Waar blijven de kopers?

Uitstel van krapte bij zuivel geen afstel

20 December 2012 - Redactie Boerenbusiness

De zuivelprijzen hebben sinds de zomer een langzaam herstel ingezet, maar de prijsexplosie die de Rabobank verwacht had is vooralsnog uitgebleven. Dat maakt de Rabobank bekend in het vierde kwartaal rapport over de zuivelsector. Uitstel is echte geen afstel.

Voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd laat de melkproductie in de belangrijkste zuivelexporterende landen een afname zien, maar een explosie van de zuivelprijzen bleef uit. Volgens de Rabobank een duidelijk signaal dat kopers over voldoende voorraden beschikken en er een verzwakking was bij de consumptie van zuivel.

Toch is dat voor de grote Nederlandse bank geen reden om een prijsstijging uit te sluiten, want zo zegt de bank "wanneer de voorraden op zijn moet er alsnog product gekocht worden en ontstaat er een verdere krapte op de wereldwijde zuivelmarkt."

Over de melkproductie is de bank kort en bondig. In de EU volgt deze de lijn van het voorgaande seizoen, terwijl voor de VS zelfs rekening gehouden wordt met een daling van de melkproductie van 0,9 procent in vergelijking tot het voorgaande jaar. Door de lagere melkproductie, veroorzaakt door een mindere winstgevendheid, krijgt ook de wereldmarkt te maken met minder aanbod vanuit de VS, wat vooral merkbaar wordt bij melkpoeder.

Daar stopt het niet want de bank voorziet ook een lagere melkproductie op het zuidelijke halfrond als gevolg van lage marges in de melkveehouderij. Dit zorgt er aan de andere kant ook weer voor dat er een kleine plus bij de vraag naar zuivel ontstaat.

De vraag die nog onbeantwoord blijft is wanneer kopers zich gaan melden op de markt. De Nederlandse bank geeft aan dat dit pas na het eerste kwartaal van 2013 gaat gebeuren "en prijsstijgingen minder ingrijpend worden dan eerder voorzien was".

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden