Verlaging kostprijs

Melkveehouder vervangt soja door koolzaad

15 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Steeds meer veehouders zien af van het gebruik van dure soja als eiwitbron. Er wordt uitgeweken naar het gunstiger geprijsde en in Duitsland verbouwde koolzaad, aldus Top Agrar. 

Volgens de landbouwkamer Nedersaksen is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het vervangen van soja door koolzaadschroot geen negatief effect heeft, ook niet op hoogproductieve koeien. Ook de gehaltes in de melk blijven nagenoeg onveranderd.

Boeren die koolzaad aan de koeien voeren inplaats van sojaschoot zien de wetenschappelijke resultaten in de praktijk bevestigd worden. Bij de  rantsoen vaststelling moet ze alleen rekening houden met een iets lagere energiegehalte en dat moeten ze compenseren. Om dat zo optimaal mogelijk te krijgen raadt de landbouwkamer aan dit goed te laten berekenen.

Actueel bevinden de prijzen van koolzaadschroot zich tussen de 30 en 31 euro per 100 kilogram en daarmee 11 euro onder de prijs van sojaschroot. Over het afgelopen jaar lag het prijsverschil zelfs op 20 euro. Wanneer dan ook nog rekening gehouden wordt met de kosten voor het aanvullen van energie moet rekening met een prijs van 37 euro per 100 kg gehouden worden.  Gezien de sterk gestegen voerkosten over de laatste maanden gaan melkveehouders waarschijnlijk de aanbevelingen van de Landbouwkamer vanwege het economisch voordeel benutten om zo de kosten van de melkproductie te verlagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Mirjam Jochemsen 15 Februari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10820557/Melkveehouder-vervangt-soja-door-koolzaad]Melkveehouder vervangt soja door koolzaad[/url]
De prijzen zijn prijzen per 100 kg, niet per kg, gelukkig...
Lei-er 15 Februari 2013
Sojaschroot volgen Lei 44,5 kool/raap 29,40
j.oost 15 Februari 2013
goed en helder bericht
roy 21 Maart 2013
Raapzaadschroot met soya vergelijken kan, maar naar mijn mening zijn er ook verschillen in eiwitstructuur/snelheid en pens/darm niveau. Het is net alsof je ook de energie van suiker kunt vergelijken met die van bietenpulp. Volgens mij werkt het in de praktijk anders. Pak dan ook pure ureum zonder te kijken wat de gevolgen (kunnen) zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden