Reacties op rundveefraude

Woede is groot onder melkveehouders

12 Februari 2018 - 16 reacties

De boosheid en frustratie onder melkveehouders over het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) naar mogelijke fraude met rundvee is zeer groot. Dat blijkt uit de reacties van geblokkeerde melkveehouders, naar aanleiding van de oproep van Boerenbusiness.

Tientallen geblokkeerde melkveehouders gaven gehoor aan de oproep. Uit de mails blijkt hoe groot de boosheid en frustratie is over de blokkade. De bedrijven zijn veelal geblokkeerd vanwege administratieve foutjes, voornamelijk uit 2016. Het gaat dan bijvoorbeeld om het per ongeluk verwisselen van een cijfer in het registratienummer.

Ook lijkt een probleem te zijn bij de administratiesystemen van CRV en RVO.nl. Daarnaast komt vaak terug dat de administratiesystemen van CRV en Rendac niet goed communiceren met het systeem van RVO.nl. Uit de reacties valt op dat het zeer vaak gaat om doodgeboren kalveren, waarvan de registratie niet goed lijkt te zijn doorgekomen. Hierdoor ontbreekt de afkalfdatum in de registratie van RVO.nl.

Ministerie geeft fouten toe

Fouten erkent
Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) toegegeven dat er een aantal fouten zijn gemaakt bij de selectie van de geblokkeerde bedrijven. In het onderzoek is uitgegaan van een leeftijdsgrens van 27 maanden; dieren vanaf die leeftijd telden automatisch mee als melkkoe. Het ministerie erkent dat deze leeftijd te hoog is en deze wordt dan ook bijgesteld. Verder erkent het ministerie ook ten onrechte 900 kalveren geboren na 1 januari 2018 meegenomen te hebben in het onderzoek. 

Greep uit de reacties
Hieronder volgt een greep uit de reacties van geblokkeerde melkveehouders: 
"De brief ontvingen wij op zaterdag 10 februari. Wij zijn ons van geen kwaad bewust. We hebben alle gegevens altijd netjes gemeld, ook alle retourmeldingen waren verwerkt. De fout ligt bij Cr Delta. Die hebben gegevens achtergehouden. Daar moeten wij voor boeten. Ik dacht het toch niet."

"Ik heb deze dieren via het managementsysteem aangemeld. Ook gewoon bij de melkcontrole gedaan en bij CRV is alles bekend. De vorige eigenaar had deze vaarzen telefonisch aangemeld bij CRV. Nu blijkt dat CRV dit niet heeft doorgegeven aan het I&R-systeem bij RVO.nl. Wat normaliter wel gedaan wordt. Dus wie is nu de fraudeur?"

"Wij doen onze meldingen via het managementprogramma van Lely (T4C), wat gekoppeld is aan Veemanager van CRV. Deze vaars had een doodgeboren kalf, de afkalving is door ons meteen ingevoerd in het systeem (anders melkt de robot het dier niet). Dit doen wij altijd zo en altijd kloppen de gegevens in het I&R-systeem. Deze keer is echter er iets fout gegaan bij de uitwisseling van de gegevens tussen de systemen, waardoor de vaars in het I&R-systeem geen afkalfdatum heeft. Wij hebben normaal gewerkt, nooit hebben we problemen gehad, buiten onze schuld om gaat er iets mis en nu worden we bestempeld als fraudeurs!"

"Ik heb ook een blokkadebrief gekregen. Ik heb na een nacht nadenken de fout gevonden. Ik heb 4151 aan gemeld in plaats van 4150. Deze koe is voor export naar Schotland als drachtige vaars."

"Geen tweeling te veel en wel geblokkeerd. Nu een dik boekwerk op de mat. Vreselijk veel stress en gescheld in huis. Het kan duizenden euros kosten gaan. We zijn moedeloos en radeloos. Kunnen we eindelijk weer eens gewoon alleen maar boerenwerk doen in plaats van ambtenaren spekken."

"in oktober 2017 gaat er een kalf dood op het bedrijf. Wordt aan de weg gelegd en Rendac wordt gebeld. De volgende ochtend heeft er een doodgeboorte plaatsgevonden bij een vaars. Het doodgeboren kalf wordt ook aan de weg gelegd. Beide kalveren worden tegelijkertijd opgehaald, waardoor ik vergeet dat ik nog een Rendac melding moest doen voor de doodgeboorte. (Nu bedenk ik me dat dat overigens niet eens meer kan als er geen kalf meer is...) Met de eerstvolgende MPR signaleert CRV dat er een kalfdatum ontbreekt. Die heb ik vervolgens gebeld en die hebben de kalfdatum ingevoerd. Me niet realiserend dat dit dan alleen in het CRV-systeem gebeurt en blijkbaar niet in I&R."

Oproep
Is jouw bedrijf ook geblokkeerd door de NVWA, omdat je verdacht wordt van fraude met de registratie van vee? Meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk en anoniem behandeld.

De redactie van Boerenbusiness wil de aard en omvang van de vermeende fraude in beeld brengen. Dit om duidelijkheid te scheppen over wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

Meer over

Rundveefraude
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Marleen 12 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877535/woede-is-groot-onder-melkveehouders][/url]
Gelukkig zelf geen last. Maar ik mag toch hopen dat RVO (minister) via de NOS/RTL haar verontschuldigingen aanbiedt zodat dit naar de burgers duidelijk wordt? Want nu hoor je de journaals niet..
jeanette aanen 12 Februari 2018
900 kalveren onterecht meegenomen, dit staat niet in verhouding tot heel veel individuele boeren die 1 niet bewuste administratieve fout hebben gedaan. Wie is er hier nu fraudeur ?
B.korten 12 Februari 2018
hier ook enorme boos heid en tuurlijk stress..
om een gewijgerde tweeling in juni
en een vaars welke de vrucht verworpen had en idd zijn gaan melken dat was in april..

en nu proberen rvo te bellen maar er nooit iemand aan de lijn krijgen dus ook niet weten wat nu te doen ..grrrr


gr b.korten
Bob 12 Februari 2018
Iets heel anders, koe Hermien in een aanbindstal, kan dat met sponsering van de dierenbescherming???
andre vw 12 Februari 2018
Ook ik heb er geen last van maar weet uit ervaring dat een probleem niet veroorzaakt door je eigen toedoen een hele boel sores geeft.
Inmiddels ga ik als volgt te werk, als een leverancier van een diens iets niet goed heeft gedaan laat ik hem dat schriftelijk bevestigen. Wij als boeren zijn veel te gemakkelijk, we moeten ons meer indekken en vooraf van een levering of dienst ook de aansprakelijkheid regelen.
Annie 12 Februari 2018
Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Helma Lodders willen een debat met het kabinet over de I&R fraude naar aanleiding van deze onrust. Als alle getroffen melkveehouders die op slot zitten hun wil voorzien van onderbouwde info.
jgeurts@tweedekamer.nl
Dit is volgens mij de weg te gaan in dezen.
Imago schade is zo groot, daar wordt je wel verdrietig van. Maar het is niet anders. Ik probeer het in mn eigen omgeving goed uit te leggen.
Eline Vedder doet dat trouwens ook hartstikke goed.

Gewoon weer aan de slag maar en laat maar waaien, alles waait wel weer over. Niemand kan zonder voedsel.
Abonnee
Dirk 12 Februari 2018
U bent allemaal heel boos, vooral op RVO/NVWA.
Maar is het niet zo dat de eigenlijk oorzaak van alles bij u uit het zicht raakt, nl. het voor 2017 in werking gestelde fosfaatreductieplan? En dat de aanleiding van dit fosfaatreductieplan lag in de explosieve groei van een aanzienlijke groep onder ons, waardoor het fosfaatplafond werd overschreden met alle evt. gevolgen van dien. Met een beetje relativeringsvermogen zult u toch onder ogen moeten zien dat de uiteindelijke oorzaak binnen eigen gelederen gezocht moet worden en niet de overheid die nu puin moet ruimen. En die moet ergens beginnen. En dan kan het best gebeuren, dat er veehouders geblokkeerd worden wat achteraf niet juist blijkt. Dat zijn de bijverschijnselen van een grootschalig onderzoek. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen en daar hoeft echt geen hoop kabaal over gemaakt te worden. De Minister doet het in deze heel goed. Prima.
Ton Westgeest 12 Februari 2018
Ja maar klagen Annie? Bij de VVD?? Zelf zo corrupt als het land wat ze nu weer bij de EU gaan halen...Ik denk dat het weinig zin heeft.
Ik denk dat we beter bij Lubach kunnen klagen!
Als je ziet hoe bv. dat gifschandaal onder het kleed is weggestopt. Opstelten,Vonhof, en Smit-Kroes die verkering had met de afvalverwerker. Als je ziet hoe makkelijk ze liegen Zijlstra over Poetin en Rutte over alles.....
Dan vrees ik het ergste voor onze sector
Ton Westgeest 12 Februari 2018
Beste Dirk volgens mij raakt bij jou alles uit het zicht. De meeste collega's hebben met de oorzaak niets te maken wilde het quotum niet weg hebben en zijn niet eens gegroeid.

De oorzaak ligt bij, ik zeg het nogmaals, de melkfabrieken, LTO, de overheid, de banken en de cowboys onder ons en aan niemand anders.

Door domme mensen bij deze instanties is er niet op tijd ingegrepen toen het al heel snel zichtbaar werd. Er is niets gedaan, het kwam ze allemaal wel goed uit!
Net als bij de bankencrisis wordt de schuldvraag niet gesteld als er iets mis gaat en dan raakt de oorzaak uit het zicht bij mensen zoals jij.

Maar niet bij mij!!!
sandalen 12 Februari 2018
Dirk,
er zijn in Nederland een heleboel melkveehouders ,,onfeilbaar" ; dat wil zeggen dat deze geen enkele fout maken.
en er zijn in Nederland melkveehouders die 0,01% fouten maken; misschien door drukte ,stress, verwarring in ieder geval per ongeluk en deze worden door de overheid en haar eigen vereniging als fraudeurs naar het schavot gejaagd.
Ik denk dat in Nederland de gehele melkveehouderij op een heel hoog niveau zijn werk doet.
Misschien zijn er externe partijen die belang hebben om ons zwart te maken.
jandijkstra 12 Februari 2018
Mag ik een vergelijking maken!!
Als justitie te onrechte een verdachte crimineel in de cel opsluit, BLOKKER je zijn vrijheid ook.
Als blijkt dat dit ten onrechte is dan kun je een claim voor vrijheidsberoving indienen.
En als je ten onrechte veroordeeld bent, of openbaar aan de schandpaal bent genageld krijg je ook smartegeld uitgekeerd.
Zelfs als je met een videofilmpje in het openbaar ten onrechte als verdachte bent genoemd.
Een rechter past menigmaal een strafvermindering toe als het een minder zwaar delict is geweest als verondersteld. Want je onbevlekt blansoen is met het filmpje geschonden.
Men spreekt uit voorzorg ook altijd over een verdachte, want je word pas veroordeeld als crimineel of wetsovertreder als de feiten bewezen zijn.
Hier word op voorhand de HELE sector op de schopstoel geplaatst door te melden dat DE Boeren frauderen!!!. ..Zijn Boeren dan een ander ras???????.
Zelf K… Marokanen en Negerzoenen mag je niet meer zeggen, dan krijg je een proces voor openbare schennis aan je reet.
Probeer dit eens met leden een Motorclub ,en ze gaan terug procederen met een advocaat voor rechtsongelijkheid. Voor vrije vrijheid van lidmaatschap voor een vereniging.
Word er nu ook met deze maatvoering voor het verrekenen van SMARTEGELD afgerekend??????.
Met wat googelen zijn de fraudeurs met naam en bedrijf openbaar bekent,
Ga je dan maar verdedigen met je onschuld, bijv de media, zelfs naar het RVO, met zelf aan te dragen bewijsmateriaal.!!!!!
In ons rechtsgestel doet JUSTITE het onderzoek, en betaald de verdachte dit onderzoek???
Ik dacht het van NIET.
In de Mijnwet is de bewijsvoering voor de aarbevings oorzaak ook omgedraaid, dat de benadeelde als éénling geen bewijs van onschuld moet aantonen. Eigen bewijslast is hier ook achterhaalt.
Als het VW concern zijn onschuld zou moet aantonen staat zijn sjoemel software toch ook UIT-geschakeld bij het testen van de uitstoot van de emissie resultaten.!!!!
Volgens mij is hier een uitdaging voor de advocaten.
Uiteraard staat het hierbij buiten kijf dat de echte bewuste knoeiers wel een veroordeling krijgen.
Abonnee
Dirk 12 Februari 2018
Sandalen, voor fouten is er geen excuus, kun je altijd herstellen. Daarvoor kun je een ander dan ook niet de schuld geven. Kwestie van secuur werken en boel niet op z'n beloop laten [kwestie van opvoeding]. Wat jouw laatste zin betreft, je moet geen spoken zien, je moet niet zo wantrouwend zijn en er altijd er iets achter zoeken [wat niet is], een boel suggestie.
Wel jammer dat alles en door iedereen zo opgeblazen wordt
vanplateringen 12 Februari 2018
Jan Dijkstra, Ik dacht dat jij wel zoveel levenservaring inmiddels hebt, dat jij moet weten dat rechters net zo corrupt zijn als die hele roverheid. Verder roep ik al jaren dat ze in dit zielige landje altijd voor andere klaarstaan met de geldbuidel, ( Marokkanen, Grieken, Afrikaantjes enz) maar eigen volk altijd de grond in trappen ( Groningen, en nu dan weer de boeren, zie ook de fipronil affaire, die b.v. in Belgenland wel vergoed wordt).
schoenmakers1 12 Februari 2018
ook de waterschade door moedwillig slecht onderhoud in 2016 in zo brabant
Ohh 13 Februari 2018
@Dirk In veel gevallen is er geen fout gemaakt. Een vaars die het kalf heeft verworpen hoefde nooit in het i&r systeem aangegeven te worden. Het gevolg daarvan is dat een pinkgeen koe wordt. In het verleden geen probleem, totdat RVO het i&r systeem gingen gebruiken voor handhaving van het fosfaatreductie plan. Daar was/is het systeem niet toereikend. Is ook niet voor ontworpen.
Verder zijn ook haperingen geweest in de communicatie tussen i&r en management programma's/rendac. Je verstuurd alles netjes, maar achter de schermen gaat er iets fout. Dan is het toch niet heel gek als je wat mist.
Ook gaat het bij importeren van vaarsen de kalfdatum niet mee. Als je dan alle documenten naar RVO stuurt moeten die de kalfdatum toevoegen. Ook niet gebeurt niet altijd.

Dit zijn al een paar voorbeelden waaraan de boer moeilijk de schuld kan worden geven. Het wordt eerder tijd dan het i&r systeem geüpdate word zodat het aan de huidige toepassingen voldoet.

Verder zijn er ook boeren geblokkeerd waar alles prima op orde is, maar meer dan 6% tweelingen of pinken van 27 maand of ouder hebben. Meer tweelingen kun je moeilijk tegenhouden. En er is een grote groep boeren die pinken later hebben geinsimmeneerd hebben, zodat ze januari pas afkalfde wanneer er fosfaatrechten worden gekocht.

Als je deze gevallen weglaat vraag ik me al af hoeveel er over blijven. Zeker als je daarna de boeren die een administratief foutje hebben gemaakt ook van de 2100 boeren aftrekt. Mijn vermoeden is dat er dan niet veel echte fraudeurs overblijven. Die moeten natuurlijk wel hard worden aangepakt.
Annie 13 Februari 2018
RVO heeft echt de administratie niet op orde. Onze schoonzoon en dochter: minimaal altijd 80 koeien aan de melk. Er zijn wel administratieve wijzigingen doorgevoerd. Hij heeft bedrijf over genomen. Een jaar later in maatschap. 2017 bedrijf buurman een derde deel fosfaatrechten gekocht.
Vorige week ontvingen ze hun fosfaat beschikking van RVO. 0 fosfaatrechten. Omdat?
U mag het invullen.
Administratie niet op orde?

De stress is er weer...
Een derde partij gaat ermee aan de slag. Want na drie kwartier bellen en van jantje naar pietje men weet het niet.

Gelukkig heeft dochter en schoonzoon hun papieren dossier en op de pc goed bijgehouden
Hun bewijsmateriaal.

En dus ook maar hun verhaal naar Jaco Geurts. en via sociale media. Want dat is het minste. Lang leve sociale media soms. Mensen hebben best wel gauw de boel door.
surrogaat 13 Februari 2018
Dirk,
achter het ijzeren gordijn moest je niets zoeken.
En toch zaten daar veel mensen onvrijwillig achter.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief