Verworpen kalf grootste probleem

'Minister, los chaos rondom rundveefraude op'

15 Februari 2018 - 19 reacties

Het merendeel van de geblokkeerde melkveebedrijven is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geblokkeerd vanwege fouten met verworpen kalveren. Dat blijkt uit de vele mails die Boerenbusiness ontvangen heeft. Een gedeelte van deze groep zag het ook misgaan bij de meldingen via de Rendac.

Op 8 februari maakte RVO.nl bekend dat er 2.100 rundveehouders zijn geblokkeerd vanwege rundveefraude. Ook individuele kalveren werden geblokkeerd. Zondag 11 februari kwam naar buiten dat 150 bedrijven en 900 kalveren waren gedeblokkeerd.

Opheffen blokkade geen einde aan stress
Hoewel bij de gedeblokkeerde bedrijven de opluchting groot is, blijkt de frustratie rondom de zaak niet minder groot. Zo laat een lezer weten grote twijfels te hebben bij de bronnen die RVO.nl gebruikt. "Van ons hebben ze bijvoorbeeld geen melkproductiegegevens en geen gegevens van de inseminaties, want tot november liep er altijd een stier tussen de koeien. En als ze de doodgeboortemelding niet ontvangen hebben, hoe weten ze dan dat het dier gekalfd heeft?"

Hoe weten ze dan dat het dier gekalfd heeft?

Een andere melkveehouder: "Onterecht als fraudeur aangemerkt worden is natuurlijk niet niks." De excuusbrief is welkom, maar dit mag natuurlijk niet gebeuren. Nog een ander: "Laten we hopen dat de goed willende boeren hun bedrijf weer zo snel mogelijk gedeblokkeerd krijgen, zonder vervelende gevolgen."

Verworpen kalf
Ongeveer de helft van de reacties die Boerenbusiness ontvangen heeft, wijst uit dat verworpen kalveren voor veel problemen zorgen. Lang niet altijd was er een kadaver wat meekon naar Rendac. Werd er wel een dood kalf gemeld en ging het mee naar Rendac, dan ging het niet altijd goed met het doorgeven van de kalfdata. Nog lastiger zijn de scenario's waarin de vaars aangekocht is en het kalf op het voorgaande bedrijf geboren werd. 

Slechts op een handvol bedrijven leveren tweelingen verwarring op. Zo werden bijvoorbeeld op een enkel bedrijf de tweelingen dubbel geteld, omdat elk kalf van een tweeling afzonderlijk meegenomen is. Hierdoor waren er bijvoorbeeld geen 2 tweelingen, maar 4. Ook zijn er bedrijven met vaarzen ouder dan 27 maanden die geen kalf kregen. Die leeftijd ging omlaag naar 24 maanden, want 27 maanden geldt alleen voor het fosfaatreductieplan. Dit zou deze bedrijven moeten vrijwaren, maar of dit ook gebeurd is wordt niet duidelijk.

Fouten bij RVO.nl
Ten slotte bleek woensdag 15 februari dat er fouten gemaakt worden bij RVO.nl. Zo geeft een lezer aan dat hij geblokkeerd is op basis van vaarzen die in het systeem van RVO.nl gewoon een afkalfdata hebben en waarvan de nakomeling bekend is. De reden om een oproep te doen aan minister Carola Schouten: "Minister, los deze chaos op."  

Boerenbusiness wil iedereen die een reactie gestuurd heeft bedanken. Mocht de situatie op jouw bedrijf afwijken van de geschetste scenario's, meld je dan via redactie@boerenbusiness.nl. Jouw mail wordt vertrouwelijk behandeld. Ook andere organisaties trekken zich ondertussen het lot van de melkveehouders aan en zamelen de reacties in.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Ton Westgeest 15 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877577/minister-los-chaos-rond-rundveefraude-op][/url]
Minister houd je publiciteits- geile medewerkers beter in bedwang!
sjors 15 Februari 2018
misschien zijn de ambtenaren hun eigen minister in een kwaad daglicht aan het stellen?? het is tenslotte een zeer trieste gang van zaken waar uiteindelijk onze minister verantwoordelijk voor is en wij haar voor verantwoordelijk mogen stellen.
Abonnee
lama 15 Februari 2018
De Rabo bemoeid zich er ook al mee
De pot verwijd de ketel dat hij zwart ziet.
Hogendoorn 15 Februari 2018
Fout op fout bij RVO maar owee owee als wij boeren een vergissing of een monster vergeten TORENHOGE boete s volgen
Terwijl een WAARSCHUWING ook voldoende zou zijn .
Hoe kunnen wij onze opvolgers nog motiveren ??????
Bij zoveel nutteloze regelgeving
jan 15 Februari 2018
ivm met veeziekten dienen verwerpers gemeld en bloed getapt
ook een herinseminatie kan het gevolg zijn
laten we leren van de fouten
en om de sector te dienen exacte registratie afdwingen
Koeboer 15 Februari 2018
Koeboeren hebben alle tijd van de wereld om op internet te spelen en reacties te leveren. Het opgeven van slechts 3-4 koetjes en kalfjes per week gaat ze echter moeilijk af. Sneu gedrag nu ze op de fouten gewezen worden.
Jan 15 Februari 2018
Je moet je nu uiteraard gaan afvragen waarom of de NVWA op deze grootse wijze naar buiten is gekomen dat er 7700 melkveebedrijven hebben gefraudeerd. Zijnde een derde van de hele sector. Het is inmiddels wel duidelijk dat het gaat om een betrekkelijk kleine groep. Wat moet het motief van medewerkers van deze NVWA geweest zijn om zoveel schade aan te brengen aan de melkveehouderijsector. Je ontkomt niet aan de gedachte dat hier duidelijk sprake is van opzet van medewerkers van de NVWA om de veehouderij sector te beschadigen.
Als dit niet zo is moet je constateren dat deze mensen wel heel ernstig onbekwaam zijn om hun werk uit te voeren. Je komt dan al snel tot de conclusie dat er sympathisanten van dieren en milieugroeperingen bewust bij de NVWA zijn gaan werken om zo hun invloed uit te oefenen.
Als hierdoor de derogatie niet doorgaat is dat snel effectiever dan tv-spotjes en via de politiek. Hun doel is de veehouderij zoveel mogelijk te minimaliseren.
Eemlander 15 Februari 2018
Maken wij een fout, gebeurt er dit. Maak je als minister van buitenlandse zaken een fout dan krijg je een knuffel van de minister-president.
geen medelij 15 Februari 2018
Tis altijd wat met die veehouders,een ander heeft het altijd gedaan.
ik merk niets van fouten bij rvo,en heb er veel mee te maken.
Maar als je gaat lopen rotzooien krijg je problemen
schoenmakers1 15 Februari 2018
geen medelij schreef:
Tis altijd wat met die veehouders,een ander heeft het altijd gedaan.
ik merk niets van fouten bij rvo,en heb er veel mee te maken.
Maar als je gaat lopen rotzooien krijg je problemen
Heb met een tussen tijd van een week al 2 keer gevraagd met welke normen ik moet rekenen om mest aan te voeren, wil het ook horen van degene die de regels maken, beloofd binnen 2 dagen antwoord, nog steeds niks, moet ik nu zo ook zomaar iets doen, of is dat dan ook weer bewuste fraude
Ard Eshuis 15 Februari 2018
@Schoenmakers, dat is normaal bij RVO... Erg vreemd dat er altijd nog "collega's" zijn om een ander af te zeiken.. Zo ondertussen is iedereen wel duidelijk dat LNV/RVO/NVWA er een mooie puinhoop van gemaakt hebben en nu hopen dat het een stille dood sterft! Gaat nog lukken ook, want nu zijn de landelijke media muisstil, net als bij de berichten dat ESBL bij dieren niet overgaan op mensen, maar andere vorm hebben.
jpkievit 16 Februari 2018
Lto ned en overheid hebben onwerkbare wetten in leven geroepen iedereen opdeze aardbol stoot co2 uit doorgaan op deze manier blijft fraude de boventoon voeren
Frans 16 Februari 2018
Probleem is dat boeren vaak trots zijn op hun fraude en dat stoer als borrelpraat ventileren. Er zijn in alle sectoren wel fraudeurs te vinden, zij lopen er echter niet mee te koop. Door nu te doen dat er niets aan de hand is in de melkveehouderij is hypocriet of gewoon dommigheid.
bert 16 Februari 2018
Ik vind dat nu ook minister van Landbouw door de grote fouten nu moet aftreden
schoenmakers1 17 Februari 2018
als je maar genoeg regels opstelt zal er altijd wel iemand deze overtreden, ik ben al een week bezig om duidelijk te krijgen welke mest ik aan mag voeren, maar als je aan de regels wilt voldoen heb je best wel een zware opgave
jw 17 Februari 2018
Er zijn ook nog zo'n 15.000 melkveehouders die geen problemen hebben. Het kan dus wel. Vraagt enige inspanning
Thomas 17 Februari 2018
Laat de fraudeurs maar is een half jaartje wachten.
Adrie 17 Februari 2018
Niemand heefd recht om te oordelen ofte veroordelen als je weet dat je fout zit erken dat zodat er oplossingen komen zodat onschuldige vewoon door kunnen gr adrie
Adrie 17 Februari 2018
Niemand heefd recht om te oordelen ofte veroordelen als je weet dat je fout zit erken dat zodat er oplossingen komen zodat onschuldige vewoon door kunnen gr adrie
jan 17 Februari 2018
huichelaars
mest** verworpen kalveren maar moeders geen bloed tappen
opvallend veel geboortes op enkele dagen eerder voor afvoer klaar
grotere percelen weg en sloten meetellen
wie houd wie voor de gek
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief