de kudde weer interessant wordt. Tegelijk geeft een lagere voerprijs de productie per koe weer een zet omhoog.

1,74

procent

meer melk over 2017

Als gevolg daarvan werd de prognose voor de melkproductie licht verhoogd tot 97,88 miljard kg voor 2017. Wat inhoudt dat de VS inzet op een nieuwe verhoging van 1,74 procent van de melkproductie, na het record van een jaar eerder. Het staat haaks op de geluiden vanuit de VS dat ook daar de lage melkprijs voor steeds meer problemen gaat zorgen.

Uit de prognoses van het USDA komt dan ook naar voren dat melkprijzen voor 2016 weer opkrabbelen. Zelfs weer tot een niveau wat voor het laatst in december 2015 werd gezien. Iets wat mede te danken is aan de kaasprijzen. Tegelijk laat Nonfat Dry Milk (NDM) het afweten. Het product leunt zwaar op de wereldmarkt en krijgt daardoor weinig ruimte om in prijs toe te nemen.

Voor 2017 zijn de prognoses min of meer gelijk aan degene die een jaar eerder voor 2016 gedaan werden. Het geeft te denken zo vroeg in het seizoen. Want na de betere prognose rond het einde van de zomer zakten prijzen steeds verder weg. Nu de sector zich opmaakt voor een verdere uitbreiding van de melkproductie ziet het er naar uit dat komen seizoen een herhaling van de ontwikkelingen een jaar eerder gaat worden. 

Meer melk in de VS kan ook gaan inhouden dat de ruimte die er wellicht in de EU komt door een lagere melkproductie door de VS weer opgevuld gaat worden. Geen goede berichten voor met name Nieuw-Zeeland, welke niet kan terugvallen op de binnenlandse consument.      

  

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
GJvdP 16 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871144/Melkproductie-VS-kan-nog-verder-omhoog-]Melkproductie VS kan nog verder omhoog[/url]
Melkproductie in de VS zal een pak meer moeten stijgen dan 1.74% om gelijke tred te kunnen houden met de sterk stijgende consumptie van kaas en boter
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse Melk

Nederlandse melkaanvoer houdt dalende trend vast

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS opnieuw in het rood

Nieuws Melkaanvoer

Melkers in Nieuw-Zeeland geven nu toch weer gas

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief