Schatting Kopenhagen

Over 30 jaar nog duizend melkers in Denemarken?

31 Augustus 2016

Zetten de trends van de laatste jaren door dan bestaat er een grote kans dat Denemarken over 30 jaar nog maar pakweg 1.000 melkveebedrijven telt. Zo becijferde de Universiteit van Kopenhagen. Het betekent niet automatisch minder melk uit deze hoek. 

Tweederde minder bedrijven over 30 jaar 

Denemarken wordt doorgaans met argusogen door Nederlandse melkveehouders in de gaten gehouden. Niet alleen zitten er veel Nederlanders ook ziet het er naar uit dat trends die zich later voordoen in Nederland zich eerst in Denemarken aandienen. Een ontwikkeling die nu steeds meer zichtbaar wordt is schaalvergroting ten koste van kleine bedrijven. 

Door die schaalvergroting houdt de Universiteit van Kopenhagen er rekening mee dat de komende 30 jaar het aantal melkveebedrijven met tweederde gaat afnemen. Over het afgelopen jaar telde het nationaal bureau voor de statistiek nog 3.215 bedrijven. Wat inhoudt dat er in 2045 nog maar pakweg 1.000 bedrijven over zijn. 

Een ontwikkeling die nog eens versterkt wordt door het einde van het melkquotum. Die maakte dat kleine of en verouderde bedrijven er eerder de brui aan gegeven hebben. Iets wat mede ingegeven wordt door de toegenomen bewegingen in prijzen, volatiliteit. Grote bedrijven profiteren echter van schaalvoordelen en zijn beter opgewassen tegen de prijsuitslagen. Een grens aan de groei wordt, volgens de Universiteit, bepaald door de persoonlijke mening van de manager. 'Zo vindt de één 80 voldoende, waar een ander zijn hand niet omdraait voor een bedrijf met 1.000 dieren.' 

Minder bedrijven betekent echter niet automatisch minder melk. Zo schat degene die het onderzoek uitvoerde in dat de grote bedrijven het gat gaan invullen wat kleinere bedrijven achterlaten. 

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivel

Veel minnen, maar toch vertrouwen in zuivelmarkt

Analyse Melk

Nederlandse melkaanvoer houdt dalende trend vast

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS opnieuw in het rood

Nieuws Melkaanvoer

Melkers in Nieuw-Zeeland geven nu toch weer gas

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief