Per kg melk minder CO2

CRV wil 10 procent hogere voerefficiëntie

21 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een 10 procent hogere voerefficiëntie en een 10 procent minder CO2 uitstoot per kg melk. Dit zijn twee van de doelen die fokkerijorganisatie CRV zichzelf stelt in haar nieuwe visie op duurzaamheid. Hiermee wil de organisatie aantonen dat milieu, productie en dierwelzijn heel goed samen gaan.  

"Een veestapel waarin koeien een jaar langer leven, gezonder zijn en bovendien melk en vlees produceren op een manier die beter is voor het milieu." Fokkerijorganisatie CRV bracht donderdag haar visie en doelstelling op het gebied van duurzaamheid naar buiten. De kern van de visie is daarbij dat het een iets anders niet uitsluit. 

Concreet betekent dit volgens Ate Lindeboom, directeur van CRV, dat de fokkerijorganisatie de voerefficiëntie van koeien met 10 procent wil verbeteren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot per kilogram melk met 10 procent omlaag wil brengen. Ook wil CRV in 2020 stieren gaan aanbieden waarmee veehouders een veestapel kunnen fokken waarin de koeien een jaar ouder worden.     

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

CRV
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jack van Eekelen 21 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10822766/CRV-Voerefficientie-10-procent-omhoog]CRV Voerefficientie 10 procent omhoog[/url]
Een uitgebalanceerd rantsoen bepaalt de voerefficiëntie en een goed klimaat meer niet.
Jan 21 Maart 2013
Fleckveh, heeft al deze eigenschappen al
Henk 21 Maart 2013
@Jan, HF heeft een betere voerefficiëntie dan Fleckveih. Immers een HF produceert (gemiddeld) meer liters van dezelfde kg ds!

Onlangs CRV jongerendag bijgewoond, het thema was voerefficiëntie. Denk dat het kenmerk voerefficiëntie een overbodig kenmerk is waar CRV veel te veel geld aan uit geeft, alleen maar om dat duurzaam zo leuk klinkt.

Ik ben benieuwd of veel boeren de exacte voerefficiëntie van hun dieren kennen, dus hoe is te meten of dit daadwerkelijk verbeterd?

Wil je een goede voerefficiëntie, een koe die veel melk produceert van iedere kg ds. Dan moet je volgens mij selecteren op de volgende dingen:
- Beenwerk, met name beenstand achter
- Klauwgezondheid
- Conditiescore
- Vruchtbaarheid (mindere mate, vanwege lage h2 waarde)
- Persistentie
- Levensduur

Immers: doordat een koe goed op haar benen loopt en weinig last heeft van de poten, als gevolg hiervan veel naar het voerhek loopt en goede tocht laat zien. Dit resulteert in weinig verlies van conditie en raakt niet/nauwelijks in negatieve energiebalans. Daarnaast een koe die vlot drachtig is, wordt met hoge productie drooggezet. Een vaars heeft een lagere voerefficiëntie dan een oude koe, dus hoe langer de koeien blijven lopen, hoe beter de voerefficiëntie op het bedrijf.
Samengevat: Hoge producties bij oude koeien/kg ds = maximaal scoren voor voerefficiëntie.

Droogstand en opfok zijn daarnaast heel belangrijk voor hoge producties, dit zijn 2 mileu-zaken en dus niet bepaalbaar door genen.

M.a.w. naar mijn menig weer een onderzoek waar CRV veel geld in steekt, zonder dat de boer daadwerkelijk meetbaar "Duurzamer" produceert.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden