Vanwege rundveefraude

Keurentjes vraagt zuivelaars fraudeurs aan te pakken

30 Januari 2018 - 21 reacties

Frans Keurentjes, voorzitter van de coöperatie FrieslandCampina, vindt dat andere zuivelondernemingen hun leveringsvoorwaarden tegen het licht moeten houden. Dit opdat zij eventueel sancties kunnen opleggen aan bewust frauderende melkleveranciers.

Keurentjes wil dat andere zuivelondernemingen hun leveringsvoorwaarden en reglementen checken op de mogelijkheid om melkveehouders, die aantoonbaar frauderen, te sanctioneren.

FrieslandCampina (RFC) heeft de mogelijkheid om leden-melkveehouders die aantoonbaar en bewust frauderen (volgens de reglementen en statuten van RFC) te sanctioneren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de melk niet wordt opgehaald, of dat er gekort worden op het melkgeld.

Bijna 7.700 melkveehouders worden verdacht van fraude met kalveren

Hoger dan verwacht
Keurentjes doet deze uitspraak naar aanleiding van brief die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vorige week naar buiten bracht. Hierin staat dat bijna 7.700 melkveehouders worden verdacht van fraude met de registratie van kalveren. De NVWA heeft bij in totaal 93 van de bedrijven uit deze groep inspecties verricht. Bij 45 van die inspecties is gebleken dat de feitelijke situatie in de stal afwijkt van de registratie. De NVWA gaat daarom ook de overige melkveehouders controleren.

Afwachten op de uitkomst
NZO laat weten de aanpak van frauderende melkveehouders niet binnen de organisatie op te pakken, maar dit aan de zuivelondernemingen zelf over te laten. Zowel NZO als RFC benadrukt eerst de uitkomst van het onderzoek te willen afwachten voor verder een reactie te kunnen geven. Zij stellen dat op dit moment de prioriteit ligt bij het op orde brengen van het Identificatie en Registratiesysteem.

De NVWA heeft aangegeven nog 1 maand nodig te hebben voordat er meer duidelijkheid is over hoeveel melkveehouders hun veeregistratie niet op orde hebben. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Student 30 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877388/keurentjes-maant-zuivelaars-fraudeurs-aan-te-pakken][/url]
Als de RFC zelf geen gouden bergen had beloofd voor het tijdperk na het afschaffen van het quotum en de grote boeren met daarnaast een bestuursfunctie en dikke vinger in de pap niet zo hard waren gegroeid waren er heel wat minder boeren tot frauderen gekomen... het is niet goed te praten maar wel te verklaren
Durk 30 Januari 2018
Heeft Frans met zijn (bijna) buurman Marc Calon afgelopen weekend een onderonsje gehad? Doe eerst zelf eens goed onderzoek en zelfreflectie, is het niet door jullie eigen slechte fosfaat reductie plan dat dit is gebeurt?
Kalf 30 Januari 2018
Wie hebben al een brief van jullie gehad dan Fransje.Dreigen alleen helpt nooit.Er zal toch ook sanctie moeten volgen of is dit weer van ohh wat ben ik toch stoer ,hoor mijzelf ook zo graag lullen.
geert 30 Januari 2018
Melkveehouders zijn al genoeg gedupeerd door de fosfaatreductiewet. Vanmorgen ook nog een brief gehad dat we nog gekort worden op de toeslagrechten ,was nog een erfenis van Martijn van Dam, dat geld gaat weer naar de natuurorganisaties. Zo worden de boeren steeds weer een poot uitgetrokken. De boeren staan met de rug tegen de muur. LTO hobbelt maar wat RFC en de rabobank aan en dreigt de boeren met royement ,LTO kan beter alle boeren royeren ,dan kunnen ze zich zelf ook opheffen !
Kalf 30 Januari 2018
Reken niet op de lto Geert want die willen de kool en de geit sparen.Zelf aan de hand gehad.
Abonnee
Dirk 30 Januari 2018
Nou Kalf, die 2 regels die jij hierboven schrijft, moet iedereen zich terdege ter harte nemen. Precies zoals jij het zegt. Wij hebben het zelf ook aan de hand gehad. En dan nog iets: jij geeft ze opdracht en jij betaalt, maar in werkelijkheid werken ze voor cq naar de (Rabo)bank. Maar wij hebben het lidmaatschap dan ook inmiddels opgezegd. Maar dat interesseerde ze ook niks.
Ik 31 Januari 2018
Fraude is niet goed te praten. Maar je gaat mij niet vertellen dat geen een bestuurder van LTO of RFC hier niets van wist. Hadden zei dan niet eerder moeten reageren? Als zei hier sancties voor gaan opleggen stel.ik voor beide besturen te laten op stappen. Ze wisten er echt wel van. Hou je nu niet van de domme!
Zijlijn 31 Januari 2018
Weer veel reacties waarin wordt gewezen naar RFC, LTO, de banken. Ik mis echter de zelfkritiek. Er is gefraudeerd door melkveehouders en daarvan is iedereen de dupe. Op deze manier maak je het de Europese Commissie heel makkelijk om de derogatie in te trekken. Daarnaast geef je de Partij voor de Dieren, Wakker Dier en andere milieu clubs wel heel veel munitie om de veehouderij in Nederland nog verder in het nauw te brengen en af te schilderen als een criminele bedrijfstak. Wat meer zelfreflectie zou wel op zijn plaats zijn.
Ton Westgeest 31 Januari 2018
Beste stuurlui staan aan de "zijlijn", ik vind dat de sector zoveel rottigheid over zich heen gekregen heeft dat het de individuele boer niet meer aan te rekenen is dat ze gaan frauderen.
Als je een mooie kuis krijgt en je kan hem goed gebruiken, maar je moet hem dan wegdoen van die snuiters voor €10, zou ik ook gaan frauderen.
En wat onze Frans en consorten hier flikt, door alle boeren als fabrieksarbeiders in een zo klein mogelijk hokje te dringen is godgeklaagd! We zijn boer geworden voor een vrij beroep! Niet om misbruikt te worden door het systeem en vullis als jullie Frans...
jpkievit 31 Januari 2018
30 % van de agrische sector is nog lid van lto over 5jaar kunnen er geen leden meer geschrapt want er zin geen leden meer lto is niet te betalen
westboer 31 Januari 2018
Alle veehouders zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze doen en niet doen.
De schuld bij LTO of RFC neerleggen is niet terecht.Zij zijn geen politie.!
De knoeiers van nu verpesten heel veel goodwill van de samenleving alsook voor de correcte veehouders onder ons.
Laat de overheid als controlerend orgaan deze sjoemelaars maar keihard aanpakken.
Ton Westgeest 31 Januari 2018
Natuurlijk westboer ze zijn zelf verantwoordelijk.... Maar de schuld ligt terdege bij de LTO, melkfabriek, banken, overheid en de coboys onder ons.
Een van mijn buren melkt 50 koeien, heeft nergens schuld aan, is grondgebonden, doet alles volgens het boekje en moet dan reduceren...
Belachelijk... je zal zelf wel bij de coboys horen en geen centje pijn hebben, alles net op tijd gedaan met of zonder voorkennis(vriendjes bij LTO of RFC). Het gaat je misschien ontzettend naar je zin zo!
Maar ik vind dat niet kunnen!!!!
Bob 31 Januari 2018
Westboer, je zou haast zeggen dat je een bestuurder bent?
De bestuurders van LTO en RFC hebben eerst geroepen dat de boeren meer melk konden leveren en zelf als eerste volop aan meegedaan hebben en toen ze zelf de schaapjes op het droge hadden moest er wat gebeuren omdat er te veel melk kwam, dan kom ik maar tot 1 conclusie dat de grootste fraudeurs in het bestuur van LTO,RFC en ook NMV zitten.
Carolien 31 Januari 2018
is fraude echt fraude . als je een licht kalf voor de handel hebt zegt de handelaar geef maar 14 dagen later op anders is het kalf te licht en mag je hem houden. dit gebeurt al meerdere jaren ,dat doet iedereen omdat we moeten leveren wat de markt vraagt .hierdoor is meteen duidelijk dat je nooit 100% aan de regels kunt voldoen je moet creatief zijn
voor niks melker 31 Januari 2018
Die 7700 zogenaamde knoeiers is totaal uit de lucht gegrepen.Je kan soms zo maar 10% tweelingen hebben in een jaar.Ik denk als alles is uitgezocht er hooguit 1000 over blijven. Zijn er wel 1000 teveel natuurlijk.
Onderzoek eerst is hoe het zit voor er enorme aantallen geroepen worden.
Ton Westgeest 31 Januari 2018
Kijk en hier kun je zien Carolien, dat fraude in de hand gewerkt wordt door de giga regelgeving....
Zogenaamd klopt alles op papier en is alles geborgd, maar er klopt helemaal niets meer van. Ieder voor zich, wat hem het beste uitkomt zegt dat er gefraudeerd wordt. Laten ze zien dat ze zelf goed zijn en het zelf niet doen, maar ze doen er allemaal aan mee...
Het is een bende en we staan elkaar bijna naar het leven. En wie is de lachende derde???
Ton Westgeest 31 Januari 2018
En Frans haal alstublieft die arrogante grijns van je gezicht, want je knoeit zelf waarschijnlijk ook...
Piet 31 Januari 2018
Ik hoop dat de zuivelverwerkers de daadkracht bij het woord voegen. Niemand heeft het recht om te frauderen, zelfs niet diegene die denken dat ze daar wel recht op hebben (heilige boontjes!)
jorge 31 Januari 2018
Ik had een koe getrapt wat gefilmd is door gemeente werkers ik werd ook gestraft Door friesland campina lidmaatschap kwijt een grote rekening het regio bestuur heeft meer gecommuniceerd met mijn expartner dan met mij en ik werd door medewerkers van friesland campina op mijn faceboek nagekeken of ik niks fout over hun schreef. Mijn leven is verwoest. Hou je poot stijf en sloop hun levens ook! Succes er mee. Ik Heb klaar gestaan om jongeren boer te maken 25 jaar. die tijd is voorbij
bas 9 Februari 2018
Tja Keurentjes en nou dan?Melk maar blijven ophalen zeker.Anders hou je niet veel over.
Henk 9 Februari 2018
Als burger die geïnteresseerd is in landbouw/visserij schrik ik van sommige reacties.En ik ga dan ook begrijpen dat jullie boeren soms bang zijn voor jullie imago binnen de burger-wereld. Jullie werken zélf mee aan dat slechte imago, ga dat nu eens inzien.
Lees ik het goed? Een boer die openlijk vertelt/toegeeft dat hij een koe heeft geschopt en vervolgens zo ongeveer iedereen liever meetrekt het/zijn moeras in.
Ja, ja ik heb weet van koppige koeien die niet willen wat jij wil maar dan gaan 'schoppen'.
Ik leef mee met die boeren die wel het goede voorhebben met hun beroep en daarin naar eer en geweten handelen.Ja,echt, zij zijn de dupe.
Henk
Huug 9 Februari 2018
Hey keurtjens heb nu het lef om nu de melk niet op te halen je hebt nu een stok om mee te slaan,je hebt zelf aan de wieg gestaan met deze regels verrekte lefbuk die je bent en je mede collega s.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse FrieslandCampina

Top FrieslandCampina worstelt met volgen markt

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

Achtergrond Halfjaarcijfers

Nog genoeg kopzorgen voor directie FrieslandCampina

Nieuws Halfjaarcijfers

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief