Melkprijs niet kostendekkend

Franse melksector niet blij met zuivelreuzen

11 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Franse producentenorganisatie voor melkveehouders (FNPL) eist een stijging van de melkprijs ter compensatie van de hogere belasting van veehouders, zo meldt PleinChamp.

Op de vergadering van FNPL werd duidelijk dat een prijs 340 euro per 1.000 liter, die aan de veehouders wordt betaald over januari, niet voldoende is om melkveebedrijven in de benen te houden. De kritiek geldt met name de drie giganten in de sector- Bongrain, Danone en Lactalis. De Eurial, Terra Lacta en Senoble volgde de eis van FNPL. Sodiaal heeft alleen in bepaalde regio"s de eis opgevolgd, met name in het oosten.

De vakbond, waarin wordt verwezen naar "aantoonbare sectorale opportunisme", herhaalt zijn verzoek om in de komende maanden rekening te houden met de gestegen kosten bij melkveehouders. Volgens de vakbond zijn de productiekosten over 2012 met 30 euro toegenomen. De gestegen voerkosten wegen zwaar op de melkveebedrijven.

"De producenten van melk kunnen niet als enige de broekriem aanhalen. Een betere verdeling van de marges in de zuivelindustrie is van vitaal belang."

Lactalis en Sodiaal lieten over september de prijs met 5 euro per 1.000 liter dalen, wat tot woede leidde onder de producenten. De FNPL wacht nog op een reactie over deze zet. Danone van zijn kant heeft aangeven de overeenkomst met de producenten te respecteren en in het bijzondere de alinea met betrekking tot de prijsstelling van melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden