Productieverhoging lastig

DeLaval mikt op hoge groeicijfers China

29 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

DeLaval, producent van machines voor melkveehouders, voorziet een verdriedubbeling van de afzet van producten richting China over de komende 15 tot 20 jaar, zo meldt de China Daily.

Markku Vauhkonen, het hoofd van het bedrijf in Oost-Azië, geeft aan dat China"s snelle verstedelijking en toegenomen inkomen een flinke plus bij de consumptie van zuivelproducten heeft neergezet. Het land koerst af op "de grootste kans ooit".

Vauhkonen waarschuwt echter ook voor de grote problemen die overwonnen moeten worden om die potentie te benutten.

Hij geeft aan dat de snel groeiende zuivelsector in China een manier moet vinden om de productie te verhogen.

Het 125-jaar oude DeLaval, onderdeel van het grote Tetra Laval Group welke over 2011 wereldwijd 12,6 miljard euro verdiende aan de verkopen, omschrijft zichzelf als een van de marktleiders als het gaat om de levering van machines aan fabrieken.

"China kan niet het industriemodel van de Verenigde Staten volgen, omdat het niet over voldoende grond beschikt en Chinese boeren veel minder kapitaal tot hun beschikking hebben."

Ook het Europese model biedt geen houvast doordat de schaal niet geschikt is voor het Chinese model."

DeLaval is absoluut niet de enige multinational die suggereert dat China te maken krijgt met grote uitdagingen als ze aan de honger naar zuivelproducten willen voldoen.

Robert Erhard, manager verse melk en agrarische dienst, afdeling China bij Nestlé, geeft aan dat in andere landen ook een modernisering van de agrarische sector heeft plaatsgevonden. De snelheid waarmee die transitie plaatsvindt in China kan echter een probleem vormen omdat het land in vergelijking met andere succesverhalen maar weinig tijd heeft.

China is werelds nummer drie melkproducent. Afgelopen jaar bereikte de productie een niveau van 38,3 miljoen ton.
 
Internationale spelers die hun oog gericht hebben op de Chinese markt signaleren drie sleutelproblemen bij het produceren van voldoende volume: een tekort aan grondstoffen, met name veevoer, lange trajecten tussen boerderijen en de retail en een groeiende zorg omtrent voedselveiligheid.

Voor 2008 en het melamineschandaal groeide de Chinese zuivelproductie met 17,4 procent. Na 2008 is dat nog maar 1,29 procent.  Dit komt onder meer door lage melkprijzen en hoge productiekosten, waardoor veel melkveehouders ervoor gekozen hebben om de koeien naar de slacht te brengen. Als gevolg daarvan is de nationale veestapel flink gekrompen. 

De import van zuivel steeg ondertussen van 140.000 ton voor 2008 naar 800.000 ton in de periode er na. Volgens Erhard is eigen productie nodig, omdat China niet voldoende product kan importeren.

Analisten suggereren dat de Chinese zuivelindustrie een cruciaal stadium nadert, waarbij de consument voor eens en altijd overtuigd moet worden van de kwaliteit van melk. Vorige week laaiden de angsten weer hoog op toen de media meldde dat er chemicaliën waren gevonden in zuivel vanuit Nieuw-Zeeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ChinaDeLaval
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden