Alternatief voor immigrant

Melkrobot profijt van personeelsgebrek

24 December 2012 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een tekort aan personeel en uitblijvende duidelijkheid over de aanpassingen rondom het immigratiebeleid hebben enkele melkveehouders in de VS ervan overtuigd over te stappen op melkrobots, zo meldt de Democrat and Chronicle

De Cornell Universiteit schat dat ongeveer 30 melkveebedrijven in New York nu gebruik maken van Europese melkrobots.

In Europa zijn de robots al veelgebruikt. Zo telt alleen Nederland al 2.000 robots.

‘Er zijn veel mensen die denken dat we in deze staat 60.000 tot 10.000 koeien nodig hebben’, aldus Thomas Maloney, specialist in arbeid op boerenbedrijven bij Cornell. Dan blijven er volgens hem twee mogelijkheden over om met arbeid om te gaan: immigranten en robots.

De melkveebedrijven die nu werken met robots voorzien dat het aantal dramatische gaat toenemen, met name in New York. Daar vragen de producenten van Griekse yoghurt steeds meer melk.

Installatie van een dergelijke robot kost 500.000 dollar, maar wanneer er vier tegelijk neergezet worden kan de prijs dalen naar 200.000 dollar per machine. Doordat er geen andere mogelijkheid is voor de melkveehouders om de problemen rond arbeid op te vangen wordt er rekening gehouden met een grote vraag naar robots, ondanks de hoge kosten om ze te installeren.

Nu is het zo dat migranten vaak na een paar maanden naar huis moeten, terwijl melkveehouders ze jaarrond nodig hebben.

De robots hebben zelfs meteen een voordeel op de carrousel die veel koeien aankan, maar evengoed nog veel personeel vraagt. Zo illustreert een boer dat hij voor zijn 60-stands vijf personeelsleden en een koeienhaler nodig heeft. Voor een kudde van 2.300 dieren heeft het bedrijf dan ook 50 man personeel nodig.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Bart 28 December 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10817609/Melkrobot-profijt-van-personeelsgebrek]Melkrobot profijt van personeelsgebrek[/url]
500.000 dollar voor één ? Get your facts straight.
Een box kost 100-120.000€ , meerdere worden iets goedkoper
maar niet veel
tavierne 3 Januari 2013
wij hadden ook een melkveebedrijf met extern personeel. met te investeren in een lely robot moet het personeel niet meer flexibel zijn. het probleem om goed personeel te vinden was meteen opgelost.zeker raden wij een robot aan als je met personeel werkt
STAMMIE 4 Januari 2013
Het zou in de toekomst nog wel eens moeilijker kunnen zijn om technisch hoog opgeleide mensen te kunnen vinden die het onderhoud en reperatie kunnen en willen doen aan robot dan iemand vinden die de koeien wil melken, dit laatste is bij ons tot nu toe nog nooit een probleem geweest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden