Succes testen valt tegen

Naweeën Schmallenberg zetten CRV op scherp

22 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

In 2011 deed de dierziekte Schmallenberg, vernoemd naar de Duitse streek waar de ziekte voor het eerst werd gevonden, haar intrede in Nederland en anno 2013 heeft CRV nog altijd te maken met de naweeën ervan.

Het lijkt erop dat de dierziekte Schmallenberg in 2012 niet opnieuw toegeslagen heeft, maar voor fokkerijorganisatie CRV is dat een schrale troost. Zowel de VS als de Zuid-Amerikaanse landen houden hun grenzen gesloten voor het fokmateriaal uit Europa en dus ook uit Nederland.

"Vorig jaar rond maart/april hadden we goede hoop dat de grenzen weer open zouden gaan", zegt Bertil Muller, woordvoerder bij CRV. Ondertussen is het januari en de grenzen zijn nog altijd gesloten. De fokkerijorganisatie had gehoopt dat de test op Schmallenberg voldoende zou zijn om de landen die hun grenzen gesloten hebben over te halen deze weer te openen. "Dat was niet voldoende garantie. Nu wordt er gesproken over een internationale test."

Het dichtgaan van de grenzen had vorig jaar nog niet direct een negatieve impact op CRV. "In verband met dit soort situaties hebben we op diverse locaties strategische voorraden", licht Muller toe. Toen de grenzen van de VS dichtgingen kon CRV dan ook terugvallen op de strategische voorraden. "Nu begint echter de sperma van bepaalde stieren op te raken."

Viel de schade voor het bedrijf eerst nog mee nu loopt die langzaam op. "Van het totale aantal rietjes wat we exporteren kunnen we een deel niet afzetten."

Wanneer de grenzen weer opengaan kan Muller niet zeggen. "Wel nemen we geen enkel risico en worden de stieren die we gebruiken op antistoffen getest." Ook wordt er op gelet dat de kans van besmetting tot het minimale beperkt wordt.

Of de dierziekte via sperma verspreid kan worden is onbekend, maar er wordt op dit gebied ook geen enkel risico genomen. Voor melkveehouders met een fokkerijtak is het echter ook extra opletten. Worden er antistoffen aangetroffen in stiertjes met veel potentie dan zit een fokkerijcarrière er niet meer in.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden