Onrust melkprijs blijft

Spaanse boer niet blij met zoenoffer regering

7 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

Slechts dagen voordat de verkiezing losbarst in de belangrijkste zuivelregio van Spanje maakt de regering bekend een flinke subsidie aan de boeren te gaan verstrekken, zo meldt The Cattle site.

De regering heeft aangekondigd dat er 31 miljoen euro beschikbaar komt voor het landbouwbudget. Dat werd bekend bij het maken van een tweede versie van de regels.

De mededeling komt net op de valreep van de verkiezingen in de noordelijk gelegen Spaanse zuivelregio. Recent vonden daar al acties plaats van melkveehouders. De onrust over de melkprijs is iets wat al bijna het hele jaar speelt. De regering benadrukte ook nog eens dat ze het recht behouden om de clausule, waarin de extra subsidie genoemd wordt, elk moment weer terug te trekken.

COAG (de belangenbehartiger van Spaanse boeren) heeft gevraagd of landbouwminister Arias Cañete uit wil liggen waarom er zo plotseling een aanpassing van de regelgeving plaatsvond. De wijziging wordt namelijk niet met gejuich ontvangen, maar met achterdocht bekeken, omdat de regering elk moment weer veranderingen kan aanbrengen aan de regelgeving.

"Demonstraties en onrust, zoals de stakingen bij de melkaanvoer die vorige week plaatsvonden, laten zien dat de overeenkomst getekend door het ministerie en de zuivelverwerkers, distributie en boeren faalt. Prijzen blijven laag", aldus Miguel Blanco, van COAG.

"Boeren zijn helemaal uitgemolken door de zeer competitieve melkprijs, die onhoudbaar is en tevens maakt dat melk onder de productiekosten wordt verkocht."

De regering heeft ook aangekondigd 5,5 miljoen euro te investeren in training van boeren en andere werkzaam in de agrarische sector. Het doel is om de kennis en kunde in de agrarische sector te verhogen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden