Mais er uit gras er in

Soja zet zuivelsector voor het blok

7 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

In de melkveehouderij wordt naarstig gezocht naar het Gouden Ei voor het sojaprobleem. Een aantal bedrijven zoals FrieslandCampina hebben de eerste stappen al gezet en zijn begonnen met het gebruik vanRTRS (Ronde Tafel Verantwoorde Soja), maar uit een discussie op de Milk Story blijkt wel dat het antwoord nog veel simpeler is: mais uit het rantsoen en gras er in.

Soja is een product wat snel een dosis eiwit levert die onder meer melkkoeien gebruiken voor de melkproductie. Nadeel van het product is dat het niet in Nederland en amper in de EU verbouwd wordt, maar van ver weg moet komen. Belangrijke producenten zijn onder meer de VS, Argentinie en Brazilië. Tevens groeit de sojabehoefte nu ook China grote stappen zet om zijn veehouderij in de been te krijgen.

Dit zorgt ervoor dat in ontwikkelingslanden oerwoud moet wijken voor de sojateelt, met alle negatieve gevolgen voor het imago van de sector die het product gebruikt. In een eerste poging de sector in een beter daglicht te zeggen zijn diverse bedrijven al overgestapt op het gebruik van gecertificeerde soja, product waar geen oerwoud voor verdwijnt (RTRS- soja).

Toh blijkt uit een discussie op de Milk Story dat dit wellicht nog niet genoeg is. Ben Hermans stelt daar dat anders dan bij koffie, bananen en cacao- herkenbare producten die niet van dichtbij komen- de sojastroom relatief onbekend is en dat daar wel alternatieven voor zijn. "Immers "koeien eten toch gras?". Het gevoel "waarom veevoer niet van dichtbij is daarom niet weg te slaan."

Middels de RTRS-soja is de sojastroom wel transparanter geworden, maar Hermans geeft aan dat dit niet voldoende is. "Ik denk dat de geloofwaardigheid van juist de melkveehouderij gebaat is met eigen veevoer." Ook Milieudefensie deelt die mening en introduceert een echt Europees kaasje, dus gemaakt van melk van koeien die alleen met lokale producten gevoerd zijn.

Voorlopig hoeft er echter nog niet op Europese soja gerekend te worden, want de Wageningen Universiteit verwacht dat er nog 5 tot 10 jaar nodig is voordat het saldo van de Europese sojateelt de concurrentie met tarwe aan kan. Dit saldo moet verhoogd worden via veredeling en dat is een tijdrovend proces.

Maar nu komt de vraag bovendrijven, als soja de kostprijs van de melkproductie zo veel verhoogd en ook nog schadelijk is voor het imago, kunnen we dan niet zonder? In Nieuw-Zeeland en Ierland kent men bijvoorbeeld juist door het minimale gebruik van krachtvoer en het optimaal benutten van gras een lage kostprijs.

Melkveebedrijf Het gasthuis beantwoordt die vraag met een volmondige ja. Zij berekende dat er 12 gram soja in een liter melk gaat en 100 gram soja in een kilo Leerdammer kaas verwerkt wordt. "Alle initiatieven ten spijt. Zonder is gewoon veel simpeler te communiceren naar de shopper, consument en burger. "

Het menu van de koeien van Het gasthuis bestaat dan ook uit gras en kuilgras. Hierdoor is er geen krachtvoer met eiwit nodig, alleen met energie. Wel moet er hiervoor nog wat veranderen zo moet het mogelijk worden om al van te voren het eiwitpercentage in gras te bepalen en niet achteraf. "Met vooraf bepalen van het eiwitpercentage in het gras moet het mogelijk zijn om de laatste 5 procent soja achterweg te laten. Alle eiwit komt van het eigen bedrijf middels kuilgras."

Waarschijnlijk moet er nog wel het een en ander gebeuren voor het Gouden Ei gevonden is, want vanwege hoge krachtvoerprijzen zijn melkveehouders al naarstig op zoek naar manieren om het dure product te ontwijken. Vooralsnog zonder succes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
bart faassen 7 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10820070/Soja-zet-zuivelsector-voor-het-blok]Soja zet zuivelsector voor het blok[/url]
is het niet zo dat er bossen worden gakapt voor de sojateeld om bio-olie teproduceren? en dat het rest afal aan de koeien varkens en kippen word gevoerd? en dat dit heel efficient in grote schepen word vervoerd?

weet het niet zeker moor ik dacht dat het zo zat

bart
Jos Donkers 7 Februari 2013
Beste Bart, voor een groot deel klopt dat ook, er worden nl geen sojabonen aan koeien gevoerd maar schroot of hullen, een bijproductbvan sojaolie. Een klein percenage van de olie wordt in rundveevoer verwerkt. Daarnaast is het overgrote deel van de soja die voor veevoer bestemd is voor varkens of pluimvee.
Boyen de Boer 7 Februari 2013
Melkkoeien krijgen inderdaad helemaal geen soya bonen in het menu maar slechts het restafval soyaschroot resp hullen.
Antoon Vermeer 7 Februari 2013
Door het steeds strengere mestbeleid is gras steeds minder interessant als eiwitbron. Tel daarbij op de mindere ds opbrengst per ha tov mais en het risico bij voederwinning, dan is de balans zo opgemaakt.
Laten we eerst daar eens aan werken en dan de volgende stap. Trouwens als soja geteeld is volgens RTRS, dan zou ik niet weten wat erop tegen is.
Moet zijn dat de consument/retailer voor melk geproduceerd zonder soja een meerprijs wil betalen. Dus een nieuw marktconcept.
Dirk de Groot 7 Februari 2013
Misschien is het onderliggende probleem wel dat de teelt van eiwitgewassen in de EU bijna niet lonend te krijgen is door de goedkope import van niet europees eiwit. Dit is een prijs die we als EU betalen voor de marktbescherming van de EU graanproductie. Wie weet kan het principe "melk van veevoer van dichtbij" (=duurzamere melkveehouderij) de europese eiwitproductie eindelijk het benodigde steuntje in de rug geven!
Herman Mertens 7 Februari 2013
Inderdaad is de olie voor menselijke en het 'afval'(schroot) voor de dieren. Maar die redenering ontlast de 'oerwouddiscussie' maar ten dele. Omdat namelijk ook het schroot goed verkocht kan worden maakt dat de sojateelt nog aantrekkelijker. Solidaridad volgt overigens de redenering dat soja een supergewas is: levert veel eiwit en heeft betrekkelijk weinig groeistof nodig. Dus alle hens aan denk voor een verdere verduurzaming van de teelt en niet het gewas in de ban doen.
Piet Smits 7 Februari 2013
Er is een gewas waarmee je je eigen eiwit kan telen,en je jezelf zelfvoorzienend kan maken op het gebied van energie.De teelt is eenvoudig de verwerking kan op eigen bedrijf,de investering is bovendien gering en het rendement nu de rode diesel is afgeschaft zeer goed.
Het antwoord is gewoon koolzaad.
Met een eenvoudige pers krijg je zeer waardevolle koolzaadkoek,en
plantaardige olie,waar mijn trekker (case cvx)al drie jaar probleemloos op loop.Hoeven er twee dingen niet geimporteerd te worden.
Gerrit Hoogenboom 8 Februari 2013
Indien er meer mogelijkheden komen voor N in de grasproductie, zou dit een alternatief kunnen zijn. Niet nu de productie van eiwit uit gras aan alle kanten gefrustreerd wordt!
Boer Piet 8 Februari 2013
Ook de smaak van het vlees is veel beter met alleen gras, waar de koe oorspronkelijk ook op gebouwd is.
Jos 8 Februari 2013
Waar is mijn vorige reactie
Jos 8 Februari 2013
Jos schreef:
Waar is mijn vorige reactie


Gevonden...

@boer piet: ik durf te betwisten dat grass fed vlees lekkerder is.
agricola 10 Februari 2013
altijd al gedaan, geen mais maar gewoon gras/kuil
Barenbrug graszaden 26 Februari 2013
Als je in plaats van gras, gras-klaver gebruikt kun je 900 kg eiwit per hectare extra oogsten en dus het eiwitgehalte verhogen. Met slim bemesten goede grond en juist klavergebruik kun je 15 ton droge stof aan gras oogsten met 17% eiwit oogsten. Soja hoort bij een land klimaat, niet bij een zeeklimaat.

Bel met ons hoe je met gras klaver omgaat, of vraag je vader of opa, die het voor 1970 ook deed.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Voer

De rek is uit de daling van mengvoerprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden