Nieuws Voer

'Hoe langer geen regen, hoe spannender'

23 Juli 2018 - 2 reacties

"Het verschil met 1976 is dat er nu wel voervoorraden zijn." Dat is de positieve noot die uit verschillende hoeken klinkt. De combinatie van het warme weer en de wind maken dat deze zomer als erger wordt ervaren. De teelt van snijmaïs nadert nu een cruciale fase. Ook zijn er wat zorgen rondom het uitrijden van mest en de duur van het uitrijdseizoen.

"Het is nog niet zoals in 1976, want er zijn nu wel voervoorraden", zo stelt Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, vult aan: "In 1976 werden er dieren afgevoerd vanwege het gebrek aan voer, maar er is dit jaar wel een voorraad. Ook zijn de beregeningsinstallaties veel beter dan toen."

Dirk Bruins van LTO Nederland nuanceert dit een beetje. "Er is geen gras meer en dat is ondertussen al een tijdje zo. Gemiddeld lopen melkveehouders al 1 snede gras mis." Op steeds meer plaatsen gaan de koeien overdag niet meer naar buiten, maar is ervoor gekozen om ze 's nachts naar buiten te doen. Daarmee kunnen toch de uren voor weidegang gehaald worden en komt de mest buiten terecht. 

Noodrijp gewas
De stemming onder de melkveehouders is op de meeste plaatsen gelaten. Op de zandgronden is dit echter anders. "Ik woon bij de Kempische zandgronden en daar zijn plaatsen waar de maïs slechts 1 meter hoog is", zegt Roothaert. Het is geen uitzondering, want op meer plaatsen staat de maïs er treurig bij. Dit is iets wat plaatselijk kan gebeuren, in het geval van een zeer vroege oogst van noodrijp gewas. Daarbij geeft de teeltvoorlichter aan dat het goed is om te kijken wat er daarna met de grond gebeurt.

2

belangrijke

weken volgen nu voor de snijmaïs

In het algemeen wordt er rekening gehouden met het feit dat de maïsoogst 2 tot 3 weken eerder gaat plaatsvinden, ten opzichte van andere jaren. "Daar waar beregend wordt, gaat de kolf als een malle." Ook op de plaatsen waar niet beregend wordt, of daar waar het niet mag, staat het gewas er op diverse plaatsen nog goed bij. Echter, nu de kolfzetting begint, is er wel steeds harder water nodig. "De komende 2 weken worden belangrijk", stelt Roothaert.

Redelijke oogst nog mogelijk
Een topoogst is niet meer mogelijk, maar op veel plaatsen is de kans op een redelijke oogst nog niet verkeken. "Echter, hoe langer het droog blijft, hoe groter het areaal met een slechte oogst wordt." De oogst van 2018 wordt er sowieso 1 met een hoge kostprijs, want op diverse plaatsen zijn al duizenden euro's aan kosten gemaakt om de maïs te beregenen.

Ook in het gras zijn het de zandgronden waarbij de schade het grootst is. Door de brandende zon is het gras op diverse plaatsen verdwenen. Het houdt in dat er eerst opnieuw ingezaaid moet worden, voordat er weer gras groeit. "Het herstelvermogen van gras wordt zwaar op de proef gesteld." Roothaert wijst erop dat het belangrijk is om in een dergelijke situatie goed de regels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in de gaten te houden.

Zorgen over het uitrijden van mest
Bruins stelt dat het spannend begint te worden. "We luisteren goed naar de geluiden uit het veld." Tegelijkertijd stelt hij ook dat niemand hier wat aan kan doen. Waar LTO Nederland wel wat in kan betekenen, is in de uitrijdperiode voor mest. "Er zijn zorgen over het uitrijden van mest. Er is straks niet meer zo’n lange periode over voor het uitrijden van mest, terwijl er aan het einde van het jaar misschien nog voldoende voedergewassen te winnen zijn."

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
mt 23 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879370/hoe-langer-geen-regen-hoe-spannender][/url]
Dat dacht ik niet meneer roothaert!!! Wij gaan doen wat ons het beste lijkt... zeker niet kijken op rvo, maar netjes zo kwaad als het kan,met de natuur aan de gang en er trachten nog wat van te maken. LAAT ONS
Jb 23 Juli 2018
En rijden de stront weg net als in 1976
mt 23 Juli 2018
Juistem, en niet afvoeren naar akkerbouwers zoals de handel alweer roeptoetert. maar op eigen land en niet anders
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief