Ook opschaling capaciteit

CRV mag melkveehouders weer helpen

19 Februari 2018

CRV kan melkveehouders weer te hulp schieten bij het deblokkeren van het bedrijf. Vrijdag 16 februari maakte de organisatie bekend van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) toestemming te hebben om wijzigingen door te voeren in de diergegevens.

CRV biedt haar excuses aan dat zij de laatste dagen niet veel kon zeggen. Er was intensief contact met RVO.nl en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om de restricties op te heffen. Roald van Noort, directievoorzitter van CRV, geeft aan dat RVO.nl met de vrijgave aangeeft dat het systeem en de gegevensverwerking als betrouwbaar worden gezien. 

Sjoemelen niet makkelijker

Extra kansen voor deblokkeren
Het geeft veehouders een extra mogelijkheid om hun bedrijf te deblokkeren. Wel blijkt uit het veld dat als men wil bellen met RVO.nl daar een halve dag voor vrijgemaakt moet worden. Vervolgens moeten er nog andere stappen ondernomen worden. CRV geeft aan dat er, via de klantenservice, wijzigingen doorgevoerd kunnen worden. Daarvan krijgt de veehouder een overzicht, wat na afloop weer als bewijsmateriaal kan functioneren.

Het betekent echter niet dat sjoemelen weer gemakkelijker wordt, want CRV heeft nu de mogelijkheid om verzoeken van veehouders met verdachte dierbewegingen te weigeren. Dit moet dan wel via een directiebesluit. 

DNA verzamelen
Een andere horde die CRV hoopt te nemen, is die van het verzamelen van DNA om de moeder-kalfrelatie vast te stellen. Daarvoor wil de organisatie haar eigen merkertest inzetten. De NVWA overweegt dit nog. Ondertussen blijkt uit reacties richting Boerenbusiness dat ook bij nieuwgeboren tweelingen de veehouders een DNA-test moeten uitvoeren.

In de eerste helft van deze week (week 8) wordt een nieuwe stand van zaken gepubliceerd, zo laat de woordvoerder van Carola Schouten weten.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Fokkerijclubs voelen zich genegeerd door CRV en Rijk

Achtergrond Fokkerij

Fokkerijclubs voelen zich genegeerd door CRV en Rijk

Kansen voor agrarische innovaties in Japan

Nieuws Innovatie

Kansen voor agrarische innovaties in Japan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief