Wel beter dan ruimen

Vaccineren geen optie zonder afzet

22 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In voorbereiding op dierziektes zoals klassieke varkenspest (KVP) en Afrikaanse varkenspest(AVP), maar ook in voorbereiding op een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) zijn er diverse draaiboeken gemaakt. Nu geeft de Nederlandse Bond van Handelaren en Vee (NBHV) echter aan zich niet te kunnen vinden in de draaiboeken. Een van de pijnpunten is bijvoorbeeld vaccinatie.

Gedurende de MKZ-crisis was ruimen het devies om een verdere verspreiding van de dierziekte te voorkomen. In bijvoorbeeld Kootwijkerbroek zorgde dat voor hartverscheurende taferelen. Om herhaling te voorkomen en snel te kunnen ingrijpen op het moment dat een dierziekte zijn intrede doet zette het ministerie van Economische Zaken diverse draaiboeken op papier.

In het draaiboek MKZ wordt onder meer gesproken over vaccinatie als bestrijdingsmiddel. Sinds 2001 is noodvaccinatie in de EU toegestaan mits er een goed plan op tafel ligt. De NBHV is in principe voorstander van vaccineren in plaats van ruimen.

Wanneer de dieren op het bedrijf blijven is er niets aan de hand, maar wanneer dieren geslacht worden en er afzet voor de producten moet worden gevonden wordt het een heel ander verhaal. De NBHV geeft nu te kennen dat vaccineren geen oplossing is wanneer de afzet niet geregeld is.

Verder geeft de NBHV aan dat voor alle dierziektes de draaiboeken nog onvolledig zijn. "Details zijn onvoldoende ingevuld".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
E. PO 22 Januari 2013
zeker een foto die door lance armstrong beschikbaar is gesteld :)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden