Minder arbeidskosten

Melkrobots nemen een vlucht in Noorwegen

21 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Ruim 30 procent van de Noorse melkkoeien wordt tegenwoordig gemolken door een melkrobot. Hiermee is ook de term robotkoeien gemeengoed geworden, want steeds meer bedrijven kiezen voor een robot. Vooral personeelkosten moedigen de overstap aan, zo meldt Geno Global.

Het fokken van robotkoeien is een ingeburgerde term geworden voor de fokkers van het Noorse roodbonte ras NRF, sinds steeds meer melkveebedrijven overstappen op melkrobots.

Nu worden ongeveer 30 procent van de koeien gemolken door melkrobots. Boeren kiezen vanwege een aantal redenen voor robots, maar de belangrijkste reden betreft de kosten voor arbeid. Melkrobots besparen op de arbeidskosten en zorgen ervoor dat boeren weer flexibeler worden. Voorheen waren ze vaak gebonden door vaste melktijdstippen.

Om de efficiëntie van de melkrobot zo veel mogelijk te optimaliseren is het belangrijk het aantal melkbeurten per dag en de melksnelheid te verhogen. Een goede robotkoe heeft goede poten nodig, een hoge melkproductie op hoge snelheid en goede uiers. De vorm van de uier en speenplaatsing zijn extreem belangrijk.

Dat melkveehouders hier ver in gaan blijkt onder meer uit een interview met Ole Bjørnar
Flittie, van het coöperatieve bedrijf Flittie/Nihusan. Hij melkt met een robot en is zich zeer bewust van het belang van een goede selectie. Het afvoerpercentage op zijn bedrijf bedraagt dan ook 80 procent. "De koeien zijn onze bronnen van inkomsten en onze toekomst. We houden de beste, verkopen de op twee na beste en voeren de rest af." Ondanks het hoge afvoerpercentage probeert hij evengoed een mix van oude en jonge dieren te behouden.

De vereiste aan robotkoeien brengen meteen een grote uitdaging met zich mee, want een hogere melksnelheid betekent vaak meer melk uitliggen en uiteindelijk meer uierontsteking. Toch geeft de Noorse universiteit van Life Science aan dat een ratio van 80 procent tussen melksnelheid en melk lekken betekent dat het mogelijk is om koeien te fokken die en een hoge melksnelheid hebben en geen melk uitliggen.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden