Nieuws Melkveehouderij

'Mest uitrijden grotendeels al gebeurd'

24 Augustus 2018 - 5 reacties

Op de valreep is er toch een verlenging van het uitrijdseizoen voor mest gekomen. Bij de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) levert het gemengde gevoelens op. Het is positief dat de verlenging er gekomen is, maar tegelijkertijd ziet de vakbond dat het uitrijden al grotendeels gebeurd is. De verlenging kwam te laat.

"Gezien de extreme weersomstandigheden van deze zomer, kon al vroeg worden geconcludeerd dat goede landbouwpraktijk een verruiming van deze termijn zou vereisen." Het gaat dan over de termijn waarin mest kan worden uitgereden. Het was voor de NMV een reden om al in een vroeg stadium om een verlenging van 6 weken te vragen, zodat de sector voldoende tijd zou krijgen om te schakelen.

In de praktijk is al veel gebeurd
Bijna 1 week voor het aflopen van het uitrijdseizoen voor mest op grasland kwam de verlenging er alsnog. De reden dat het vrij lang duurde voordat de verlenging er kwam, was omdat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zorgvuldig wilde handelen.

Door onzekerheid toch gaan uitrijden

Bij dat zorgvuldig handelen van de minister zet de vakbond echter vraagtekens. "Het praten over zorgvuldig handelen staat het daadwerkelijk zorgvuldig handelen in de weg. Handelen is namelijk wat er in de praktijk gebeurt: mest uitrijden door de boeren zelf. Dat is door het uitblijven van duidelijkheid nu al grotendeels gebeurd."

Waterkwaliteit onder druk
Harm Wiegersma, voorzitter van de NMV, benadrukt dat het om de waterkwaliteit gaat en die staat onder druk. Dat is een direct gevolg van meer pleziervaart en een mindere doorstroming, waardoor de belasting (door rioolwaterzuivering) groot is." Mest onder ideale omstandigheden op het land brengen, voorkomt verdere druk. Echter, daar is nu geen sprake van geweest.

"Door een gebrek aan duidelijkheid zijn de boeren de laatste weken toch mest gaan uitrijden, omdat ze ruimte in de mestkelder moeten hebben voordat het seizoen ten einde is." Wiegersma stelt dat de kelders voller zaten dan normaal, omdat de koeien (door een gebrek aan voer in het land) op stal zijn gezet.

Ook kon er door de droogte geen mest uitgereden worden. "Dit terwijl de bodems en het bodemleven eerst de kans moeten krijgen om te herstellen van de droogte, want anders is de kans op uit- en afspoeling groot."

Schadecompensatie
Niet alleen worden er kanttekeningen geplaatst bij de late verlenging, maar de NMV stelt ook dat voor zand- en lössgrond een verlenging van 2 weken te kort is. "Juist daar is afgelopen zomer veel droogteschade ontstaan." Aansluitend hoopt de NMV dat de quik-scan door de WUR een voorbode is voor eventuele schadecompensatie.

boerenbusiness.nl

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
teus van der wind 24 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879726/mest-uitrijden-grotendeels-al-gebeurd][/url]
erg slecht besluit van minister ,dit had in juliie al genomen moeten worden.
Dan ben je pas betrokken met de boeren,ik vraag me steeds meer af of ze wel een boeren dochter is gezien de besluiten die ze neemtOok is ze bang voor milleu groepen,ze daar gewoon te ''licht'' voor,jammer.
geert 24 Augustus 2018
Is voor een groot gedeelte al gebeurd,dankzij de slak die Schouten heet,dus mosterd na de maaltijd !
piet 24 Augustus 2018
zijkcilinders teus en geert
Ch. Lippens 25 Augustus 2018
@Piet. CU stemmer zeker?
Teus en Geert hebben wel degelijk gelijk. Wat heb je nu aan zo'n luie minister en zo'n luie ambtenaren. Zijn met geen stok vooruit te branden, behalve als het gaat om "boertje pesten" en regeltjes maken.
Ditk 26 Augustus 2018
Beste mensen onze Carola kan echt snel reageren hebben we gemerkt toen haar anbtenaren (ten onrecht) suggereerde dat we fouten hadden gepleegd ,dus wat zeuren we nou!
voor niks melker 27 Augustus 2018
Ik zie weinig verschil met voorganger van Dam,CU is gewoon de christelijke Groen Links uitvoering .Maak je borst maar nat voor de komende jaren.
De dividend belasting afschaffen dat is veel belangrijker dan die paar zeik boeren.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Belangenbehartiging

NMV wil leden met contributie gaan splitsen

Nieuws Belangenbehartiging

Jeroen van Maanen per direct uit bestuur NMV

Nieuws Belangenbehartiging

NMV stelt verkiezing nieuw bestuur uit tot mei

Nieuws belangenbehartiging

Opkoop bij natuur is voor NMV oorlogsverklaring

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief