Gelijk aan geen robot

Melkrobot zorgt niet voor meer winst

31 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De netto-opbrengst van bedrijven met robot blijkt vrijwel even hoog als die van bedrijven zonder robot, dat komt naar voren uit onderzoek van bedrijfseconome Wilma Steeneveld van Wageningen University. Uit eerder onderzoek bleek dat melkveebedrijven met een robot minder winst maken, maar dat verschil blijkt nu verdwenen te zijn. 

Voor haar onderzoek keek Steeneveld naar de bedrijfsresultaten van 63 bedrijven met robot en 337 bedrijven zonder robot. Zo zijn de aanschafkosten voor een robot hoger en hebben die melkveehouders een hogere energierekening. Maar daartegenover staat een hogere melkopbrengst, maar zijn de voer- en arbeidskosten hoger.   

De uitkomst is vooral verrassend omdat uit onderzoek van 2007 bleek dat melkveehouders met robot onder de streep juist minder geld overhouden dan melkveehouders zonder robot. "Ik denk dat er inmiddels meer kennis is over robotmelken en dat veehouders de kennis beter toepassen, zodat de netto-opbrengsten nu dicht bij elkaar liggen."

Ook zijn aanloopproblemen wanneer melkveehouders beginnen met robotmelken nagenoeg verleden tijd. "Vroeger, toen de melkrobot net op de markt kwam, hadden ze die aanloopproblemen wel."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
s.overbeek 31 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10819623/Melkrobot-zorgt-niet-voor-meer-winst]Melkrobot zorgt niet voor meer winst[/url]
Hallo,
Hoe komt u daarbij dat volgens uw artikel de arbeidskosten hoger zijn met robotmelken? En als je hetzelfde overhoud onder de streep met minder eigen arbeid is de keuze toch simpel?????
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden