Bij overproductie

Leden RFC akkoord met mogelijke standstill

22 November 2017 - 24 reacties

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft akkoord gekregen van haar leden-melkveehouders om een standstill in te stellen. Dit wanneer de balans tussen de melkproductie, de verwerking en de marktvraag niet meer klopt. Hiervoor trekt de zuivelaar €22 miljoen uit. Dat maakt FrieslandCampina woensdag 22 november bekend.

Het gaat om een tijdelijke, voorwaardelijke maatregel die FrieslandCampina (RFC) de leden-melkveehouders kan opleggen wanneer de melkproductie, de marktvraag en de verwerkingscapaciteit uit balans raken.

Van januari tot en met 30 juni 2018

De maatregel kan ingesteld worden in de periode van 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2018. Een standstill houdt in dat de melk wordt opgehaald, maar dat er een bonus-malussysteem wordt ingevoerd.

De inhouding betreft 90% van de (bio)garantieprijs op de liters boven het referentievolume. Er geldt een maximum van 25% van het te betalen melkgeld. Voor de bonus gelden meer randvoorwaarden, maar de hoogte van de toeslag is maximaal de maandelijkse (bio)garantieprijs over maximaal 10.000 kilo minder geleverde melk (ten opzichte van het vergelijkingsvolume per maand).

Productiepiek
Het bestuur en de directie van RFC wilden deze maatregel, omdat ze komend voorjaar een productiepiek verwachten. De zuivelaar vreest de hoeveelheid melk niet aan te kunnen met de huidige beschikbare verwerkingscapaciteit. Eerder dit jaar riep Frans Keurentjes leden-melkveehouders al op om alert te zijn.

Als de maatregel wordt ingezet, dan zal deze in eerste instantie gelden voor 4 weken; 14 dagen voor het in werking stellen, worden de melkveehouders geïnformeerd. Zij kunnen kiezen tussen 3 referentieperiodes. Daarmee krijgen de leden de kans om de meest gunstige referentie uit te kiezen.

Toeslag voor lagere productie
Leden die juist minder melk leveren, dan de referentieperiode, ontvangen een toeslag. Deze toeslag wordt gefinancierd met geld van de inhoudingen. Het totale bedrag van de inhoudingen wordt naar rato uitbetaald aan die melkveehouders die minder zijn gaan melken. Daarnaast geldt een stimuleringsdeel van €0,10 per iedere kilo melk die minder wordt geleverd; ten opzichte van het vergelijkingsvolume.

Lees hier de brief van FrieslandCampina aan de leden-melkveehouders

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
tem 22 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876655/leden-rfc-akkoord-met-mogelijke-standstill][/url]
eerst p reductie en dan bang worden van hun eigen bedachte regels schandalig.
mdb 22 November 2017
Het is een schande!

Wat een trut bedrijf!
peter 22 November 2017
ik kan me voorstellen waarom mensen opeens beginnen met schieten!!
Piet 22 November 2017
Schaam je. Zo kun je straks nog niet optimaal profiteren van de mooie melkprijs. En een beetje spek op de rug krijgen. Waar ze het immers bij de bank zo druk over hebben. Bufferen bufferen. Ach wat kan het ook allemaal schelen. Na dat het quota eraf gegaan is. Wat maken ze er een rommeltje van. Bier moet erkomen
jan 22 November 2017
Laat die bedrijven die de laatste ...5... jaar niet gegroeid zijn buiten schot.
tinus 22 November 2017
stelletje losers
anton 22 November 2017
niet de leden maar de ledenraad is weer akkoord gegaan dus ze luisteren weer niet naar de leden .
Waar is RFC bang voor er staan 100000 koeien minder die melk is weg en hoeft niet meer verwerkt te worden
Abonnee
Dirk 22 November 2017
Behalve je frustratie van je afschrijven hier, heeft het verder geen enkele invloed op het te voeren beleid.
Maar die opmerking van Jan hierboven spreekt mij wel aan.
Want kan iemand nu eens met goede argumenten uitleggen waarom niet-groeiers na de afschaffing van de mq. bij een evt nieuwe stand still ook weer eens de lul zijn (sorry)??
peter 22 November 2017
RFC koopt liever de melk elders goedkoper in ,dan haar eigen leden een beetje laten verdienen!!
Het bestuur wil kosten wat kost de WINST hoog houden hier krijgen zij immers hun BONUS op afgerekend!!!
Waarom schaffen ze eerst seizoens- heffing ,toeslag af?
WINST = BONUS
boeren steeds meer regels opleggen en bepaalde minderheids groepjes boeren proberen weg te pesten t.b.v de WINST.

Ik zou zeggen bestuurders begin eens met goed personeel erop na te houden en stuur de helft naar huis ,want jullie worden anders te dik met zo weinig beweging ten goede van het bedrijf op lange termijn!!!!!
DD 22 November 2017
Wat weer een geklaag hier boven, overstappen naar Aware en je bent van alle frustraties af. Ik lees trouwens niks over de goede melkprijs plus winstuitkering. Bij RFC ben qua uitbetaling volgens mij nog niet zo slecht af.
Abonnee
Frans 22 November 2017
Grof schandalig hoe durven ze ,andere fabrieken profiteren ,als ledenraad moet je kunnen zeggen we hebben afname plicht zowel bij veel of weinig melk en niet alles maar naar 1 richting alles afschuiven. Wat een ..... volk.
Henk kooistra 22 November 2017
Ik heb geen idee, of dit eenzinnige maatregel is. Heb al eens gepleit voor een regulerend systeem, waarbij de werkelijke waarde van melk in segmenten wordt uitbetaald. Dan heb je dit soort draconische maatregelen helemaal niet nodig, want dan komt de eventuele overproductie gewoon niet in aanmerking voor vergoeding.
Wat mij werkelijk intrigeert is het ja-knikeergedrag van de ledenraad. Wie kan mij inlichten? Is het in de loop der geschiedenis al eens voorgekomen, dat de ledenraad van FRC een voorgesteld plan van de directie afwees en dat de zaak ook niet is doorgegaan? Wie een voorbeeld weet mag zich melden!
ae 22 November 2017
Ledenraad hashtag METOO
DD 22 November 2017
Het kan toch niet anders dat een ledenraadslid deze discussie ook leest! Misschien kan diegene hier (anoniem) op reageren.
Of hebben de ledenraads leden zwijgplicht, hopelijk niet.
peter 22 November 2017
@DD Hebben boeren bij ander fabrieken ook zoveel LEDEN KAPITAAL in hun tent staan? en laten zij ook zoveel verdampen, jaren niet afschrijven op bepaalde GOODWILL en uitverkoop houden voor hun WINST kunstmatig hoog te houden en de tent LEEG eten ?.........

Waarom krimpt het marktaandeel RFC en andere melkfabrieken kunnen nog leden aan nemen en zien hun marktaandeel stijgen?
Henk kooistra 22 November 2017
Waarom schrijft iedereen hier trouwens anoniem? Allemaal leden van de ledenraad? Of ben je bang dat je iets overkomt als je je naam er bij zet?
Henk kooistra 22 November 2017
Waarom schrijft iedereen hier trouwens anoniem? Allemaal leden van de ledenraad? Of ben je bang dat je iets overkomt als je je naam er bij zet?
Hogedijk 22 November 2017
Ik vraag me echt af welke leden voor deze maatregel zijn?
Het doel van een melkfabriek is toch het verwerken van onze melk en dat vermarkten voor een zo hoog mogelijke prijs. Maar Rfc lijkt er druk mee bezig te zijn om zoveel mogelijk boeren kapot te willen maken.
En dan nog wat ze hebben de verwerkingscapaciteit niet om een evt groei van de melkaanvoer te kunnen verwerken zeggen ze!!!
De melk word wel gehaald waar gaat dat dan heen? In het riool?
Ze hebben immer de capaciteit niet. Of brengen we het naar aware en gaan we winst maken over de rug van de boeren. Zoals ze aldoor al doen. Bah echt hart voor hun leden onze coöperatie. Niet dus
sjaak 22 November 2017
boeren die vorig jaar fors gegroeid zijn nu weer spekkoper
hwg 22 November 2017
Het is allemaal de schuld van die boeren die het nodig vonden dat het melkkwotum eraf ging en dat is nu wel als mosterd na de maaltijd
endat de fabriek in borculo nog steeds een vlop is ook niet bevordelijk voor deze maatregel
andre vw 22 November 2017
Bijzondere discussie hier boven.
Een inkoper van de Retail kan nu zijn slag slaan.
Er komt weer teveel melk dus de prijs kan weer naar beneden!!!!!!!
Oei de boer krijgt voor de meer geleverde melk slechts 10 % dat is 4,5 ct de liter. Daar kan Jumbo en AH mee stunten.
jaap majoor 22 November 2017
iedereen kan wel hard roepen en kritiek hebben maar ga eindelijk eens op EEN lijn zitten, als ECHTE ondernemers, met een rechte rug, en roep de verantwoordelijken op het matje Zowel de ledenraad, als het bestuur.
De pijn zit hem erin, dat wij als boeren NOOIT EEN front hebben gevormd!!!
Als men dat zou doen, moeten ze naar de leden luisteren, zoniet, stuur ze, zowel de ledenraad, als het bestuur, naar Wie zit er voor wie. Al diegenen met meerdere petten op, neem eens verantwoordelijkheid voor waar je voor gekozen bent!!!! Voor het belang van je leden!! En voor het inkomen van hun gezinnen, plus het voortbestaan van hun bedrijven !! Sterkte !!!!
Boerin 23 November 2017
Stelletje zeurpieten zijn jullie RFC leden! Jullie zitten bij de best betalende cooperatie. Als Nemelco boer zaten wij vorig jaar met ruim een miljoen liter geleverde melk op 50.000 euro minder melkgeld dan vrienden van ons bij de RFC... En ook dit jaar doet de RFC het weer beter tov Nemelco. Wees een blij met wat je hebt en ga gewoon ondernemen...! En anders nemen wij graag jullie lidmaatschap over ;-)
Piet 23 November 2017
Beste boerin. Wat u zegt is een hele andere discussie. Het vergelijken wie meer en minder uitbetaald. Het gaat er hier om dat als je meer melk leverd ten opzichte van jaar eerder je het gewoon weggeeft. Ze willen de melk immers wel hebben. Dat vind ik het kromme ervan. Maar verder ben ik ook maar een koeien liefhebber die ze elke dag met plezier staat te melken
Abonnee
Dirk 28 November 2017
Zo is dat beste boerin. Je bent het beste af bij RFC. Maar jij zou een lidmaatschap over willen nemen? Dat zal moeilijk worden. Bij erfopvolging binnen familieverband willen ze nog wel eens een uitzondering maken, maar verder heb je geen kans. Lidmaatschap is echt persoonlijk. Hebben ze ons zo uitgelegd. Wij zijn ongeveer 15 jaar geleden overgegaan van Nestle naar Campina. Ging toen nog. We hebben toen wel veel geld mee moeten brengen. Maar nooit spijt van gehad, blij dat we die stap toen hebben gedaan.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Zuivel

Melktekort bij Jumbo is uitstekende PR sector

Nieuws Melk

DOC Kaas tikt bijna €50,00 aan met kale prijs

Nieuws Zuivel

FrieslandCampina-dochter in Pakistan zet meer om

Analyse melk

Kan FrieslandCampina met lagere instap leden winnen?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief